Μενού Ροή
egkainia nafpigia
To νέο αμυντικό δόγμα, τα ναυπηγεία και το γεωοικονομικό deal της ONEX με τη DFC

Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων σε γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό επίπεδο, με δύο πολέμους εν εξελίξει στις παρυφές της Ευρώπης και με την ενέργεια και την ναυτιλία να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην επόμενη ημέρα, η «ανάσταση» των ναυπηγείων Ελευσίνας, ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια απραξίας, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή επιχειρηματική ή οικονομική είδηση.

Τοποθετημένη πάνω στις γραμμές των... οριζόντων που λέει και ο ποιητής, ήτοι σε μια εξαιρετικά κομβική γεωστρατηγική τοποθεσία, που αποτελεί «γέφυρα» τριών ηπείρων, έχοντας την... πρωτοκαθεδρία στην πιο νευραλγική θάλασσα του πλανήτη, τη Μεσόγειο, η Ελλάδα βρίσκεται σε άκρως προνομιακή θέση για να παίξει ρόλο και στην επόμενη ημέρα στους τομείς ενέργειας, ναυτιλίας και μεταφοράς αγαθών (logistics).

H Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρή υπερατλαντική διασύνδεση, ενώ η  επανατοποθέτηση της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. συνδέεται πλέον σε μεγάλο βαθμό με τον Ελληνικό χώρο όπως και η ενεργειακή υποστήριξη της Ν.Α. Ευρώπης.

Έτσι οι ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες της Ελλάδας αποκτούν μία νέα οπτική. Η ύπαρξη των τριών μεγάλων Ναυπηγείων, Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου και οι διπλές τους δυνατότητες να εξυπηρετούν πολιτικές και αμυντικές ανάγκες ξαναέρχονται στην επικαιρότητα. Ο μεγάλος παραγωγικός ανταγωνισμός, κυρίως από την ΝΑ Ασία παραμένει ως θέμα αλλά με μικρότερη σημασία.

Οι Ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις δυτικές ναυπηγοεπισκευαστικές απαιτήσεις. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε πολιτικές ανάγκες αφού έχουμε και μία θάλασσα με μία μεγάλη πυκνότητα κίνησης πλοίων αμυντικού χαρακτήρα και μάλιστα όχι μόνο Ελληνικών πλοίων.

H υπογραφή για το αμερικανικό δάνειο

Χθες υπογράφηκε με κάθε επισημότητα και σε τελετή υψηλής σημειολογίας παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και των υπουργών Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη η συμφωνία χρηματοδότησης ανάμεσα στον αμερικάνικο αναπτυξιακό οργανισμό U.S. International Development Finance Corporation (DFC) και τον όμιλο ΟΝΕΧ, που τα τελευταία τριάμισι χρόνια, «τρέχει» επενδύσεις για την ανάσταση των ελληνικών ναυπηγείων.

Το timing της συμφωνίας αλλά και η τελετή υπογραφής, έχουν υψηλό σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς έρχονται τη στιγμή που Μέση Ανατολή βιώνει τη φωτιά του πολέμου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις ευρύτερα, ενώ όλες οι γύρω χώρες επηρεάζονται, λιγότερο ή περισσότερο. Πρόκειται για συμφωνία γεωπολιτικού και γεωοικονομικού χαρακτήρα, που σηματοδοτεί το πέρασμα των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας σε μία νέα εποχή και ταυτόχρονα επισφραγίζει την πολυεπίπεδη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σημαντική ώθηση από τη χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση ύψους 125 εκατ. δολαρίων αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στον μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε έναν υπερσύγχρονο ναυπηγικό κόμβο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένεται να αυξήσουν δραστικά τη δυναμικότητά τους, αποκτώντας τη δυνατότητα υποστήριξης άνω των 200 πλοίων ετησίως.

Όπως τόνισε ο κ. Ξενοκώστας στους δημοσιογράφους, αυτή τη στιγμή απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, όμως υπολογίζεται μέσα στην επόμενη τριετία και προϊόντος της ανάπτυξης των εργασιών, τα ναυπηγεί να παρέχουν άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, από 500 σήμερα.

Στη Σύρο, όταν ανέλαβε η εταιρεία οι εργαζόμενοι ήταν 180, ενώ τώρα φτάνουν τους 600.

Επίσης τόνισε πως το ομολογιακό δάνειο που τα Ναυπηγεία Ελευσίνας λαμβάνουν από τον αμερικάνικο αναπτυξιακό οργανισμό DFC, είναι το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, καθώς και το πρώτο που γίνεται με ναυπηγείο παγκοσμίως.

«Μαζί επανατοποθετούμε την Ελλάδα γεωστρατηγικά μέσω των επενδύσεων στα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας και φιλοδοξούμε μέσα από τη δουλειά μας να αφήσουμε στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο πλανήτη απ’ αυτόν που παραλάβαμε», τόνισε συναισθηματικά φορτισμένος ο κ. Ξενοκώστας και συμπλήρωσε δίνοντας το στίγμα:

«Το 70% των πλοίων στη Σύρου είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ το ποσοστό για την Ελευσίνα είναι 83% από τότε που ανάλαβε η Onex». Αναφερόμενος στα σχέδια που έχει η Onex τόσο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όσο και για τα Ναυπηγεία στη Σύρο, επισήμανε ότι «θα κάνουμε τα καλύτερα ναυπηγεία ώστε να είναι επιλογή αριστείας και όχι μόνο επιλογή πατριωτισμού».

Παράλληλα, ο κ. Ξενοκώστας επισήμανε πως το ναυπηγείο Σύρου δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 18 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών ετησίως, ενώ πέρυσι ο τζίρος έφτασε στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται στα 52-53 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο

Δίνοντας το στίγμα για το επενδυτικό πλάνο, ο κ. Ξενοκώστας γνωστοποίησε πως η Onex έχει ήδη επενδύσει 80 εκατ. στη Σύρο, με τα 30 εκατ. σε υποδομές και πάνω από 20 σε μισθούς εργαζομένων, ενώ στην Ελευσίνα έχουν επενδυθεί 23 εκατ. ευρώ, πριν ακόμη περάσουν στην κυριότητα της εταιρείας επίσημα. Σημείωσε ότι συνολικά και στα δύο ναυπηγεία υπάρχει επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. δολαρίων, με τα 300 εκατ. να πηγαίνουν σε υποδομές και ανάπτυξη, ενώ τα 200 εκατ. θα επιστραφούν σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Στόχος είναι η Ελευσίνα να εξυπηρετεί 200 πλοία το χρόνο, ενώ η Σύρος ήδη εξυπηρετεί 100. Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα 60 εκατ. για τα επόμενα πέντε χρόνια για την πράσινη μετάβαση του ναυπηγείου της Σύρου.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τσούνης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτεί συναλλαγές που παρέχουν στους εταίρους μας υψηλής ποιότητας υποδομές και αξιόπιστη πρόσβαση στο πεδίο της ενέργειας. Στο πρόσωπο της ONEX και της ελληνικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βρει εξαιρετικά ικανούς και αποτελεσματικούς εταίρους. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επένδυση των 125 εκατ. δολαρίων θα επιτρέψει στον Πάνο Ξενοκώστα και στην ONEX να πετύχουν εδώ, αυτό που έχουν ήδη πραγματοποιήσει στη Σύρο.

Παράλληλα, για μας, ως ηγέτες της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας, ο πιο σημαντικός πόρος είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν καθημερινά για να δουλέψουν. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελευσίνα, επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα του συγκεκριμένου έργου».

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια επίσης συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, έκανε μια αναδρομή στην τετραετία των τεράστιων σκοπέλων που αντιμετωπίστηκαν από το 2019 ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ξεκινήσουν ξανά τις εργασίες τους τα ναυπηγεία και συμπλήρωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιλέγουν και στηρίζουν με τις παραγγελίες των πλοίων τους τα ελληνικά Ναυπηγεία, διότι με αυτήν την νοοτροπία θα μπορέσει η ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της να πάει μπροστά».

Πλωτές πλατφόρμες

Επίσης, όπως έγινε γνωστό χθες, στο Ναυπηγείο Ελευσίνας θα κατασκευάζονται πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ το 2025 θα έρθουν και θα εγκατασταθούν τόσο στην Ελευσίνα όσο και στο Νεώριο Σύρου, δύο μεγάλες δεξαμενές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν χώρα και τα εγκαίνια της Δεξαμενής «Στρατής Ανδρεάδης». Πρόκειται για μια νέας γενιάς Δεξαμενή, κατηγορίας Panamax, η οποία ενσωματώνει «πράσινες» και «έξυπνες» τεχνολογίες. Συνάμα, όπως τόνισε ο κ. Ξενοκώστας, θα επιδιορθωθούν και οι άλλες δύο δεξαμενές των Ναυπηγείων Ελευσίνας και θα ονομαστούν προς τιμή των ιδρυτών των Ναυπηγείων στην Ελλάδα, “Γιάννης Γουλανδρής” και “Σταύρος Νιάρχος”.

 

 

nafpigia
nafpigia
nafpigia
nafpigia
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας