Μενού Ροή
THEON MIKRON-D
Theon: Μπαράζ νέων συμφωνιών και ρεκόρ μεγεθών εν μέσω φρενίτιδας αμυντικών επενδύσεων

Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, όπου διεθνώς καταγράφεται μια νέα κουλτούρα σε ό,τι αφορά τις αμυντικές επενδύσεις, καθώς οι πόλεμοι και οι συρράξεις των τελευταίων ετών έχουν ξυπνήσει όλη την αμυντική βιομηχανία και χώρες – κολοσσοί, αυξάνουν γεωμετρικά τις δαπάνες τους για την άμυνα, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Theon International PLC, βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, με μπαράζ νέων συμφωνιών, εξαγορές, αλλά και ρεκόρ αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για την εταιρεία που ίδρυσε το 1997 ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο οποίος παραμένει κύριος μέτοχος και επικεφαλής, η οποία έχει εξελιχτεί σε πολύ μεγάλη διεθνή δύναμη στην κατασκευή ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στην Αθήνα, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από πέντε θυγατρικές εταιρείες, σε χώρες όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Η εταιρεία έχει συνάψει μεγάλα συμβόλαια με τα υπουργεία άμυνας δεκάδων χωρών παγκοσμίως, υλοποιώντας έργα και projects που «τρέχουν» όλα τα τελευταία χρόνια. H Theon Sensors είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών EFA GROUP, που κατέχουν ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικών συνεργασιών.

Η εξαγορά της Harder Digital

Το τελευταίο διήμερο η εταιρεία ανακοίνωσε νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς και μεγέθη – ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Theon International PLC προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Harder Digital group (Harder Digital) έναντι 34 εκατ. ευρώ, με στόχο να διασφαλίσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, με την εταιρεία να εργάζεται επίσης πάνω σε μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες με τους βασικούς της προμηθευτές. Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο όμιλος Harder Digital αποτελεί έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή λυχνιών ενίσχυσης φωτός (Image Intensifier Tubes - ΙΙΤ) με δραστηριοποίηση κυρίως στη Γερμανία. Πρόκειται για εξαγορά που είναι σύμφωνη με τις στρατηγικές προτεραιότητες όπως είχαν ανακοινωθεί κατά τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Theon στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και σήκωσε 154 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξαγορά επιτρέπει στη Theon να ενοποιήσει κάθετα ένα κρίσιμο στοιχείο στην αλυσίδα παραγωγής των συστημάτων Νυχτερινής Όρασης, ενισχύοντας τη λειτουργική ασφάλεια και ευελιξία, ενώ της παρέχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η Theon προμηθεύεται αυτή τη στιγμή σχεδόν το 50% της παραγωγής της Harder Digital, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή θα εξακολουθήσει να διατίθεται σε τρίτους.

Ποια είναι η Harder Digital

Η Harder Digital ιδρύθηκε το 1999, με έδρα το Woltersdorf της Γερμανίας και διαθέτει θυγατρικές σε Σερβία και Λετονία. Η Harder Digital έχει γίνει μία από τις λίγες εταιρείες στον τομέα της Ενίσχυσης Φωτός, καλύπτοντας ένα εύρος Gen I, Gen II και Gen III, καθώς και ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες ενίσχυσης φωτός (ΙΙΤ)και εξαρτήματα, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.

Για το 2024 η Harder Digital στοχεύει σε πωλήσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ με περιθώριο EBITDA 10%, ενώ έως το 2028 αναμένεται να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της επιτυγχάνοντας περιθώριο κέρδους αντίστοιχο με αυτό της Theon μετά την αποκατάσταση της πλήρους παραγωγικής της ικανότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Συμφωνία με την Exosens

Χθες το βράδυ η Theon International PLC ανακοίνωσε την υπογραφή μακροπρόθεσμης εμπορικής συνεργασίας με την Exosens. Πρόκειται για εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην παραγωγή Λυχνιών Ενίσχυσης Φωτός (Image Intensification Tubes) για την άμυνα και την ασφάλεια. Η συμφωνία αυτή θα διασφαλίσει τη στενή συνεργασία των δύο εταιρειών μέχρι το 2026, με δυνατότητα ανανέωσης για το 2027.

Επί του παρόντος, η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση Λυχνιών Ενίσχυσης Φωτός βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία,  δεδομένης της σχετικά περιορισμένης παραγωγικής διαθεσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η περιορισμένη διαθεσιμότητα αναμένεται να εξαλειφθεί, όταν οι τελικοί χρήστες των ΗΠΑ θα εισέλθουν στην αγορά το επόμενο έτος για την έναρξη μακροπρόθεσμων προγραμμάτωναντικατάστασης συστημάτων νυχτερινής όρασης.

Οι Λυχνίες Ενίσχυσης Φωτός αποτελούν κρίσιμο εξάρτημα των οργάνων νυχτερινής όρασης, αποτελώντας σημαντικό μέρος του κόστους τους. Ως ο μεγαλύτερος αγοραστής λυχνιών παγκοσμίως, η Theon διατηρεί ηγετικό μερίδιο αγοράς, ιδίως μεταξύ των ευρωπαίων κατασκευαστών λυχνιών.

Σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη – Στα 427 εκατ. το ανεκτέλεστο

Τα καλύτερα αποτελέσματα της 27χρονης ιστορίας της παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Theon, καθώς ωριμάζουν επενδύσεις, παραγγελίες ολοκληρώνονται και πολλά projects παραδίδονται. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 35,1% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2023, ανερχόμενες στα 77 εκατ. ευρώ, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Μάλιστα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνει τα 427 εκατ. ευρώ και προσφέρει καλή προβλεψιμότητα για την περίοδο 2024-2025, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς τις τρέχουσες και επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες παγκοσμίως, και αναμένει αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου στο 2ο εξάμηνο.

Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε στα 152,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 161% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2023 (58,5 εκατ.), χάρη σε προσφάτως υπογεγραμμένα συμβόλαια και την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε υφιστάμενες συμβάσεις.

Συνάμα, η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία με αύξηση 252,6% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (AdjustedEBITDA), τα οποία ανήλθαν στα 38 εκατ., ενώ πέτυχε αύξηση 270,3% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (AdjustedEBIT) που διαμορφώθηκαν στα 36,9 εκατ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη περιθωρίου προσαρμοσμένων κερδών προ τόκων και φόρων  (EBITmargin) ύψους 24,2%, έναντι 17,1% του Α' εξαμήνου του 2023, επιτυγχάνοντας ήδη τους στόχους κερδοφορίας για το οικονομικό έτος 2024.

Στις 30 Ιουνίου 2024, οι κεφαλαιακές δαπάνες της Theon ανήλθαν σε 5,1 εκατ. ευρώ, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος ύψους 10 εκατ. Η καθαρή ταμειακή θέση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 53,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2024, η εταιρεία προέβη σε διανομή μερίσματος ύψους 14,4 εκατ. (0,206 ευρώ ανά μετοχή).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας