Μενού Ροή
rio-tinto
Rio Tinto: Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Arcadium Lithium αξίας 3,31 δισ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μεταλλωρύχος στον κόσμο, ο όμιλος Rio Tinto εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Arcadium Lithium Plc, όπως δήλωσαν οι δύο πλευρές τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας την τελευταία πρόταση εξαγοράς σε έναν κλάδο που στρέφει την προσοχή του πίσω στην ανάπτυξη, καθώς οι μεγάλες εταιρείες μεταλλωρυχίας προσπαθούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στα μέταλλα ενεργειακής μετάβασης.

Ο όμιλος Rio Tinto δεν παρείχε τις  λεπτομέρειες της προκαταρκτικής κίνησης, αλλά, αν προχωρήσει, η εξαγορά του παραγωγού μετάλλων μπαταριών θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο σημαντική εξαγορά της εταιρείας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αγοραία αξία της Arcadium Lithium ανέρχεται σήμερα σε 3,31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. 

Εάν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, η Rio Tinto θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου, αφήνοντας πίσω της μόνο την Albemarle και την SQM. Η Rio θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση σε ορυχεία λιθίου και μονάδες επεξεργασίας σε τέσσερις ηπείρους. 

Οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες επιστρέφουν στις εξαγορές και τις επενδύσεις-ορόσημα, αλλά με προσοχή, δεδομένου ότι οι κακώς σχεδιασμένες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας έκρηξης των βασικών εμπορευμάτων άφησαν τις εταιρείες – και τους μετόχους τους – να αντιμετωπίσουν ζημιές δισεκατομμυρίων. Η προσφορά του ομίλου BHP για την Anglo American Plc νωρίτερα φέτος συντάραξε τον κλάδο μέχρι που ο μεγαλύτερος μεταλλωρύχος στον κόσμο αποχώρησε τον Μάιο.

Η Arcadium – ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο, με δραστηριότητες στην Αργεντινή, την Κίνα, τον Καναδά και την Αυστραλία – επίσης δεν σχολίασε την προσφορά. Ορισμένοι από τους επενδυτές της, ωστόσο, εξέφρασαν ανησυχία για τον καιροσκοπισμό της χρονικής συγκυρίας της Rio. Με χρηματιστηριακή αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Arcadium αξίζει σήμερα το μισό από ό,τι στις αρχές του έτους, όταν σχηματίστηκε μέσω της συγχώνευσης της Allkem Ltd. και της Livent Corp.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας