Μενού Ροή
Wess Mitchell
ECONOMIST- Wess Mitchell: «Η Ελλάδα σύμμαχος, μεταξύ των περιοχών που το Ιράν και η Ρωσία θέλουν να κρατήσουν την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία»

«Η Ελλάδα είναι μοναδική από άποψη θέσης. Είναι ένας σύμμαχος που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που το Ιράν και η Ρωσία θέλουν να κρατήσουν την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία» υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Wess Mitchell στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό διπλωματικό ρόλο και όσο επενδύει η Ελλάδα στη διπλωματική συμμετοχή της στην επίλυση των προβλημάτων, πολλά πράγματα είναι πιθανά να συμβούν και αυτά ωφελούν όλους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, δηλαδή, να παίξει αυτό το διπλωματικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει μια σημαντική, στρατηγική και ενεργειακή θέση».

Ο κ. Μίτσελ εκτίμησε ότι οι αμερικανικές εκλογές, αν και σημαντικές, όπως σε κάθε δημοκρατία, δεν θα επηρεάσουν δραματικά τις κεντρικές επιδιώξεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, καθώς όποιος κι εάν εκλεγεί έχει να αντιμετωπίσει δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή, προκλήσεις από την Κίνα και από το Ιράν και άλλα προβλήματα, εκτός από τα εσωτερικά, στο διεθνές περιβάλλον.

«Η πολιτική των ΗΠΑ, ανά τον κόσμο, πάντοτε αποσκοπούσε στο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής και τα συμφέροντα των ΗΠΑ ήταν πάντοτε να έχει μια καλή σχέση με την Ευρώπη» είπε ο κ. Μίτσελ και συνέχισε:

«Ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, όταν μιλάμε για την Ουκρανία, θα έρθει η στιγμή της διπλωματίας. Αν έχουμε μια συμφωνία ειρήνης, αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν τα όπλα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, δεν θα έχουμε πραγματική ειρήνη. Δεν θα παρασυρόμουν με τις βολιδοσκοπήσεις εκατέρωθεν. Νομίζω ότι ξέρουμε από την προηγούμενη θητεία του Τραμπ για το πώς προσεγγίζει τους πολέμους και υπάρχει και ενδιαφέρον και συμφέρον από την Αμερική να έχει καλή σχέση με την Ευρώπη».

Ο κ. Μίτσελ έφερε, ως παράδειγμα, το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή της θητείας του έλεγε ότι ήθελε να αναιρέσει ενέργειες του προκατόχου του κ. Τραμπ, αλλά αντιθέτως, τελικώς, «διπλασίασε την πολιτική του Τραμπ για την Κίνα» και «αγκάλιασε τις Συμφωνίες του Αβραάμ». Ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι «επί προεδρίας Τραμπ ενισχύθηκε ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, έγινε η συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει πολλούς περιορισμούς στην πολιτική του. Οι στρατηγικοί περιορισμοί είναι πολλοί και θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

«Δεν θα είναι το τέλος της δημοκρατίας επειδή θα κερδίσει κάποιος τις εκλογές» ανέφερε, αστειευόμενος, ο κ. Μίτσελ και πρόσθεσε: «Έχω πολλούς φίλους που αγαπούν τη δημοκρατία -και ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη δημοκρατία- αλλά δεν αγαπούν τα αποτελέσματα… όταν είναι διαφορετικά από αυτά που οι ίδιοι επιθυμούν… θα πω λοιπόν στους φίλους μου τους Ευρωπαίους, να επικεντρωθείτε περισσότερο στους εχθρούς που υπάρχουν τριγύρω και γίνονται όλο και πιο τολμηροί».

Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας