Η φινλανδική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία και η πρόβλεψη για το επόμενο έτος υπόσχεται μηδενική ανάπτυξη, προέβλεψε η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα των Σκανδιναβικών χωρών, στις προοπτικές της που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου). Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, η σκανδιναβική περιοχή οδεύει προς ταραχώδεις οικονομικούς καιρούς.
Πριν από το καλοκαίρι, η φινλανδική οικονομία αναμενόταν ακόμη να δει ανάπτυξη περίπου 2% πριν επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2023. Έκτοτε, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η βραδύτερη ζήτηση στις εξαγωγικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και τα υψηλότερα επιτόκια σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό έχουν καταβάλει το τίμημά τους. Ως εκ τούτου, η Nordea υποβάθμισε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του επόμενου έτους στο μηδέν.
Οι προοπτικές της Nordea δίνουν μια εικόνα επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας και των κατασκευών, ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας πλήττουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Σε μια πιο θετική σημείωση, η κατάσταση της απασχόλησης είναι πιθανό να παραμείνει καλή λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Επίσης, τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση θα ανακουφίσουν το ενεργειακό κόστος.
Οι προοπτικές για τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία είναι κάπως παρόμοιες και γεμάτες αβεβαιότητες. Η μέχρι στιγμής ισχυρή σουηδική οικονομία πιστεύεται ότι θα αποδυναμωθεί και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. Η Nordea προβλέπει αρνητική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% για το 2023.
Η οικονομία της Δανίας λέγεται ότι είναι «καλά προετοιμασμένη για μια περίοδο με αντίθετους ανέμους», αλλά η ανάπτυξη για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι μόλις 0,5%. Η Νορβηγία αναμένεται να τα πάει ελαφρώς καλύτερα λόγω των τεράστιων εσόδων από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αλλά και τα νορβηγικά νοικοκυριά θα πάρουν το μερίδιό τους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τη Nordea, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 για το σύνολο των Σκανδιναβικών χωρών είναι ένα μέτριο 0,2%. Ωστόσο, οι σκανδιναβικές χώρες λέγεται ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουν αβέβαιους καιρούς από πολλές άλλες. Οι υψηλές προσωπικές αποταμιεύσεις, τα ισχυρά δημόσια οικονομικά και η εύρωστη δημιουργία θέσεων εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» και έχουν δώσει στην περιοχή «κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας».
Πηγή: euractiv.gr