Συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλαδας-Κύπρου-Ισραήλ πρόκειται να υπογράψουν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, κ. Έλι Κοέν. Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης τη συνεργασία στις ΑΠΕ, την αποθήκευση και το υδρογονο.
Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και προοπτικά Ισραήλ πρόκειται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο πρόεδρο, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στη Κύπρο προκειμένου να μετάσχει στη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας υπό την προεδρία τη δική του και του κ. Ν. Χριστοδουλίδη. Πριν από την Διακυβερνητική Σύνοδο, οι δύο ηγέτες θα παραστούν και θα μιλήσουν στο 2ο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Λευκωσία με τη στήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών.
Ακολούθως οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παρακαθίσουν στις εργασίες της Διακυβερνητικής Συνόδου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η ολομέλεια της Συνόδου.
Αμέσως μετά πραγματοποιείται η τέταρτη κατά σειρά Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II, ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπως επισήμαναν ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης και ο νέος πρέσβης της Αιγύπτου στη Λευκωσία, κ. Mohammed Swawky Zaazou στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του.
Ηλεκτρική διασύνδεση: Ο όρος της ΕΤΕΠ
Στο μεταξύ, την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αναθεωρημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα Ελλάδας και Κύπρου θέτει ως προϋπόθεση για να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με το αν θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατ. ευρώ το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, η πρόεδρος της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο.
«Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, υπάρχει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και η ΕΤΕπ βρίσκεται σε επαφές με την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και με την Κομισιόν, για την αξιολόγηση του έργου στο πλαίσιο αναθεωρημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα», επισημαίνει η κα Καλβίνο σε συνέντευξή της στην Κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης».
«Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι έτοιμος να στηρίξει την πλήρη απαλλαγή της κυπριακής οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την ομόφωνη δέσμευση και των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. Αυτό δεν είναι μόνο το σωστό για τον πλανήτη μας, αλλά και το έξυπνο για τις οικονομίες μας.
Η Κύπρος, η οποία απολαμβάνει τέτοια αφθονία ηλιοφάνειας, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την ανάπτυξη της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, η οποία είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φυσικά, η ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση και διασυνδέσεις», σημειώνει η πρόεδρος της ΕΤΕπ.