Μενού Ροή
diodia
Έρχονται αυξήσεις στα διόδια μετά το "πάγωμα" ετών

Σε αυξήσεις στα διόδια 6-8% φαίνεται να κατέληξαν κυβέρνηση και παραχωρησιούχοι μετά από συνάντηση, που είχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους της Ολυμπίας Οδού, της Νέας και Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και του Μορέα την περασμένη Παρασκευή. Ουσιαστικά το θέμα που ετέθη είναι οι αναπροσαρμογές των διοδίων που εκκρεμούν από τον Ιανουάριο και βέβαια αφορούν το 2023.

Αναμένεται, δε, η πρώτη αύξηση να  περάσει  από 1/1/2024 και στη συνέχεια θα προστίθεται ένα 2% συν τον πληθωρισμό για τα έτη 2025 και 2026.  Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%. 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση είχε παγώσει λόγω των εκλογών φέτος, ενώ η  μη αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει απαιτήσεις αποζημιώσεων από την πλευρά των παραχωρησιούχων που φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος πληθωρισμός του προηγούμενου έτους έφτασε στο να διεκδικούνται αυξήσεις στα διόδια έως και μέχρι 12%.

Κατά την προηγούμενη συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, οι αυξήσεις είχαν αρχικά υπολογιστεί να εφαρμοστούν στις 11 Αυγούστου σύμφωνα με επιστολή που είχε ληφθεί την 1η Ιουλίου.

Αυτό που μένει, όμως, να γίνει γνωστό είναι αν τελικά επιτευχθεί μια κατανομή του κόστους της αύξησης με συνδυασμό δηλαδή, να διαμοιραστεί η αύξηση και το τελικό ποσοστό να είναι μικρό και αποδεκτό από το υπουργείο. Βέβαια, υπάρχει και το 2024, ωστόσο καθώς η "βάση' είναι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου εκεί η κατάσταση είναι πιο εύκολη καθώς τότε ήδη είχε γίνει η σχετική προσγείωση.

Βέβαια οι αναπσροσαρμογές καθορίζονται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι τυχόν αυξήσεις ή μειώσεις στην τιμή διοδίων συνδέονται  με τον εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή (τον πληθωρισμό δηλαδή). Σε αυτό το πλαίσιο στο παρελθόν έχουμε δει και μειώσεις (στην περίοδο της οικονομικής κρίσης) αλλά και αυξήσεις.

Στους αυτοκινητόδρομους με διόδια συμπεριλαμβάνονται οι άξονες Ελευσίνα-Πάτρα (Ολυμπία Οδός), Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός), Μεταμόρφωση-Σκάρφεια Φθιώτιδας (Νέα Οδός), Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Ε65), Σκάρφεια- Ράχες Φθιώτιδας (Ε65), Ράχες-Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου (Εγνατία Οδός), Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (Αυτοκινητόδρομος Μορέας).

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας