Μενού Ροή
Ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση της HELLENiQ Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - Το τίμημα και η διαδικασία πλήρους κρατικοποίησης της εταιρείας

Θέμα χρόνου είναι η ανανέωση του μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία αερίου ο όμιλος HELLENiQ Energy.

Την περασμένη εβδομάδα το θέμα της ανανέωσης για έξι μήνες του MoU μεταξύ των δύο πλευρών εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και πλέον απομένει να γίνει το ίδιο από τη HELLENiQ Energy προκειμένου να μπουν οι υπογραφές και να τεθεί σε ισχύ.

Το Ταμείο και η HELLENiQ Energy είχαν υπογράψει και στο παρελθόν μνημόνιο κατανόησης το οποίο αποτύπωνε τη βούληση του ενεργειακού ομίλου να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Το MoU είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο Ταμείο να προχωρά στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται στο καταστατικό του.

Η συμφωνία των δύο πλευρών θα προβλέπει μάλιστα ότι το 35% που κατέχει τώρα η HELLENiQ Energy θα αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή από εταιρεία που θα υποδείξει το Ταμείο, η οποία πιθανότατα θα είναι το Υπερταμείο ενόψει της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Το τίμημα της συναλλαγής αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν στη διαιτησία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom ή στη νομική διαμάχη με την πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ELFE).

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται για την εξασφάλιση του τιμήματος είναι η χρηματοδότησή του από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο από τις θυγατρικές του, το οποίο έως το τέλος του έτους αναμένεται να απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται άμεσα με την επίλυση των δύο μεγάλων νομικών εκκρεμοτήτων με τη Gazprom και την ELFE. Όταν διευθετηθούν, το Δημόσιο που θα κατέχει εκτός απροόπτου το 100% των μετοχών, θα μπορεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, η οποία έως τότε θα έχει κάνει και σημαντικά βήματα για τον μετασχηματισμό της με τη μείωση της εξάρτησής της στο φυσικό αέριο και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας