Η Ελλάδα «φυσικά» θα ενδιαφερόταν να αγοράσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) του Καναδά, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παρχώρησε στην παρουσιάστρια του CTV Question Period, Βάσυ Καπέλο, στο Μόντρεαλ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Καναδά το Σαββατοκύριακο.
Ο Καναδάς έχει οκτώ έργα LNG «σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», σύμφωνα με το Natural Resources Canada. Η πρώτη εξαγωγική εγκατάσταση πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος με αποστολές που προορίζονται για ορισμένες ασιατικές χώρες.
Αλλά το εάν ο Καναδάς μπορεί και πρέπει να σχεδιάσει να εξάγει επίσης σε ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον είναι μια συνεχής πολιτική συζήτηση εδώ και χρόνια.
«Είμαστε ένα μεγάλο σημείο εισόδου για το LNG, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Μητσοτάκης. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε ακόμη και την Ουκρανία».
«Επομένως, καταρχήν, ναι, μας ενδιαφέρει πολύ να αποκτήσουμε LNG σε ανταγωνιστικές τιμές», συνέχισε. «Όσο γρήγορα προχωράμε όσον αφορά τη διείσδυσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα χρειαζόμαστε ακόμα μια αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και για εμάς, για την Ελλάδα, δεν έχουμε πυρηνικά, πρακτικά ή εντελώς απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα, ώστε να αφήνει το φυσικό αέριο για το άμεσο μέλλον ως σημαντική πηγή ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Όταν ρωτήθηκε αν ο Καναδάς θα μπορούσε να είναι ιδανικός εταίρος σε αυτό, ο Μητσοτάκης είπε «απολύτως».
«Ο Καναδάς είναι μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τόσες πολλές αξίες», είπε, επισημαίνοντας την ευθυγράμμιση της χώρας του με τον Καναδά σε διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γάζας.
Τον Αύγουστο του 2022, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι δεν πουλήθηκε στην ιδέα οι εξαγωγές LNG να αποτελούν μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου του Καναδά όταν πρόκειται να γίνει αξιόπιστος προμηθευτής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.
Μιλώντας μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου εκείνη την εποχή, ο Τριντό φαινόταν να αμφισβητεί την «επιχειρηματική υπόθεση» για τη συνέχιση των εξελίξεων LNG.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση βραχυπρόθεσμα, όπου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεισφέρουμε στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας αυξάνοντας τις δυνατότητές μας… και να διερευνήσουμε τρόπους για να δούμε αν έχει νόημα να εξάγουμε LNG και αν υπάρχει επιχείρηση για την εξαγωγή LNG απευθείας στην Ευρώπη», είπε ο Trudeau.
"Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο Καναδάς μπορεί και θα τοποθετηθεί ως βασικός προμηθευτής ενέργειας στον κόσμο σε μια καθαρά μηδενική οικονομία. Και αυτό σημαίνει επενδύσεις στο υδρογόνο, σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά… σημαίνει επενδύσεις σε μια σειρά λύσεων».
Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Καναδά εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια και ήρθε με το μήνυμα ότι η χώρα του είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια, μετά από σχεδόν μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης.
«Η Ελλάδα έχει κάνει, νομίζω, μια μάλλον εντυπωσιακή επιστροφή οικονομικά, αφήσαμε την κρίση πίσω μας», είπε. «Και αισθάνομαι ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να υποστηρίξω και στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι πρέπει να ρίξουν μια καλή ματιά στην Ελλάδα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης κεφαλαίων εκεί».
Ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του συζήτησε επίσης τις αμυντικές δαπάνες —και την ανάγκη ο Καναδάς να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει δύο τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα— καθώς και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πάντα ο πειρασμός να μην ξοδεύουμε χρήματα για την άμυνα και να τα ξοδεύουμε σε άλλες προτεραιότητες, αλλά στην περίπτωσή μας δεν είχαμε ποτέ αυτή την πολυτέλεια», είπε. «Πάντα ξοδεύαμε περισσότερο από το 2% στην άμυνα».
«Αλλά στο βαθμό που αυτός είναι ένας συλλογικός στόχος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλες τις χώρες να επιτύχουν αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως CETA, και τις καθυστερήσεις στην επικύρωσή της, θέμα που είπε ότι είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει με τον Τριντό αυτό το Σαββατοκύριακο.