Ακόμα και μετά από μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις τα τελευταία 24ωρα και αφού είχε διαφανεί ότι ήταν πλέον δυνατή η κατάληξη σε συμφωνία, ώστε η Nexans, που έχει να παίρνει πολλές δεκάδες εκατομμύρια από τον ΑΔΜΗΕ, να συνεχίσει κανονικά την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η ηγεσία του φορέα υλοποίησης επανέλαβε απευθείας απειλές -και σε προσωπικό επίπεδο- προς τα μέλη της ΡΑΕΚ και έβαλε για άλλη μία φορά φωτιά στις διαπραγματεύσεις.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου από διάφορες πλευρές συγκλίνουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη διαχειρίστηκαν με επιτυχία τη νέα τρικλοποδιά από στελέχη του ΑΔΜΗΕ και -αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση- όλα συνηγορούν στο ότι έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία από χθες, για το ρυθμιστικό πλαίσιο. Το οποίο σε κάποια σημεία του θα τροποποιηθεί (εκ των υστέρων ανάκτηση εξόδων του ΑΔΜΗΕ από κρατική πηγή, για την περίοδο 2025-30) και σε κάποια άλλα όχι (ανάληψη γεωπολιτικού ρίσκου -και- από τους Κύπριους καταναλωτές, καθώς παραμένει το «ενδέχεται», δηλαδή η διακριτική ευχέρεια της ΡΑΕΚ και κατ’ επέκταση του κυπριακού κράτους).
Ο Φιλελεύθερος πληροφορείται ειδικότερα πως, ενώ οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, του Έλληνα ομολόγου του Θεόδωρου Σκυλακάκη, άλλων αξιωματούχων των δύο υπουργείων, των μελών της ΡΑΕΚ και στελεχών του ΑΔΜΗΕ έβαιναν καλώς χθες, όλα κινδύνεψαν να τιναχθούν στον αέρα όταν ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τη ΡΑΕΚ ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει ότι θα δρομολογήσει λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της ΡΑΕΚ αλλά και προσωπικά των τριών μελών της ανώτερης αρχής του οργανισμού, αν αυτά δεν συναινέσουν στην ενσωμάτωση της συμφωνίας στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η άμεση αυτή απειλή εναντίον της ΡΑΕΚ και προσωπικά των τριών ηγετικών στελεχών της προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος της ΡΑΕΚ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν προστασία από ανώτερους αξιωματούχους της κυπρικαής Κυβέρνησης.
Η νέα επίδειξη αυταρχισμού από κάποιους στον ΑΔΜΗΕ, με επίκληση μάλιστα του υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας (δεν επιβεβαιώνεται κατά πόσο υπήρξε όντως παρέμβαση του κ. Σκυλακάκη), φαίνεται για την ώρα να έχει αντιμετωπιστεί, χωρίς να πληγεί η καταρχήν συνεννόηση που επιτεύχθηκε τις τελευταίες μέρες από τους δύο υπουργούς Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ, με εμπλοκή και της υφυπουργού Προεδρίας Ειρήνης Πική και του ιδίου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως και του πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Η συνεννόηση που φαίνεται να υπήρξε δεν αφορά τη συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, αλλά μόνο το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η απόφαση για συμμετοχή ή όχι στη μετοχική δομή του GSI θα ληφθεί προς το τέλος του χρόνου.
Πηγή: philenews.com