Σε παράταση στους διαγωνισμούς που αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων ισχύος 500 MW προχώρησε η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, λόγω του "συνωστισμού" των ενδιαφερόμενων κατασκευαστικών εταιρειών. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για σήμερα 12 Σεπτεμβρίου και η νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου.
Ο πρώτος διαγωνισμός ύψους 239,8 εκατ, ευρώ και ο δεύτερος με προυπολογισμό 56,9 εκατ. ευρώ, αποτελούν μέρος από το συνολικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών της North Solar που είχε εξαγοράσει πριν από περίπου δύο χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από την πιστωτική γραμμή ύψους 395 εκατ. ευρώ που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός αρκετά μεγάλου πράσινου χαρτοφυλακίου.
Στόχος, οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί το φθινόπωρο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 19-22 μηνών.
Είναι προφανές ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συμφωνία με την ETEπ μπορεί να αποβεί καθοριστική για την προσπάθεια της εταιρείας να εδραιωθεί στο νέο ενεργειακό τοπίο. Η προτεραιότητα τώρα είναι οι άδειες να μετουσιωθούν σε έργα (Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Κ. Ελλάδα), να αποκτήσει εκτός από φωτοβολταϊκά, και αιολικά, και να αρχίσει να προσθέτει σε πολλά εξ αυτών και μπαταρίες. Εχει ως μακροπρόθεσμο στόχο ένα χαρτοφυλάκιο με πράσινη εγκατεστημένη ισχύ ύψους 1 GW.
Το κατέστησε σαφές ο CEO της εταιρείας Κώστας Ξιφαράς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που είχε γίνει μέσα στο καλοκαίρι για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη προσθήκης σημαντικής αποθηκευτικής ισχύος στο πράσινο «χαρτοφυλάκιο» της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για άδειες παραγωγής για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες 200 MW, ενώ έχει αιτηθεί και την τροποποίηση των αδειών για τα φωτοβολταϊκά που ωριμάζει, ώστε να προστεθούν μπαταρίες σε ορισμένες από τις νέες μονάδες. Ο ίδιος μάλιστα ο επικεφαλής της είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μελλοντικές εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ.
Η εταιρεία σχεδιάζει μέρος της ενέργειας που θα παραχθεί, να κατευθυνθεί στην θυγατρική εταιρεία προμήθειας «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» και το υπόλοιπο να διατεθεί στην αγορά. Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ έχει αποκτήσει άδεια ΦΟΣΕ, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα και στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ως παραγωγός ΑΠΕ.