Διπλό μήνυμα ότι «δεν προέκυψε καμιά κρίση στην Κάσο» κι ότι το Ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» «ολοκλήρωσε το σύνολο της έρευνας που προβλεπόταν» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, την οποία αξιολόγησε ως «πάρα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό έργο», εξέπεμψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες ώρες μετά το τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε ένα ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου και οι Τούρκοι διεκδικούν, παρανόμως, με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εγείρουν αξιώσεις σε σχέση με δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο παρελθόν, αυτό που θα είχε οδηγήσει; Θα είχε οδηγήσει σε μία υπερένταση, σε μία κρίση και σε μία υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα συνέβαινε, για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Τώρα τι έχουμε; Τι συνέβη στην Κάσο;
Ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα στο ζήτημα της Κάσου; Πρώτον, δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε και οποιαδήποτε ένταση, η οποία θα προκαλούσε την κρίση αυτή. Πράγματι, όπως κινούνται ελληνικά πολεμικά πλοία, κινούνται και τουρκικά. Δεν υπήρξε όμως σε καμία περίπτωση κίνδυνος να υπάρχει κρίση. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, ολοκληρώθηκε η έρευνα η οποία προβλεπόταν από το ερευνητικό πλοίο. Το ερευνητικό πλοίο έκανε 100% το σύνολο της έρευνας, το οποίο προβλεπόταν με βάση τον προγραμματισμό του. Την ολοκλήρωσε την έρευνα, επέστρεψε», επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη (ΣΚΑΙ) και πρόσθεσε:
«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό έργο, το οποίο γίνεται και για το οποίο έχουμε τα εξής δύο δεδομένα: Πρώτον, δεν προέκυψε καμία κρίση. Δεν υπήρξε, δεύτερον, καμία αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξίωσης της τουρκικής πλευράς και τρίτον και πιο σημαντικό, το ωφέλιμο αποτέλεσμα: η έρευνα συντελέστηκε απολύτως. Άρα, όλα όσα ακούγονται σε σχέση με τις παραχωρήσεις, τις υπαναχωρήσεις, το ότι επέστρεψε το πλοίο χωρίς έρευνα, με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ανυπόστατα και ψευδή. Και δυστυχώς, υπάρχει μία προσπάθεια, η οποία γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει μία πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων».
Ο κ. Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «υπάρχει μία μερίδα του Τύπου, η οποία θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς σε μία κατάσταση πολεμικής έντασης με την Τουρκία. Το σέβομαι, αλλά η εντολή που έχουμε λάβει είναι να διασφαλίσουμε για την παρούσα και για τις επόμενες γενιές ηρεμία και ευημερία για την πατρίδα μας. Δεν είναι να είμαστε με το όπλο παρά πόδα.
Καμία απολύτως υπαναχώρηση. Θα το πω και θα το λέω διαρκώς. Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε συζήτηση και από την άλλη πλευρά, τα κυριαρχικά δικαιώματα θα τα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους», είπε.