Μενού Ροή
Ρωσικά προϊόντα υπό εμπάργκο εξακολουθούν να εισρέουν στην ΕΕ, αναφέρουν τσεχικά μέσα ενημέρωσης

Ρωσικά προϊόντα που υπόκεινται σε εμπάργκο από την ΕΕ εξακολουθούν να εισρέουν σε χώρες της ΕΕ, αποκάλυψαν Τσέχοι ερευνητές δημοσιογράφοι στο Seznam Zpravy.

Η ιστορία δείχνει τα κενά στην επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ. Ο ερευνητής δημοσιογράφος μεταμφιέστηκε σε επιχειρηματία που ενδιαφέρεται για ρωσική ξυλεία και σίδηρο και είχε άμεση επαφή με έναν Ρώσο λαθρέμπορο.

«Πέρασα τρεις μήνες για να δημιουργήσω την υποδομή. Φέρνουμε τα εμπορεύματα με φορτηγά μέσω Γεωργίας στην Τουρκία ή με πλοίο από το Νοβοροσίσκ στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ρώσος λαθρέμπορος Ernest Rochal στον δημοσιογράφο.

«Στην Τουρκία, αλλάζουμε τη χώρα προέλευσης. Όλες οι ρωσικές σφραγίδες εξαφανίζονται και ασπρίζουμε το όνομα της εταιρείας. Από την Τουρκία, στη συνέχεια, μεταφέρουμε τα εμπορεύματα στη Βουλγαρία, σε μια άλλη από τις εταιρείες μου. Στη συνέχεια, αγοράζετε από εκεί. Έτσι, στα χαρτιά, όχι από τη Ρωσία, όχι από την Τουρκία, αλλά από τη Βουλγαρία. Ο άνθρωπός μου θα κάνει τον πλήρη εκτελωνισμό», δήλωσε ο Rochal στον δημοσιογράφο.

Ο λαθρέμπορος έστειλε επίσης στον δημοσιογράφο τα έγγραφα της σύμβασης που είχε εκτελέσει τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν παρέδωσε ρωσική ξυλεία στην Πολωνία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι εξάγει αγαθά από την ΕΕ στη Ρωσία, συγκεκριμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία για να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η διαδρομή λαθρεμπορίου που περιγράφουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι δείχνει τα όριά της.

Οι Financial Times κατάφεραν να μιλήσουν με έναν άλλο λαθρέμπορο, ο οποίος είπε ότι αγόραζε ευρωπαϊκά προϊόντα μέσω των εταιρειών του που εδρεύουν στην ΕΕ, στη συνέχεια τα μετέφερε σε χώρες που μοιράζονται τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία -για παράδειγμα, το Καζακστάν- και στη συνέχεια τα απέστειλε στη Ρωσία.

Ωστόσο, το λαθρεμπόριο αγαθών θα πρέπει σύντομα να γίνει πιο δύσκολο. Το Συμβούλιο της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2022 συμφώνησε να προστεθεί η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των «εγκλημάτων της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Δικαιοσύνης Pavel Blažek, η κίνηση αυτή είναι ένα «ουσιαστικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσει κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των μέτρων αυτών». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας