Μενού Ροή
mhtsotakis-pyrgos
Πράσινο, ανάπτυξη πόλεων και «πολεοδομική υψοφοβία» - Tο μήνυμα Μητσοτάκη

Παρέμβαση έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια, χθες, βράδυ του Πύργου του Πειραιά, στο θέμα της ανάπτυξης, καθ΄ύψος, των ελληνικών πόλεων στο φόντο και της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δημόσιο, το ΤΕΕ και τους δημάρχους για τα μπόνους ύψους και τετραγωνικών του οικοδομικού κανονισμού.  Βέβαια, η όλη υπόθεση θα κριθεί από το ΣτΕ.

“Μιας και εδώ παρουσιάζουμε έναν πύργο και μιλάμε για τη δυνατότητα των πόλεων να ψηλώσουν, το έργο αυτό σχεδιάστηκε μαζί με τον Πύργο των Αθηνών πριν από 50 και πλέον χρόνια.  Οι ανάγκες των πόλεων αλλάζουν και οι επιταγές για απελευθέρωση χώρου, για περισσότερο πράσινο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Και πιστεύω ότι συνολικά θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική «πολεοδομική υψοφοβία» την οποία έχουμε στο πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις του μέλλοντος.  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεφυτρώνουν παντού ψηλά κτίρια. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά προφανές και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει να βάλει περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων που να συνάδουν με το γενικό, θα έλεγα, οικιστικό αποτύπωμα συγκεκριμένων περιοχών, είναι διατεθειμένη να το κάνει” τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

“Όμως, χτίζονται και άλλα και θα χτιστούν και άλλα ψηλά κτίρια στην πατρίδα μας και νομίζω ότι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης των πόλεων αξιοποιώντας τη δυνατότητα που το ύψος μάς δίνει, όπως οραματίστηκαν κάποιοι παλαιότεροι από εμάς, είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει πια να εξεταστεί με περισσότερο θάρρος” ανέφερε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ πριν λίγες μέρες, έκανε δεκτή προσφυγή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και  θεωρώντας νόμιμη την απευθείας εντολή του δημάρχου στην πολεοδομία του, μέχρι να κριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια. Μάλιστα σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν τετελεσμένα. Η απόφαση θεωρείται ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, που αρνήθηκε να αναστείλει τις συγκεκριμένες διατάξεις μέχρι να κριθεί οριστικά η υπόθεση.  Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, “στην υπηρεσία δόμησης του δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ (κινήτρων), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου.”

Μετά, όμως, την αντιπαράθεση που ξέσπασε, από τις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως προς την εφαρμογή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα που θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τροπολογία

Έτσι, κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης θα είναι το «μπόνους» στο ύψος των κτιρίων, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του, στη Βουλή τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία:

  • Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτίριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή).

  • Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα.

  • Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα κτίριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.

Σε ό,τι αφορά οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται, δυνάμει των ισχύοντων κατά την έκδοση τους διατάξεων.

Επίσης:

  • Με την παρ. 2 επεκτείνεται το περιεχόμενο της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 18 του ΝΟΚ προκειμένου να συμπεριλάβει και στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εν τοις πράγμασι κατασκευή και διατήρηση αυτών.

  • Με την παρ. 3 θεσμοθετείται ο επαναληπτικός έλεγχος για τις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει του άρθρου 25 ΝΟΚ, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών.

  • Τέλος, με την παρ. 4 καθορίζεται, για λόγους επείγοντος, διαδικασία άμεσης ανάθεσης εκπόνησης «Μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» και η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.

 

Ο Πύργος 

Στο μεταξύ για σημαντική στιγμή για τον Πειραιά με αιχμή τον Πύργο έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός. “Η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, σημειώνοντας ότι μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Conference League, ακολουθεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας