Οι νομοθέτες της ΕΕ οριστικοποίησαν την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου) έναν νόμο που θα επιτρέψει στην Ένωση να λάβει αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν αυτό αρνηθεί να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας για το Brexit.
Το νομοσχέδιο σχετικά με τους μηχανισμούς κυρώσεων για το Brexit θα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο, τις επενδύσεις ή άλλες δραστηριότητες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάσει τους όρους των συμφωνιών εμπορίου και συνεργασίας και αποχώρησης.
Στην τελική τριμερή συνάντηση μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών, οι νομοθέτες συμφώνησαν να περιορίσουν τα κριτήρια και να μειώσουν τον αριθμό των βημάτων για την ΕΕ πριν αναλάβει δράση και επιβάλει κυρώσεις.
Αξιωματούχοι που ασχολούνται με τον φάκελο δήλωσαν στη EURACTIV ότι το επίκεντρο ήταν να μπορέσει η Επιτροπή να ανταποκριθεί ταχύτερα στις παραβιάσεις των συμφωνιών του Brexit.
Οι νομοθέτες αγωνιούσαν επίσης να αποφύγουν την επανάληψη της βραχύβιας απόφασης της Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2021 να αναστείλει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας λόγω ανησυχιών σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου COVID-19, δίνοντας στους ευρωβουλευτές την εποπτεία των μηχανισμών αναστολής και κυρώσεων.
Στο τελικό συμβιβαστικό κείμενο, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν το «δικαίωμα πληροφόρησης» για το Κοινοβούλιο, το οποίο σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο πριν από τη λήψη οποιασδήποτε δράσης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από παραβίαση της συμφωνίας.
«Από πολιτική άποψη, ο κανονισμός αυτός αποτελεί μια ισχυρή δήλωση της ενότητας της ΕΕ και της ετοιμότητας να αναλάβει δράση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία. Ειδικά εάν η βρετανική κυβέρνηση αρνιόταν να συμμετάσχει στους προβλεπόμενους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών», δήλωσε ο Σον Κέλι, ο Ιρλανδός βουλευτής του ΕΛΚ που ηγήθηκε της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου.
«Φυσικά, θα προτιμούσαμε να μην χρειάζονταν οι μηχανισμοί επιβολής. Ωστόσο, ενώ χαιρετίζουμε την πιο εποικοδομητική και θετική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Σούνακ, δεν έχουμε δει ακόμη να μεταφράζεται σε πράξεις. Η μουσική διάθεση είναι πολύ καλύτερη, και ενώ πιστεύω ότι βαδίζουμε προς την κατεύθυνση, η πραγματικότητα είναι ότι η νομική κατάσταση παραμένει η ίδια», πρόσθεσε.
Το καθεστώς και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας με την καθιέρωση ενός συστήματος τελωνειακών ελέγχων στα εμπορεύματα που ταξιδεύουν μέσω της Ιρλανδικής Θάλασσας, ήταν μία από τις κύριες αιτίες διαμάχης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Αφού διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε για το πρωτόκολλο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον το έκρινε ανεφάρμοστο μετά από έντονες επικρίσεις της φιλοβρετανικής ενωτικής κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία διαμαρτύρεται ότι οι έλεγχοι διαχωρίζουν τη Βόρεια Ιρλανδία από την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ένα νομοσχέδιο για τη μονομερή παράκαμψη των διατάξεων του πρωτοκόλλου εξακολουθεί να εξετάζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Από ιρλανδικής πλευράς, ο κανονισμός αυτός είναι επίσης απαραίτητος για την προστασία της παν-ιρλανδικής οικονομίας. Υπήρξαν θετικές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αποκαταστήσει μέρος της ζημίας που προκλήθηκε στις σχέσεις της με την ιρλανδική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κέλι.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να λειτουργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ως η μόνη λύση στο σκληρό Brexit που επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κύριος στόχος του Πρωτοκόλλου είναι να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας και να διατηρηθεί η ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.
Πηγή: euractiv.gr