Μενού Ροή
skai-mitsotakis
Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα είναι μόνιμη η αύξηση στο ρεύμα λόγω ανταγωνισμού και των κινήσεων των μεγάλων «παικτών» της αγοράς

Στην εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος «δεν θα είναι μόνιμο φαινόμενο» προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εκτιμώ ότι αυτό δεν είναι μόνιμο φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει έχουμε  αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι τελικά ο ανταγωνισμός και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ή αυξήσεις που να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους παρόχους να μην προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις επισημαίνοντας ότι «θα εκπλαγώ πολύ εάν δούμε αυξήσεις 70%». Ξεκαθάρισε, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «αν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει 70% τα τιμολόγια, θα ενθάρρυνα πάρα πολύ τους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο πάροχο γιατί δεν δικαιολογείται τέτοια αύξηση».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την αύξηση στην τιμή λιανικής του ρεύματος στο γεγονός ότι αυτές «καθορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την χονδρική τιμή του ρεύματος, η οποία και αυτή με τη σειρά της έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για ένα μήνα, παραδείγματος χάρη μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε, που να δημιουργούν μια κάποια μικρή απόκλιση, μία αύξηση στις τιμές του ρεύματος».

Αν δούμε παραβίαση του ανταγωνισμού, θα παρέμβουμε

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργός, κ. Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «η αύξηση των τιμών στο ρεύμα είναι συγκυριακή»,  και την απέδωσε στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε ότι τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρηθούν ξανά, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ζήτημα. «Υπάρχει ανεξάρτητη αρχή που επιτηρεί την κατάσταση και, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό», σημείωσε.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σταθερά τιμολόγια, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή τιμή για ένα έτος. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας με μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας