Μενού Ροή
Σήματα της αγοράς για το ενεργειακό κόστος εν όψει ΔΕΘ

Το πλέον βασικό ζήτημα για βιομηχανία και ΜμΕ εξακολουθεί να είναι η ενέργεια, καθώς εκτινάσσει λειτουργικά κόστη και συνδυαστικά με τα υψηλά επιτόκια δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας.

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε έντονα τον Ιούλιο, στις 101,4, από 108,3 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ με βάση όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες σε άρθρο του ο  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, “λόγω της ακρίβειας, των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία ακόμη αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. κόστος που, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το διάστημα 2021-2023, αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 35%.”

Στο φόντο αυτό σε σειρά επαφών, εν όψει και της ΔΕΘ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, και συνολικά η ηγεσία του ΥΠΑΝ με την υφυπουργό Α, Μάνη, “ακούει” τις επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφωθεί μια ατζέντα που θα δώσει ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμή, βέβαια, τα ζητήματα αρμοδιότητάς της. Έτσι, το θέμα της ανασυγκρότησης συνολικά της βιομηχανίας, με έμφαση στη χωροθέτηση και αδειοδότηση των βιομηχανικών πάρκων, η κατάσταση στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις, τα ζητήματα αδειοδοτήσεων κτλ βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Πειραιά με τον υπουργό Ανάπτυξης, μετά μια σειρά άλλων επαφών. Κι εκεί βέβαια το ενεργειακό αποτελεί μια “σταθερά”.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία αναφοράς για το εμπόριο και τις υπηρεσίες  ήταν κατά σειρά, τα μέτρα κατά της ακρίβειας που δείχνουν να αποδίδουν, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο οδηγός εξαγωγών, οι πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, τα προβλήματα στη Κεντρική Αγορά του Ρέντη και οι βελτιώσεις στα κοινοτικά πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και Νήσων, καθώς και της Δ. Αττικής και Λαυρεωτικής, διατυπώθηκε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στον επιχειρηματικό ορίζοντα. Και τούτο γιατί οι οιωνοί ήταν ελπιδοφόροι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το προηγούμενο διάστημα, ούτε σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, του εμπορίου, βιομηχανίας, ναυτιλίας και υπηρεσιών δείχνουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυξομειώσεις δυναμικής. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί και το 2024 με παρόμοιους προηγούμενους ετήσιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα, η συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να παραμείνει σε ποσοστό 68%. Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2024, «ψαλίδισαν» τις εκτιμήσεις για συνέχιση της δυναμικής προόδου, καθώς ο γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, παρουσίασε μείωση από 7% σε 3,4%.

Για τη βιομηχανία, τα σημεία αναφοράς στο υπόμνημα ήταν οι αδειοδοτήσεις, οι άτυπες μεταποιητικές συγκεντρώσεις στην Αττική, θέματα Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και η ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων σε ΜμΕ και μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Στη βιομηχανία, ενώ το σοβαρό θέμα του ενεργειακού κόστους παραμένει το υπ´ αριθμόν ένα πρόβλημα, από την αρχή του έτους έως σήμερα είχαμε 128 νέες ενάρξεις παραγωγικών μονάδων στην Δυτική Αττική. Γενικότερα, στη μεταποίηση, τα άλλα δύο θέματα που την απασχολούν είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της εξεύρεσης προσωπικού. Το ισχυρό χαρτί της βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία είναι η αναβίωση της ναυπηγικής  βιομηχανίας η οποία επέστρεψε δυναμικά με την επιτυχημένη  επανεκκίνηση του Νεωρίου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Πλέον, η Ελλάδα, επανατοποθετήθηκε ανταγωνιστικά στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, μέσω των ναυπηγείων της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε πέρυσι, τείνει φέτος προς υποχώρηση, μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται, τόσο από έλλειψη ρευστότητας, όσο και από γεωπολιτικές συνθήκες που εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια. Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη προσδοκιών των ΜμΕ που επίσης υποχωρεί, αφού το 50% των επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξες για το μέλλον, ενώ οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων ετών είναι εμφανείς στη μεσοσταθμική αύξηση κατά 35% του λειτουργικού κόστους όλων των επιχειρήσεων. Η αύξηση των εγγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά 937 νέες επιχειρήσεις και η μείωση των διαγραφών κατά 255, το επτάμηνο του 2024 μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο Ε.Β.Ε.Π. δείχνει μια δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων με αναλογία εγγραφών-διαγραφών 4/1 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η συμβολή σε ένα παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι εκείνο το οποίο έχει έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον δείκτη τιμών στα τρόφιμα, που αυξήθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα κατά μόλις 1,4%, έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η διαφορά αυτή οφείλεται στα µέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Τέλος, κάλεσε την υγιή επιχειρηματικότητα να ενώσει δυνάμεις και να συνδράμει στη προσπάθεια της κυβέρνησης, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, καθώς και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, την Πέμπτη 1 Αυγούστου, κατά την οποία συζήτησαν  εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική βιομηχανία, αλλά και τον ρόλο της στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Στο επίκεντρο τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, οι δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού και η μεγάλη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη, αναφέρθηκε στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων βιομηχανικής πολιτικής και στην άρση των αγκυλώσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες και τις εκταμιεύσεις των επενδυτικών προγραμμάτων και του αναπτυξιακού νόμου.

Ο Υπουργός Aνάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η συμβολή του σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με βασική προτεραιότητα την βιομηχανική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία.

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη, επεσήμανε ότι «η βιομηχανία είναι ο κατεξοχήν κλάδος που επενδύει περισσότερο και παράγει πλούτο για τον τόπο μας. Δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ, συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών, προσφέρει σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μία θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών». «Στο νέο παραγωγικό μοντέλο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο. Θα πρέπει όμως να θωρακιστεί και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την οικονομία και την κοινωνία μας», πρόσθεσε η κα Σαράντη.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ιδρύθηκε το 1915 από σημαντικούς βιομήχανους της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι κοινωνικός εταίρος – ο  μόνος μάλιστα κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και βασικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας με πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτελείται από μέλη από όλη την Ελλάδα. Βασικός του στόχος είναι η έμπρακτη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων – μελών του, αλλά και της βιομηχανίας γενικότερα, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στηρίζοντας τα μέλη του ο ΣΒΕ μεριμνά ουσιαστικά για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και συμβάλλει στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος αποτελούν η ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν, ο έμπρακτος εκσυγχρονισμός και η επένδυση στην καινοτομία, η προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας