Μενού Ροή
mytilineos
Επίδειξη δύναμης από τη Metlen – Σήκωσε 750 εκατ. με το επιτόκιο στο 4%

Επίδειξη δύναμης έκανε για ακόμη μια φορά σε έξοδό του στις αγορές ο όμιλος Metlen, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ταχύτατα και με το παραπάνω τα κεφάλαια που ζητούσε για το «πράσινο» ομόλογο, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κοντά στις πέντε φορές, ενώ τελικώς αποφασίστηκε να ανέβει κατά 50% το ύψος των κεφαλαίων του ομολόγου.

Η Metlen απευθύνθηκε στις αγορές με πενταετές «πράσινο» ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τελικά τα 2,4 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τα ζητούμενα κεφάλαια, κάτι που οδήγησε τη διοίκηση της εισηγμένης – σε συνεννόηση με τους αναδόχους – να «ανοίξουν» το ομόλογο, σηκώνοντας 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά εταιρεία της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή εξαιρουμένων των τραπεζών, καθώς ουδέποτε έχουν σηκωθεί από ένα ομόλογο αντίστοιχα κεφάλαια. Επίτευγμα ασφαλώς που πιστώνεται στο ευρύτερο εκτόπισμα του ομίλου Metlen, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο hot και γοργά αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό όμιλο της Ελλάδας, εντός ή εκτός χρηματιστηρίου.

Το επιτόκιο «κλείδωσε» στο κάτω άκρο, ήτοι στο 4%, ενώ η αρχική «γραμμή» ήταν για επιτόκιο 4,5%. Όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, τα επίπεδα που κινήθηκαν οι προσφορές αλλά και το επιτόκιο στο 4%, δηλαδή πλησίον στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που έως πρόσφατα ήταν στο 3,75% και πλέον (από μέσα Σεπτέμβρη στο 3,50%), δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζει η αγορά τη Metlen καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζεται ήδη με όρους Επενδυτικής Βαθμίδας.

Στην έκδοση της Metlen συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία για πρώτη φορά χρηματοδοτεί έκδοση πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ «χτίζει» μακροχρόνια χρηματοοικονομική σχέση με τη Metlen, καθώς θυμίζουμε τον Ιανουάριο του 2024 οι δύο πλευρές είχαν δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρονταν τότε σε ανακοίνωση, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ έγινε τότε για να υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή. Επίσης τονίζονταν πως η Mytilineos (νυν Metlen) θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 διs. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.

H έκδοση και τα κεφάλαια

Η ημερομηνία διακανονισμού του ομολόγου είναι η επόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ενώ ανάδοχοι είναι οι οίκοι BNP Paribas, Citigroup και HSBC. Όπως έχει τονίσει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξόφληση υπαρχουσών senior ομολογιών, η ονομαστική αξία των οποίων είναι στα 500 εκατ. ευρώ, έχουν επιτόκιο 2,5% και λήγουν το 2024, ενώ έχουν εκδοθεί από τη Mytilineos Financial Partners.

Επιπρόσθετα η εισηγμένη έχει τονίσει ότι ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινης Χρηματοδότησης(Green Finance Framework) της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch επιβεβαίωσε στο BB+ την πιστοληπτική ικανότητα της Metlen, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Όπως σημείωνε ο οίκος σε πρόσφατη έκθεση, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την διατηρήσιμη αύξηση των EBITDA, παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις στις τιμές των μετάλλων και της ενέργειας, καθώς και τον μέτριο δανεισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει διαχειρίσιμος στην κορύφωσή του, το 2025, λόγω των μεγάλων κεφαλαιουχικών δαπανών και των εκροών στο κεφάλαιο κίνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας