Μενού Ροή
UKRAINE
Πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft από επίθεση ουκρανικού drone

Πυρκαγιά ξέσπασε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Rosneft μετά από επίθεση με drone, καθώς η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στη Ρωσία που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήταν μέρος των προσπαθειών διακοπής των προεδρικών εκλογών αυτής της εβδομάδας.

"Το διυλιστήριο Ryazan χτυπήθηκε από drone. Η πρόσκρουση προκάλεσε φωτιά", δήλωσε την Τετάρτη ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ριαζάν Πάβελ Μάλκοφ στο κανάλι του στο Telegram. Δύο άτομα νοσηλεύτηκαν, ανέφερε η υπηρεσία Tass.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, η φωτιά είχε σβήσει.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει drones για να στοχεύσει σημαντικές ρωσικές μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική Θάλασσα. Καθώς οι μάχες στην πρώτη γραμμή "γέρνουν" υπέρ της Μόσχας, το Κίεβο προσπαθεί να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας και την ικανότητά του να στέλνει καύσιμα στις δυνάμεις του. Η αρχική αναταραχή των επιθέσεων τον Φεβρουάριο επηρέασε σχεδόν το ένα πέμπτο της ικανότητας επεξεργασίας αργού πετρελαίου της χώρας, αλλά στις αρχές Μαρτίου η βιομηχανία είχε ήδη ανακάμψει.

Το τελευταίο χτύπημα έγινε σε μια εγκατάσταση περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) νοτιοανατολικά της Μόσχας που έχει χωρητικότητα 17,1 εκατομμυρίων τόνων ετησίως ή περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για σημαντικό προμηθευτή καυσίμων κινητήρων για τις ρωσικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα. Είναι το δεύτερο θύμα των ουκρανικών επιδρομών που έχουν προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αεράμυνα αναχαίτισε 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στις ρωσικές περιοχές "στοχεύουν, αν όχι να ματαιώσουν τις εκλογές στη Ρωσία, τότε να παρέμβουν σε αυτές", είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. "Ένας άλλος στόχος είναι να αποκτήσουν κάποιο ατού σε μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης".

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι "απόλυτα δίκαιο" να προκληθούν απώλειες στο ρωσικό κράτος ως αντίποινα για επιθέσεις με πυραύλους και drone που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους στη χώρα του.

"Νομίζω ότι όλοι βλέπουν ότι τα drones μας λειτουργούν και λειτουργούν σε μεγάλες αποστάσεις", είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία αργά την Τρίτη. "Η ικανότητά μας για πλήγματα μεγάλων αποστάσεων είναι ο πραγματικός τρόπος να κινηθούμε προς την ασφάλεια για όλους".

Το τελευταίο κύμα πληγμάτων που ξεκίνησε την Τρίτη κατέστρεψε μια μονάδα του διυλιστηρίου Norsi της Lukoil PJSC στο Nizhny Novgorodμ, ενώ έπληξε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Oryol. Ουκρανικά drones στόχευσαν επίσης επανειλημμένα το μεγάλο διυλιστήριο Kinef της Surgutneftegas στο Κιρίσι, στις ακτές της Βαλτικής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Λένινγκραντ, Alexander Drozdenko.

Ένα drone που στόχευε το διυλιστήριο Kinef νωρίς την Τετάρτη καταρρίφθηκε, είπε ο Drozdenko.

Ο κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Voronezh της Ρωσίας, Aleksandr Gusev, δήλωσε ότι καταστράφηκαν 30 drones. Ορισμένες υποδομές και κατοικίες υπέστησαν "μικρές ζημιές", είπε.

Οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, οι οποίες διεξάγονται υπό τον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου και αναμένεται να οδηγήσουν σε βέβαιη νίκη για τον Πούτιν και άλλα έξι χρόνια για εκείνον στο ύπατο αξίωμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας