Μενού Ροή
στασσης
S&P για ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση σε «ΒΒ-»

Η S&P Global Ratings διατηρεί την αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «BB-», μετά την αναθεώρηση της αξιολόγησης της δικαιοδοσίας της Ελλάδας, η οποία αναβαθμίστηκε από «C» σε «B».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, διατηρώντας σταθερή τη ρευστότητα της, πετυχαίνοντας βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας αλλά και συνεχίζοντας τις υψηλές επενδύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ανάκτησης για τη ΔΕΗ και αποδόθηκε βαθμός ανάκτησης “3” στις ομολογίες της, με προσδοκία ανάκτησης 60%-90% σε περίπτωση αθέτησης. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην αξία της ρυθμιζόμενης βάσης των δικτύων της ΔΕΗ, που ανέρχεται σε €4,3 δισ., αλλά επηρεάζεται αρνητικά από χρέη υψηλής προτεραιότητας €2,8 δισ., κυρίως σε θυγατρικές.

Η S&P Global Ratings εκτιμά ότι το EBITDA της ΔΕΗ θα φτάσει το €1,7 δισ. το 2024, επωφελούμενο από οργανική ανάπτυξη και την ενσωμάτωση εσόδων €350 εκατ. από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας. Η εξαγορά αυτή, μαζί με την ανάκαμψη των περιθωρίων από την εσωτερική διαχείριση και την προστασία έναντι της αστάθειας των τιμών των εμπορευμάτων, βοηθά στη σταθεροποίηση της δραστηριότητας. 

Η εξαγορά των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων συνεισφέρει ελαφρώς θετικά στο επιχειρηματικό προφίλ της ΔΕΗ και συνάδει με τη στρατηγική της για απανθρακοποίηση. Η ΔΕΗ σχεδιάζει την επέκταση στις ΑΠΕ με στόχο 5,5 GW ως το 2026, κυρίως μέσω εξαγορών και επενδύσεων, ενώ στοχεύει στην πλήρη απόσυρση των μονάδων λιγνίτη έως το 2026. Παρά τις αυξημένες επενδύσεις, προβλέπεται ότι το χρέος της εταιρείας θα αυξηθεί σε €11 δισ. το 2026 από €6 δισ. το 2023, ενώ η στρατηγική της παραμένει άκρως επεκτατική, καθώς περιλαμβάνει εξαγορές σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Η σταθερή προοπτική βασίζεται στην εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, διατηρώντας επαρκή ρευστότητα και αποδόσεις, ενώ θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της αγοράς και των πιστωτών της. Αρνητική αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει αν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να φτάσει τους στόχους FFO προς χρέος άνω του 12%, καθυστερήσει τη μετατροπή των μονάδων λιγνίτη, ή αν οι κρατικές σχέσεις αλλάξουν με τρόπο που μειώνει την υποστήριξη.

Θετική αναβάθμιση θα ήταν δυνατή αν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι καλύτερα των αναμενόμενων, και η εταιρεία επιτύχει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της. Ωστόσο, η αξιολόγηση εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους λόγω της μεγάλης έκθεσης σε ορυκτά καύσιμα και από την ικανότητα της διοίκησης να μειώσει την εξάρτηση από τον λιγνίτη και να αυξήσει την απόδοση των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ κατέχει ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά, όπου κατέχει μερίδιο 39% στην ηλεκτροπαραγωγή και 55% στη λιανική αγορά, ενώ στην Ρουμανία, ελέγχει 14% στην παραγωγή ΑΠΕ. Το 2023, τα έσοδά της ανήλθαν σε €7,7 δισ. και το EBITDA σε €1,3 δισ., ενώ στόχος της είναι η περαιτέρω επέκταση της με μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις και αναδιοργανώσεις στη βάση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας