Μενού Ροή
Στην κορυφή του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ευρωζώνης πλέον το Βέλγιο

Το Βέλγιο κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ του κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης δημοσίευσε τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου) η Eurostat.

Το Βέλγιο είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα με 5,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του 2022, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του ίδιου έτους, ήταν στο 3,3% του ΑΕΠ.

Η αύξηση του μέσου όρου οφείλεται κυρίως στις κυβερνήσεις που θέσπισαν μέτρα για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας. Τα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία συνέχισαν να επηρεάζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα.

Για το Βέλγιο, η αύξηση του προϋπολογισμού μπορεί να εξηγηθεί από τον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των μισθών και τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε για να αντιμετωπίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αφού ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει βαρύ λογαριασμό για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το έλλειμμα τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι το Βέλγιο θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το έλλειμμα του Βελγίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ το 2023 και να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ το 2024 – και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει σήμερα ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με περισσότερες δαπάνες.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι «ανησυχητική», σύμφωνα με έκθεση του Κεντρικού Οικονομικού Συμβουλίου του Βελγίου που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και στην οποία αναφέρεται η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τύπου Belga.

Η Βαλλονία, οι Βρυξέλλες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επισημαίνει επίσης τον καλύτερο έλεγχο των οικονομικών της φλαμανδικής περιφερειακής κυβέρνησης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας