Σε έκθεσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Βέλγιο αναγνωρίζει ότι το 22% των «ορόσημων και στόχων» που θα έπρεπε να έχει επιτύχει σύμφωνα με το σχέδιό του για την ανάκαμψη δεν έχει επιτευχθεί, γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνηθεί να χορηγήσει στη χώρα τη δεύτερη δόση των κονδυλίων της ΕΕ.
Το Βέλγιο μόλις απέστειλε νέα έκθεση για το σχέδιο ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία σημειώνει ότι το 22% των προβλεπόμενων ορόσημων έχει μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα, ιδίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Θεωρητικά, οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Επιτροπή να αρνηθεί την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των κονδυλίων της ΕΕ για το Βέλγιο.
Σύμφωνα με την L’Echo, ο υφυπουργός για την οικονομική ανάκαμψη Τόμας Ντερμίν προτιμά να δει τη θετική πλευρά της κατάστασης: από τα 170 ορόσημα και στόχους που έχουν τεθεί στο σχέδιο (εκ των οποίων τα 120 πρέπει να επιτευχθούν επειδή συνδέονται με το σχέδιο ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), τα 59 έχουν επιτευχθεί και τα 73 βρίσκονται «σε καλό δρόμο».
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναμφίβολα το πιο κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου ότι το Βέλγιο δεσμεύτηκε να υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών πρόταση μεταρρύθμισης πριν από το τέλος του 2021, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας των συντάξεων. Όμως, το Γραφείο Προγραμματισμού εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 0,1% έως το 2070.
«Αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Επιτροπή», αναγνωρίζει ο Ντερμίν.
Το Βέλγιο έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση των 770 εκατ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ το 2021. Ελπίζει τώρα να ζητήσει την καταβολή της επόμενης δόσης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η δεύτερη δόση, η οποία θα πρέπει να είναι ύψους 850 εκατ. ευρώ, είχε αρχικά προγραμματιστεί να ζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά το υπουργικό συμβούλιο του Ντερμίν προτίμησε να συνεργαστεί πρώτα ανεπίσημα με την Επιτροπή και να αναβάλει την υποβολή του επίσημου αιτήματος για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιολογητικά και στοιχεία.
«Είμαστε σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθώς ήμασταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχέδιο ανάκαμψης, δεν έχουμε το ιστορικό άλλων χωρών. Υπάρχει όμως ένας πραγματικός διάλογος με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες», δήλωσε ο Ντερμίν.
Πηγή: euractiv.gr