Μενού Ροή
Maersk
Maersk: Τέλος οι διελεύσεις πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο κολοσσός των εμπορευματοκιβωτίων Maersk θα συνεχίσει να εκτρέπει όλα τα πλοία του από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το άμεσο μέλλον, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters. 

Η απόφασή σηματοδοτεί μια ανεπαίσθητη αλλά σημαντική προσαρμογή από όσα έλεγε προηγουμένως η εταιρεία. Στις 2 Ιανουαρίου, ο γίγαντας της ναυτιλίας είπε ότι θα αποφύγει την περιοχή μέχρι νεωτέρας. Η παύση τότε είχε σκοπό να αφήσει χρόνο για να «αξιολογήσει περαιτέρω τη συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση».

Όλα τα πλοία της Maersk που επρόκειτο να διέλθουν από την περιοχή θα πλεύσουν τώρα νότια, γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. «Με την αναστολή των ταξιδιών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας / Κόλπου του Άντεν, ελπίζουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μεγαλύτερη συνέπεια και προβλεψιμότητα παρά τις σχετικές καθυστερήσεις που συνοδεύουν την αλλαγή διαδρομής», ανέφερε η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη. «Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος ασφάλειας συνεχίζει να είναι υψηλός».

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας ζωτικής σημασίας εμπορικός διάδρομος που μειώνει τους χρόνους μεταφοράς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και τα πλοία της Maersk αποτελούν μεγάλο μέρος ενός δικτύου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου.

Το σχέδιο του ναυτιλιακού γίγαντα να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα δείχνει ότι δεν θεωρεί τη ναυτική αντίδραση από τις δυτικές χώρες ως επαρκή για την ασφάλεια της περιοχής. Δύο πλοία της Maersk δέχθηκαν επίθεση από τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ενώ συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη επίλυση στο εγγύς μέλλον και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι επιπλοκές στην περιοχή να επιμείνουν και να υπάρξει σημαντική αναστάτωση στο παγκόσμιο δίκτυο», συμπλήρωσε η Maersk στην ανακοίνωσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου μια πολυεθνική επιχείρηση για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά πολλές ναυτιλιακές εταιρείες και ιδιοκτήτες εξακολουθούν να αποφεύγουν την περιοχή λόγω των συνεχών επιθέσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας