Μενού Ροή
Κοσμογονία εξελίξεων στον ενεργειακό κλάδο – Έρχονται μεγάλες ανακοινώσεις από την Intrakat

Κοσμογονία εξελίξεων λαμβάνει χώρα στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, με τον κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τις μετοχές να είναι αυτές που – μαζί με τις τράπεζες – σήκωσαν την αγορά την περασμένη εβδομάδα. Στον κλάδο είχαμε τις τελευταίες ημέρες την αύξηση κεφαλαίου της Cenergy Holdings που υπερκαλύφθηκε ταχύτατα, την έκδοση του πράσινου ομολόγου της Metlen που ενώ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, τελικώς σήκωσε 750 εκατ. λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, αλλά και άλλες σημαντικές εξελίξεις.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» και αυτή την εβδομάδα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις και εξαγορών που θα κάνουν αίσθηση, πρωτίστως από την πλευρά της Intrakat.

Intrakat: Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το investors day, δηλαδή η παρουσίαση στους αναλυτές, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις. Θα παρουσιαστεί το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ανασχηματισμό του ομίλου και μια σειρά εξαγορών με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και την μείωση της εξάρτησης από τον κατασκευαστικό τομέα. Βεβαίως, πιθανότατα τα πολλά και σημαντικά να κρατηθούν για την άλλη Τρίτη 29 Οκτωβρίου, όπου στον Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει προγραμματιστεί μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης της νέας εποχής του ομίλου. Θα ανακοινωθεί αλλαγή του ονόματος του ομίλου, ώστε να «πιάνει» μεγαλύτερη ευρύτητα δραστηριοτήτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται και εξαγορά μεγάλης εισηγμένης εταιρείας ΑΕΕΑΠ που θα κάνει αίσθηση. Πιθανότατα πρόκειται για την Trastor.

ΓΕΚ Τέρνα: Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου θα «κλειδώσει» η απόφαση της πώλησης της πράσινης θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar. Απαιτείται απαρτία 20%, οπότε το βασικό θέμα θα περάσει χωρίς να χρειαστούν νέες διαδικασίες.

Metlen: Την Πέμπτη 24/10 το πρωί ακολουθεί η Metlen η οποία θα ανακοινώσει το συνοπτικό σετ των βασικών σημείων των αποτελεσμάτων. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν το καλύτερο της ιστορίας του ομίλου που τρίμηνο ανά τρίμηνο πετυχαίνει νέα ρεκόρ, ενώ αρκετά καλύτερο αναμένεται να είναι το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 2,482 δισ. ευρώ έναντι 2,516 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (-1%), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Λεπτομέρειες για την πώληση του 20% της Αριάδνη στην State Grid International Development Belgium Ltd, του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, έδωσε ο Διαχειριστής, γνωστοποιώντας πως το τίμημα ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ. Αναλυτές σημειώνουν πως πρόκειται για ένα πολύ καλό τίμημα, καθώς με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της Αριάδνη, τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 201 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 350 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί αρκετοί ξένοι επενδυτές στη μετοχή, καθώς βλέπουν ισχυρές προοπτικές μέσω του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Έτσι η μετοχή έχει βρεθεί σε υψηλά 14 μηνών.

ΕΚΤΕΡ: Στις 11 Νοεμβρίου θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης η οποία θα αποφασίσει τη συγχώνευση της εταιρείας με την Ενεργειακός Κόμβος. Η τελευταία ανήκει στον βασικό μέτοχο κατά 44%, με την ΕΚΤΕΡ να έχει αγοράσει πριν 11 μήνες περίπου το 56%. Η γενική συνέλευση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας θα ζητήσουν εξηγήσεις για τη σχέση ανταλλαγής, που στην αγορά δεν άρεσε και πίεσε πάρα πολύ τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ, ενώ θα δοθούν πληροφορίες για το κατά πόσο η συγχώνευση θα φέρει το πτυχίο έβδομης τάξης, αναβαθμίζοντας το εκτόπισμα όλης της εταιρείας.

Cenergy Holdings: Έκανε λίαν επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε ταχύτατα, ενώ πλέον υπάρχει και αξιοσημείωτη βελτίωση της διασποράς καθώς από 20% θα προσεγγίσει πλέον το 30%. Ο όμιλος ετοιμάζει το εργοστάσιο κατασκευής χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την τεράστια αγορά πέραν του Ατλαντικού. Πάντως η μετοχή πιέστηκε χάνοντας άνω του 10% από τα ιστορικά υψηλά των 10,16 ευρώ που βρέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα, που οι υπόλοιπες ενεργειακές μετοχές αντέδρασαν, υποχώρησε κατά 3,95% πέφτοντας στα 8,99 ευρώ.

Ελινόιλ: Τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο το χρηματιστήριο πραγματοποίησε η μετοχή της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκε κατά 9,18%, έχοντας μάλιστα πολύ ανεβασμένους όγκους – για τα δεδομένα της – στις συνεδριάσεις Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής. Η εταιρεία φέτος έκλεισε 70 χρόνια λειτουργίας και στις 18 Νοεμβρίου θα τα εορτάσει σε μεγάλη εκδήλωση, ενώ ως όμιλος βρίσκεται σε ενεργειακό μετασχηματισμό και προσανατολισμό της σε ηπιότερες μορφές ενέργειας.

Motor Oil: Στις 15 Οκτωβρίου, ήτοι την περασμένη Τρίτη, είδε ενδοσυνεδριακά τα 20,36 ευρώ, που είναι χαμηλά 22 μηνών, όμως το επόμενο τριήμερο έβγαλε αντίδραση +2,92%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 21,16 ευρώ. Οπότε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά της αυτή την εβδομάδα. Πάντως, της «έκατσαν» πολλά αρνητικά μαζί, όπως η φορολογία των υπερκερδών, η διαγραφή τον Αύγουστο από τον MSCI Standard Greece, το χτύπημα στο πλοίο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα που μετέφερε πετρέλαιο για τον όμιλο, η πρόσφατη πυρκαγιά στο διυλιστήριο, αλλά και το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο όμιλος (και η μετοχή) θα επανέλθουν δυναμικά…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας