Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης και της εξαφάνισης της βιομηχανίας αποτελεί μια αξιοσημείωτη περίπτωση, καθώς αποτελεί την κορυφαία ελληνική πολυεθνική στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με δεκάδες θυγατρικές και παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον πλανήτη. Η εταιρεία έχει «γυρίσει» από βέβαιο… θάνατο και πτώχευση, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά αναπτυξιακούς ρυθμούς, μολονότι βεβαίως βρίσκεται ακόμα υπό την πλήρη τραπεζική εποπτεία.
Ο λόγος για την Alumil Μυλωνάς, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες της χώρας, καθώς διαθέτει ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Πρόκειται για εταιρεία που διατηρεί 32 θυγατρικές, καθώς και 12 εργοστάσια στην Ευρώπη με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων ανέρχονται σε ποσοστό 80% των συνολικών της πωλήσεων!
Για το 2024 η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ανακοίνωσε νέες στρατηγικές επενδύσεις, όπως οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς όπου στοχεύει να δημιουργήσει νέα σύγχρονη μονάδα, ενώ θα ενισχύσει και την παρουσία της στην Αμερική, δημιουργώντας δεύτερη θυγατρική στο Τέξας, μετά την εταιρεία στη Νέα Υόρκη που υπάρχει από το 2008.
Στο Κιλκίς η επένδυση της Αlumil αφορά τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης που θα προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση και ιχνηλασιμότητα στη διακίνηση υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή. Η εν λόγω επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνάμα, η Alumil προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Φιλόδοξο εγχείρημα της Alumil αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Alumil όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.
Τα εμβληματικά έργα
Διευρύνοντας τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, η Alumil συμμετείχε σε εμβληματικά έργα, με κορυφαία συστήματα αλουμινίου που συνδυάζουν, υψηλές επιδόσεις και απαράμιλλη αισθητική.
Eνδεικτικά κάποια έργα που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια και «ντύνονται» με συστήματα της εταιρείας, είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης 57 ορόφων «The Butterfly», ένα σύγχρονο τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ, στο οποίο η εταιρεία προσέφερε λύσεις που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, αλλά και το «Riviera Tower», τον υπό κατασκευή πύργο στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου!
Ανακυκλωμένο αλουμίνιο
Σημείο αναφοράς αποτελεί το λανσάρισμα του Loop 60, του πρώτου πιστοποιημένου ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενώ η συγκεκριμένη επιτυχία διευρύνθηκε λίγους μήνες μετά, με το Loop 80 και 80% ανακυκλωμένο υλικό.
Σημειώνεται πως η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου απαιτεί έως και 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, με τη χρήση του Loop 60, οι εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) μειώνονται σε ποσοστά άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου, ενώ με το Loop 80, η αντίστοιχη μείωση αγγίζει το 87%.
Ανάπτυξη σε αριθμούς
Η ανάπτυξη της Alumil αποτυπώνεται σε αριθμούς, καθώς από το 2018, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, κατορθώνοντας τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει το όριο των 400 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της, ένα ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο. Ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο 2024 έφτασε τα 214,8 εκατ. ευρώ από 195,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας άνοδο 9,7%, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 51,2% στα 26 εκατ. ευρώ.