Μενού Ροή
Ποιες είναι οι θέσεις της Κάμαλα Χάρις για κλιματική αλλαγή και οικονομία

Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να εξετάζεται ως πιθανή αντικαταστάτρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι θέσεις της σε βασικά ζητήματα θα εξεταστούν προσεκτικά τόσο από τα δύο κόμματα όσο και από τους ψηφοφόρους της χώρας.

Έχει μακρά πορεία στην πολιτική: ως εισαγγελέας της Σαν Φρανσίσκο, ως γενική εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της πολιτείας της Καλιφόρνια, ως ομοσπονδιακή γερουσιαστής, ως υποψήφια πρόεδρος και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Κλιματική αλλαγή

Η κ. Χάρις έχει υποστηρίξει τις κλιματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που παρείχε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

"Είναι ξεκάθαρο ότι το ρολόι χτυπά αντίστροφα", είπε σε ομιλία της πέρυσι, αναφερόμενη στις ολοένα και πιο σοβαρές και συχνές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. "Και γι’ αυτό, πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ κάναμε την μεγαλύτερη κλιματική επένδυση στην ιστορία της Αμερικής".

Κατά την προεδρική της καμπάνια το 2020, τόνιζε την ανάγκη για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ένα πλαίσιο που καλεί για πολιτικές που να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές κοινότητες και στους μη λευκούς. Την έχει τονίσει και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Το 2019, η κ. Χάρις, τότε γερουσιάστρια, και η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, από τη Νέα Υόρκη, παρουσίασαν νομοθεσία που θα αξιολογούσε τους περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους με βάση το πώς επηρεάζουν τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Θα δημιουργούσε επίσης ένα ανεξάρτητο Γραφείο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης και θα εγκαθιστούσε έναν "ανώτερο σύμβουλο για την κλιματική δικαιοσύνη" σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το 2020, η κ. Χάρις παρουσίασε μια πιο εκτενή έκδοση του νομοσχεδίου. Κανένα από τα νομοσχέδια δεν πέρασε στο Κογκρέσο.

Είχε δηλώσει σε εκδήλωση τον Μάιο ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα προσφέρουν επίσης οικονομικά οφέλη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε άλλη εκδήλωση, είχε αναφερθεί στα περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις του Υπουργείου Ενέργειας για κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων ώστε να μεταβούν σε ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που είχε σημειώσει ότι θα "βοηθήσει να διατηρήσουμε τις αλυσίδες προμήθειας αυτοκινήτων μας εδώ στην Αμερική".

Ως γερουσιαστής, παρουσίασε νομοθεσία που θα παρείχε φορολογική ελάφρυνση έως 6.000 δολάρια για οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, πρόταση που είχε υπογραμμίσει κατά την προεδρική της καμπάνια ως τρόπο αντιμετώπισης της ανισότητας του εισοδήματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας