Μενού Ροή
LANTOS CSABA
Ένας τραπεζίτης-μάνατζερ, ο νέος «μαέστρος» στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με στόχους προσιτές τιμές-επέκταση δικτύων

Ένας άνθρωπος με μακρά θητεία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο είναι ο νέος «μαέστρος» που θα κρατά τη μπαγκέτα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο.

Πρόκειται για τον υπουργό Ενέργειας της Ουγγαρίας, τον 62χρονο Csaba Lantos, ο οποίος αν και σπούδασε οικονομικά και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ (!) την δεκαετία του 1980, έχει περάσει όλη την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Budapest Bank, ενώ διετέλεσε αναπληρωτής CEO και επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής στην OTP Bank. Το 2007 ίδρυσε την δική του επενδυτική εταιρεία Lantos Vagyonkezelo Ltd, ενώ από το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΔΣ στην ενεργειακή εταιρεία MET Holding AG, που δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, σε 30 αγορές φυσικού αερίου και 39 ενεργειακά hubs, τόσο στην εμπορία ενέργειας όσο και στις υποδομές. Παράλληλα, διετέλεσε και πρόεδρος στο ΔΣ του Χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο κ. Csaba Lantos ανέλαβε το νεοσυσταθέν τότε υπουργείο Ενέργειας καθώς παραδοσιακά στο Ουγγρικό κράτος η αρμοδιότητα της ενέργειας περιλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.

Οι 3 προτεραιότητες της Ουγγρικής προεδρίας

Αναλαμβάνοντας την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ουγγαρία θέτει τρεις κεντρικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας:

  • «ασφαλές, ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό σύστημα,
  • δίκαιη, βιώσιμη και «καθαρή» ενεργειακή μετάβαση,
  • προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας».

«Θεωρούμε σημαντικό να διασφαλίζονται στους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά προσιτές τιμές ενέργειας για όλες τις πηγές ενέργειας, γεγονός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζεται στο κείμενο προτεραιοτήτων της Ουγγρικής προεδρίας, η οποία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Ουγγρική προεδρία δίνει προτεραιότητα στην προώθηση της γεωθερμικής ενέργειας καθώς θεωρεί ότι «η ευρύτερη διάδοσή της μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, καθώς και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων».

Παράλληλα, πρόκειται να υποστηρίξει πρωτοβουλίες και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, την οποία αξιολογεί ως «έναν από τους πυλώνες επιτυχίας της πράσινης μετάβασης», ενώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια, θα υποστηρίξει «την προώθηση της πρόσβασης σε στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα υποδομής φυσικού αερίου που ενισχύουν τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών».

Επιπρόσθετα, το επόμενο εξάμηνο θα συζητηθούν η πορεία επίτευξης των στόχων ενεργειακής πολιτικής στα εθνικά σχέδια των κρατών μελών για την ενέργεια και το κλίμα, με έμφαση στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ενεργειακή ασφάλεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την ανταγωνιστικότητα και την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Η Ουγγρική προεδρία θα φιλοξενήσει επίσης αρκετές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάσκεψης για το σχέδιο Strategic Energy Technology, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2024.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας