Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ελκυστικότητα των επενδύσεων και η ανταλλαγή απόψεων για την απαλλαγή των κοινωνιών από τον άνθρακα θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο Λούλα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία από την Τρίτη έως την Πέμπτη (26-28 Μαρτίου), σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι διμερείς σχέσεις.
«Αυτή η βραζιλιάνικη στιγμή έρχεται μετά από μια τετραετή έκλειψη και ένα ουσιαστικό πάγωμα των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του [Ζαΐρ] Μπολσονάρο», δήλωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων στους δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης του Εμανουέλ Μακρόν με τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Η εκλογή του Λούλα επανέφερε τη σχέση μεταξύ της χώρας του και των Ευρωπαίων μετά από τρία χρόνια ακραίου λαϊκισμού στην εξουσία στη Βραζιλία.
Η χώρα πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο αυτό το φθινόπωρο και τη σύνοδο κορυφής COP30 για το κλίμα στο Μπελέμ το 2025.
Ενώ τα οικονομικά και εμπορικά θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο, η αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur δεν θα συμπεριληφθεί στις συζητήσεις, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων, εξηγώντας ότι το θέμα συζητείται μεταξύ της ΕΕ και της Βραζιλίας και ότι δεν επρόκειτο να τεθεί σε διμερή συνάντηση.
Ενώ η Βραζιλία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία, η Γαλλία παρέμεινε η μόνη που αντιτίθεται στην εμπορική συμφωνία στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους αγρότες της. Το τελευταίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα στο μπλοκ αυτή τη στιγμή μετά τις πανευρωπαϊκές εξεγέρσεις αγροτών και παραγωγών.
Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να συζητήσει τις διεθνείς κρίσεις με τον ομόλογό του, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ώστε να προσπαθήσει να «αναζητήσει σημεία σύγκλισης» για τον τερματισμό και των δύο συγκρούσεων, επισήμανε το Γραφείο του Γάλλου Προέδρου .
Η Βραζιλία έχει ταχθεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το συντομότερο δυνατό, ενώ πρότεινε και ένα ειρηνευτικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως προκάλεσε ανησυχία στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια στάση ενδεχομένως να καταλήξει υπέρ της Μόσχας.
Η χώρα αυτή θεωρείται ως φορέας συμφωνίας στη διαδικασία σύνταξης μιας ειρηνευτικής φόρμουλας για την Ουκρανία που διαμορφώνεται από το Κίεβο, όπου η υποστήριξη του «Παγκόσμιου Νότου» αποτελεί κλειδί.
Όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, «το κύριο πράγμα θα είναι να παρουσιάσουμε και να εξηγήσουμε τη θέση μας», δήλωσε το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Λούλα προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις στις 18 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Τύπο από την Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, έναν όρο που η Γαλλία πάντα απέρριπτε.
Προσέλκυση Βραζιλιάνων επενδυτών στη Γαλλία
Το θέμα της ενεργειακής μετάβασης θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με το Ελιζέ, η Βραζιλία και η Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με το «πιο απεξαρτημένο» ενεργειακό μείγμα στον κόσμο, η Γαλλία λόγω της «πυρηνικής ενέργειας», η Βραζιλία λόγω των «βιοκαυσίμων».
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να καθορίσουν κοινή πορεία για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να υπερασπιστούν μια ισχυρή φιλοδοξία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Μακρόν θα «πάρει επίσης το ραβδί του» για να «κηρύξει την ελκυστικότητα» της Γαλλίας στο εξωτερικό.
«Η Βραζιλία φιλοξενεί ορισμένους πολύ μεγάλους, σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους. Οι βραζιλιάνικες επενδύσεις στη Γαλλία είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλές», δήλωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Μακρόν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να προσκαλέσει βραζιλιάνους επενδυτές στη σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία 2024», προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, στο Σάο Πάολο, ο Μακρόν και ο Λούλα θα εγκαινιάσουν το πρώτο παράρτημα του Ινστιτούτου Παστέρ της Βραζιλίας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ανακοινώσουν ένα «εξαιρετικά ισχυρό πακέτο υγείας» όσον αφορά τη δέσμευση της Γαλλίας προς τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου.
Πηγή: Euractiv.gr