Μενού Ροή
Στάσσης: Η ΔΕΗ θα προσθέσει 4,3 GW ΑΠΕ σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026

«Η επίτευξη μιας καθαρής και ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης με ανάρτησή του στο LinkedIn σε συνέχεια της παρουσίας του στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε στο BloombergNEF summit στο Λονδίνο.

Ο κ. Στάσσης, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης τη κρισιμότητα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. O Ceo μίλησε για την εξέλιξη της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως ο όμιλος υλοποιεί το ταχύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026, διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια, με το ισχυρό pipeline να το τριπλασιάσουμε έως το 2030», σημείωσε.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στα 240 GW ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία προχώρησαν γρήγορα. Επανέλαβε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε ότι η ανάπτυξη του δικτύου υστερεί. Χρειάζονται όπως είπε περίπου 5 έως 10 χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς και μερικές φορές περισσότερο από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον IEA, για γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προορατικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις επενδύσεις μας στο δίκτυο.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, η απαλλαγή της ενέργειας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές, και η ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης σε δημοσίευσή του στο LinkedIn:

στασσης

Η επίτευξη μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και έναν βιώσιμο κόσμο. Αλλά κάνουμε αρκετά;

Σήμερα είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη Σύνοδο BloombergNEF στο Λονδίνο με τη Francesca Gostinelli, τον Keith Anderson και τον Przemysław Jastrzębski, υπό την εξαιρετική καθοδήγηση του Albert Cheung.

Συνολικά, θα έλεγα ότι κινούμαστε πιο γρήγορα προς τον στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή, τα περίπου 240 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησαν γρήγορα χάρη στην ισχυρή οικονομική βάση. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πλέον οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής 1 MWh νέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχουμε αγορές που λειτουργούν και δίνουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για να μειώσουμε το ρίσκο και να επενδύσουμε στις υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Η ανάπτυξη των δικτύων υστερεί. Και χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς· μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με την IEA, για γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προληπτικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρυθμιστική προσέγγιση για τις επενδύσεις στα δίκτυά μας.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε καθαρή ενέργεια, να απανθρακοποιούμε την ενέργεια της ΕΕ και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ο Όμιλος ΔΕΗ κάνει το καθήκον του. Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Όσον αφορά την παραγωγή, έχουμε αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό μας. Υλοποιούμε το ταχύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε καθαρή ενέργεια πολύ γρήγορα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι το 2026, διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια, με τον ισχυρό μας σχεδιασμό, να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030.

Η Ευρώπη δεν έχει φθηνό αέριο. Αλλά αυτό που έχουμε είναι σημαντική διαθεσιμότητα ηλιακών και αιολικών πόρων που είναι και συμπληρωματικοί. Και αυτό αποτέλεσε μέρος της σκέψης μας πίσω από την μεγάλη επέκτασή μας στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει εξαιρετικούς αιολικούς πόρους και η Ελλάδα εξαιρετικούς ηλιακούς. Συνδυάζοντάς τους, δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσφέρουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, ενώ μειώνουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Και δεν είναι μόνο η Ρουμανία. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας καθώς προοδεύουν με τα σχέδια απανθρακοποίησής τους.

Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου (παραγωγή, διανομή και λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και της γκάμας των προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, κάνουμε πολύ περισσότερα από το να κρατάμε τα φώτα αναμμένα. Τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας