Μενού Ροή
mitsotakis
Κυβέρνηση: Ενέργεια υποδομές στην "κορυφή" των "προκριματικών" επαφών για τη ΔΕΘ

Σειρά επαφών εν όψει της ομιλίας και της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ  κάνει  σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στην συμπρωτεύουσα. 

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας περιφερειακής πολιτικής σε μια περιοχή, όπου η κριτική είναι έντονη τόσο με αφορμη την πορεία του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, όσο και αναφορικά με κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την πορεία έργων υποδομής. Ειδικά, στο μέτωπο αυτό ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” λειτουργεί η ολοκλήρωση του μετρό, του οποίου η παρουσίαση θα γίνει στα ΜΜΕ, δυο μέρες πριν τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Πάντως στην όλη επιχείρηση “πειθούς”  των “βορείων” θα αξιοποιηθεί και το όλο σχέδιο για δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης στην περιοχή, με πρώτα τα ενεργειακά έργα, (ΑΠΕ και διασυνοριακά, με τον κάθετο διάδρομο, τον IGB και το FSRU αλλά και τις επεκτάσεις δικτύων φυσικού αερίου) αλλά και την πορεία αναβάθμισης των λιμένων και των οδικών αξόνων, όπου η Εγνατία επέχει κεντρική θέση μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης στον Όμιλο ΓΕΚ, όπως και τα ζητήματα διαχείρισης των αποβλήτων με την ολοκλήρωση ή ωρίμανση των διαδικασιών για τις σχετικές μονάδες, τόσο στον Κεντρικό Τομέα όσο και τον Ανατολικό.

Σημαντικό βήμα για την προώθηση της “κυκλικής οικονομίας” χαρακτηρίζεται, άλλωστε, η κατάθεση της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή –ΤΙΤΑΝ στο διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων δυτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικής αξίας άνω των 202 εκατ. ευρώ.  Μετά από πολλές νομικές διαδικασίες με προσφυγές κτλ, για τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού για το εν λόγω έργο, που γίνεται με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το έργο μπαίνει σε τροχιά.  

Βέβαια όλοι και όλες αναμένουν και την περιβαλλοντική ατζέντα με αιχμή και τα προγράμματα ανάταξης τόσο του οικοτόπου της Δαδιάς αλλά και των δασών που για μέρες καίγονταν στις Σέρρες στο όρος Όρβηλος, αλλά και τις δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας, όπου τα ζητήματα της πανώλης ή του κόστους των εισροών “καίνε”.

Επίσης, η τεχνική εταιρεία του ομίλου ΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την Μονάδα Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Στερεών Αποβλήτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων του Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο στο δήμο Θέρμης της Θεσσαλονίκης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα επεξεργάζεται 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Η μονάδα θα διαχειρίζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, τα απορρίμματα της Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων. Η μονάδα θα εξυπηρετεί επίσης τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε σχέση με … υποσχέσεις η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κρατήσει σταθερά τη γραμμή της δημοσιονομικής σύνεσης και της έμφασης σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. "Η κυβέρνηση δεν ρισκάρει ποτέ τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας", τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μιλώντας για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις παρεμβάσεις που έγιναν σε μια σειρά από τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη, η πολιτική προστασία και η οικονομία και θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Πάντως, η κυβέρνηση εγκαινιάζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη, με την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr για την παρακολούθηση της προόδου των έργων να προβάλλεται ως εργαλείο διαφάνειας. Κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για έργα άνω του ενός εκατ. ευρώ στην περιφέρειά του, από αντιπλημμυρικά έργα, αγροτική οδοποιία, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναπλάσεις, μέχρι έργα για την απασχόληση, την ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο πρωθυπουργός σήμερα θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και θα συναντήσει εκπροσώπους φορέων όπως η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), ο Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ.α..

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης. Ταυτόχρονα, την αποστολή επικουρούν τοπικοί βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας