Μενού Ροή
Theon International
Theon International: Ποια είναι η ελληνική αμυντική βιομηχανία που μπαίνει στο Euronext του Άμστερνταμ

Στο χρηματιστήριο του Euronext του Άμστερνταμ εισάγεται την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Theon International, η οποία δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία έχοντας πολλαπλές πρωτοπορίες παγκοσμίως. Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, κατασκευάστρια ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.        

Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στην Αθήνα, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από πέντε θυγατρικές εταιρείες, σε χώρες όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Η εταιρεία έχει συνάψει μεγάλα συμβόλαια με τα υπουργεία άμυνας δεκάδων χωρών παγκοσμίως, υλοποιώντας έργα και projects που «τρέχουν» όλα τα τελευταία χρόνια. H Theon Sensors είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών EFA GROUP, που κατέχουν ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικών συνεργασιών.

Ιδρυτής, κύριος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που το 97% των πωλήσεών της έρχεται από το εξωτερικό, είναι ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο οποίος και μετά την εισαγωγή θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Στις 24 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας σχετικά με την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ, ενώ η εταιρεία θα διαθέσει ένα συνδυασμό νέων και υφιστάμενων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κεφαλαίων, απευθυνόμενη σε θεσμικούς επενδυτές για το διάστημα μεταξύ 29 Ιανουαρίου - 6 Φεβρουαρίου. Στόχος της Theon Sensors είναι η άντληση περίπου 100 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίησή της αναμένεται να διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη και τα projects

Η Theon η οποία συνεργάζεται με τις καλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην υφήλιο, πέτυχε το 2022 την ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία της, έχοντας παράλληλα και πολύ χαμηλά επίπεδα δανεισμού. Στη χρήση του 2022, η Theon είχε κύκλο εργασιών 142,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία την τριετία 2020 έως 2022, ανήλθε στο +62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το 2022 έφτασε το 27,8%.

Το 2023 η εταιρεία υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια με στρατούς αναφοράς, μεταξύ άλλων του γερμανικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της στον κλάδο και το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των υφιστάμενων πελατών που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και πωλήσεις.                                              

Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα νευραλγική διεθνώς, με δύο πολέμους εν ενεργεία στα όρια της Ευρώπης και με δεκάδες άλλες ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, η Theon αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Η εταιρεία, υλοποιεί νέες επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, μια αγορά που μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό άνω του 15%.

To διεθνές άπλωμα

Η Theon International PLC είναι η μητρική εταιρεία του διεθνούς ομίλου Theon που είναι κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια με παγκόσμιο αποτύπωμα. Ο Όμιλος Theon ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 1997 από την Ελλάδα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο.

Ο Όμιλος Theon έχει θυγατρικές εταιρείες και γραφεία στην Αθήνα, στο Κέμπεν (Γερμανία), στο Άρλινγκτον (Η.Π.Α.), στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), στο Ντουμπάι (ΗΑΕ), στο Ζουγκ (Ελβετία), στην Κοπεγχάγη (Δανία) και στη Σιγκαπούρη, και διατηρεί δραστηριότητες στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία), σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις παραγωγής σε Αθήνα και συμπαραγωγής στο Βέτσλαρ (Γερμανία) και Πλίμουθ (ΗΠΑ).

Μέσα από αυτό το δίκτυο εταιρειών, γραφείων και εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο, ο Όμιλος Theon διαθέτει περισσότερα από 150.000 συστήματα σε υπηρεσία με Ένοπλες και Ειδικές Δυνάμεις σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, πολλές εκ των οποίων ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

«Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε νέα κεφάλαια με στόχο την ενίσχυση και επέκταση του επιχειρηματικού και επενδυτικού μας πλάνου που περιλαμβάνει την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης μας στην παγκόσμια αγορά, την καθετοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας, και τον εμπλουτισμό του υπό διαχείριση προϊοντικού χαρτοφυλακίου επιτυγχάνοντας τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης και τη διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης», σχολίασε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Theon.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας