Μενού Ροή
erdogan sisi
Ενεργειακή "παγωμάρα" Τουρκίας-Αιγύπτου - Με άδειο καλάθι, χωρίς αναφορά σε θαλάσσιες ζώνες ή σε διασυνδέσεις έφυγε από το Κάιρο ο Ερντογάν

Με άδειο ενεργειακό καλάθι έφυγε από την Αίγυπτο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο παλάτι Ittihadiya του Καΐρου. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής επίσκεψης, που τον συνόδευαν αρκετοί υπουργοί, ψηλά στην ατζέντα ήταν και τα ενεργειακά ζητήματα. Ωστόσο όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις, πέρα από την προσπάθεια σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ενεργειακών κρατικών εταιρειών, δεν υπήρξε κάποια άλλη μεγάλη εξέλιξη. 

Οι τουρκικές φιλοδοξίες για συζήτηση επί των θαλασσίων ζωνών δεν έγιναν πραγματικότητα, όπως απείχαν από τις συζητήσεις οποιαδήποτε αναφορά σε διασυνδέσεις (ηλεκτρικές) ή σε αγωγούς, ενόψει της αξιοποίησης των Αιγυπτιακών κοιτασμάτων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του ότι οι δύο χώρες αξιολογούν την ενεργειακή συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας BOTAŞ και η αιγυπτιακή EGAS συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους ενεργειακούς δεσμούς εξετάζοντας τις εμπορικές ευκαιρίες φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου . «Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ανώτατης διοίκησης των εθνικών εταιρειών φυσικού αερίου BOTAŞ και EGAS (Egyptian Natural Gas Holding Company)», ανέφερε η τουρκική εταιρεία σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ BOTAŞ και EGAS. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν συζητήσεις για ευκαιρίες εμπορίας φυσικού αερίου και LNG, συνεργασία σε υποδομές φυσικού αερίου και υπόγειες αποθήκες, (και) ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και εμπειρία», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνουν αναλυτές αυτή η κίνηση δεν αφορά μόνο την ενέργεια. Είναι ένας στρατηγικός άξονας που υπογραμμίζει τις ευρύτερες φιλοδοξίες και των δύο εθνών για την προώθηση μιας εταιρικής σχέσης. Στις από κοινού δηλώσεις τους ενώπιον των δημοσιογράφων, Ερντογάν και Αλ Σίσι δεν έκαναν αναφορά σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ιστορικό των σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου κατέρρευσαν το 2013 όταν ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, ανέτρεψε και φυλάκισε τον τότε Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν, του οποίου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, πέρασε χρόνια επιτιθέμενος στην κυβέρνηση του Σίσι. Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον Σίσι δικτάτορα και τύραννο και κατηγόρησε τον Σίσι για δολοφονία του Μόρσι αφότου ο Αιγύπτιος ηγέτης πέθανε από καρδιακή προσβολή σε δικαστική αίθουσα του Καΐρου το 2019 ενώ εξέτιε την εξαετή φυλάκισή του.

Παρά τις κατηγορίες, ο Σίσι κατάφερε να σφυρηλατήσει διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλα κράτη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών εθνών του Κόλπου - τα οποία, εκτός από το Κατάρ, περιφρονούν επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ομοίως, ο Σίσι διατήρησε σχέσεις με το Ισραήλ και μεσογειακά κράτη όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Βλέποντας τον εαυτό του απομονωμένο στην περιοχή και αντιμετωπίζοντας μια προβληματική οικονομία στο εσωτερικό, ο Ερντογάν άρχισε να ψάχνει να διορθώσει τους δεσμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας