Μενού Ροή
υποψηφιοι επιτροποι
Ένα φαβορί και τρία αουτσάιντερ για την θέση Επιτρόπου Ενέργειας ΕΕ – Δείπνο των 27 σήμερα με μενού την κατανομή αξιωμάτων

Η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, υπουργός για την οικολογική μετάβαση και την δημογραφική πρόκληση, Teresa Ribera είναι το μεγάλο φαβορί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίματος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εναλλακτικά, ακούγονται τα ονόματα των επίσης σοσιαλδημοκρατών Dan Jorgensen από τη Δανία και Miriam Dalli από τη Μάλτα και, με λιγότερες πιθανότητες, του παλιού υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Η αυλαία των διαδικασιών για την κατανομή των αξιωμάτων στο νέο ευρωπαϊκό κύκλο 2024-2029 ανοίγει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες θα παρακαθίσουν σε άτυπο δείπνο εργασίας προκειμένου να συζητήσουν ποιοι/ποιες θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη 5ετία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο (σήμερα) το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ.Von der Layen για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μπέργκενστοκ της Ελβετίας όπου μετείχε στη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα μετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο έχει οριστεί διαπραγματευτής μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, κ. Donald Tusk, για την κατανομή των αξιωμάτων. Ανάλογες συνεδριάσεις προγραμματίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές θέσεις τους.

Προς συμφωνία για τα 4 υψηλά αξιώματα

Σύμφωνα με αναλυτές στις Βρυξέλλες, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιτευχθεί συμφωνία στα εξής πρόσωπα:

-την ανανέωση της 5ετούς θητείας στην προεδρία της Κομισιόν της Γερμανίδας κ. von der Leyen και της θητείας για 2,5 χρόνια της Μαλτέζας Roberta Metsola στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αμφότερες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)

-την επιλογή του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa για την προεδρία της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

-και την επιλογή της Εσθονής πρωθυπουργού κ. Kaja Kallas από τους φιλελεύθερους για την θέση της «Υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ (Ύπατος Αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής).

Φαβορί από Ισπανία, αουτσάιντερ από Δανία και Μάλτα

Παράλληλα με τις συζητήσεις για τα 4 σημαντικότερα αξιώματα, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και για τις θέσεις των νέων Επιτρόπων. Για την Ενέργεια, πολύ περισσότερο εφ’ όσον συνδυαστεί και με την αρμοδιότητα για το Κλίμα, το μεγάλο, αν όχι απόλυτο, φαβορί είναι η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, υπουργός  για την οικολογική μετάβαση και την δημογραφική πρόκληση, κ. Teresa Ribera.

Την υποψηφιότητα της 55χρονης κ. Ribera, που στηρίζει σθεναρά το Green Deal (Πράσινη Συμφωνία), έγινε γνωστή πανευρωπαϊκά κατά την διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ ως προεδρεύουσα των Συμβουλίων Υπουργών για την Ενέργεια και το Περιβάλλον και θέτει ιδιαίτερα φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, στηρίζουν η κυβέρνηση της χώρας της (η Ισπανία έχει βαρύνοντα λόγο στην ΕΕ), οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και οι ευρωπαίοι πράσινοι.

Εάν, πάντως, για διάφορους λόγους, η υποψηφιότητά της δεν προκριθεί, τότε στις Βρυξέλλες ακούγονται τα εξής ονόματα:

-του 49χρονου Δανού σοσιαλδημοκράτη Dan Jorgensen, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Παγκόσμιας Κλιματικής Πολιτικής, την περίοδο 2019-22 διετέλεσε υπουργός Ενέργειας, Κλίματος και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ενώ το 2004 είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής

-και της 48χρονης υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αναγέννησης του Μεγάλου Λιμανιού της Μάλτας, κ. Miriam Dalli, η οποία διετέλεσε κατά το παρελθόν αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και ο Κύπριος Γιώργος Λακκοτρύπης στη λίστα των υποψηφίων

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να αναλάβει Επίτροπος Ενέργειας ο 54χρονος Κύπριος, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση του προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Το όνομά του κυκλοφορεί, πάντως, στις Βρυξέλλες ως πιθανού Επιτρόπου της Κύπρου μαζί με τη νυν Επίτροπο, κ. Στέλλα Κυριακίδου, το νυν υπουργό Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Κόμπο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης όπως και οι υπόλοιποι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο κ. Γ. Λακκοτρύπης προέρχεται από το ΔΗΚΟ, που συνδέεται με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τώρα διασυνδέεται με τη ΔΗΠΑ που εντάσσεται στους φιλελεύθερους. Το πιθανότερο, πάντως, για την Κύπρο είναι να συνεχίσει η κ. Κυριακίδου με πιθανότερα χαρτοφυλάκια είτε το Υγείας είτε το Μεταφορών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας