Μενού Ροή
Intrakat: Έρχονται στρατηγικές εξαγορές στις ΑΠΕ, με έμφαση στα υβριδικά και την αποθήκευση

Μπροστά σε νέες προκλήσεις που θα αλλάξουν – για ακόμη μια φορά – το προφίλ και το εκτόπισμα του ομίλου βρίσκεται η Intrakat, η οποία μετά την ενσωμάτωση από εφέτος της Άκτωρ, βλέπει τα μεγέθη της να αναβαθμίζονται, κυρίως από πλευράς κύκλου εργασιών. Ήδη τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2024 έδειξαν την αλλαγή επιπέδου, καθώς η ενσωμάτωση της Άκτωρ, αλλάζει τα δεδομένα και στα μεγέθη του ομίλου Intrakat.

Επόμενο κεντρικό στοίχημα για το management του ομίλου είναι να το… άπλωμα σε νέες δραστηριότητες που θα περιορίσει την εξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα. Έτσι, κύρια αιχμή στην ανάπτυξη και στην προσπάθεια εξασφάλισης σταθερών χρηματοροών για τα επόμενα πολλά χρόνια αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε αυτόν τον τομέα θα είναι και οι επόμενες εξαγορές της εισηγμένης που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Η εταιρεία είναι ήδη σε συζητήσεις για την απόκτηση έτοιμων έργων ΑΠΕ που λειτουργούν και έχουν εξασφαλισμένες ταρίφες και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις. Έχοντας μεγάλη δύναμη ρευστότητας, λόγω της ισχυρής μετοχικής βάσης, αλλά και λόγω των κινήσεων που έγιναν την τελευταία διετία με τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου και τις εκδόσεις ομολόγων, ο όμιλος έχει τακτοποιήσει και εξορθολογήσει το χρηματοοικονομικό του προφίλ.

Οι τρεις τομείς επικέντρωσης του management

Τρεις είναι οι τομείς που θα επικεντρωθεί το management τα επόμενα χρόνια και αυτοί είναι οι κατασκευές, τα έργα ΣΔΙΤ - παραχωρήσεις, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, η εταιρεία επιδιώκει ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητές της και με βάση την Ελλάδα και τη Ρουμανία, στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων όπου οι κατασκευές θα είναι το 40% του κύκλου εργασιών, οι ΑΠΕ το 30% και τα έργα ΣΔΙΤ επίσης 30%.

Έτσι, το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ όπου ο όμιλος στοχεύει να αποκτήσει νέα έργα αποδοτικά, με έμφαση στα υβριδικά και την αποθήκευση.

Έρχονται ανακοινώσεις στο investor day

Μιλώντας στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, προανήγγειλε τον περαιτέρω μετασχηματισμό του ομίλου μέσω μπαράζ εξαγορών που θα βάλουν την εταιρεία σε νέες δραστηριότητες ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις κατασκευές.

Ημερομηνία «κλειδί» είναι η 23η Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη όπου τότε θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο του investor day.

Όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, «έχοντας επιτύχει την καλή ενσωμάτωση της Άκτωρ και την κερδοφορία που ήταν το ουσιώδες, είμαστε πλέον έτοιμοι για το επόμενο βήμα, έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να αλλάξουμε προφίλ του EBITDA της εταιρείας, ώστε να μην στηρίζεται στο μέλλον αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο στην κατασκευή. Έχουμε ξεκινήσει έναν structural ανασχηματισμό για την εταιρεία και μια σειρά εξαγορών που σκοπεύουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε ένα diversified (περισσότερο πλουραλιστικό) EBITDA».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «προς αυτό το σκοπό, ετοιμάζουμε investors day, περί τα τέλη Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιάσουμε τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό, έχοντας εξασφαλίσει ότι έχουμε πια μια κερδοφόρα εταιρεία, που σε νούμερα είναι εφάμιλλη αν όχι καλύτερη από τους ανταγωνιστές της».

Το «τρέξιμο» των έργων

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα σημαντικά έργα όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος ενώ αναφέρθηκε και στα έργα της Ρουμανίας όπου για να ανακτηθεί και να «τρέξει» ο ρυθμός υλοποίησης επενδύθηκαν 370 εκατ. ευρώ το τελευταίο δεκάμηνο. Τα 210 εξ αυτών δαπανήθηκαν στη Ρουμανία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα συνολικά κατά 168%.

Για το «τρέξιμο» του Μετρό Θεσσαλονίκης ώστε να επιτύχει τα χρονοδιαγράμματα η εταιρεία δαπάνησε 120 εκατ. ευρώ σε αποπληρωμές εργολάβων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα κατά 48,3%.

Στο Πάτρα-Πύργος ο κ. Εξάρχου επισήμανε πως δαπανήθηκαν 40 εκατ. ευρώ καθώς αυξήσαμε την παραγωγικότητα κατά 148%, δεδομένου ότι παραλάβαμε το έργο στο 15% και πλέον είμαστε στο 51%.

Τέλος, αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των έργων στη Ρουμανία, ο κ. Εξάρχου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι και ανέτρεψε τελείως την εικόνα μας εκεί, επιτρέποντάς μας να κοιτάμε τη Ρουμανία με εξαιρετική αισιοδοξία».

Αποτελέσματα

Στο εξάμηνο η Intrakat ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 533 εκατ. ευρώ από 404 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τη διοίκηση να αναμένει έσοδα 1,15 δισ. ευρώ φέτος και EBΙTDA στα 60 εκατ. ευρώ

Τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση κατά 307%, ενώ αναμένει περαιτέρω αύξηση του ανεκτέλεστο κατά 700-800 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Τα μεικτά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 51 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 31 εκατ. ευρώ, τρεις φορές δηλαδή πάνω από πέρσι, αντανακλώντας τη δυναμική που προσέδωσε η Άκτωρ. Συνάμα, έχοντας υπογράψει νέα έργα 225 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο, ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο 4,5 δισ. ευρώ.

Ταμιακά διαθέσιμα

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου Intrakat αυξήθηκαν κατά 90%, φτάνοντας στα 115 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χωρίς ακόμη να έχουν εισπραχθεί πολύ σημαντικά ποσά από την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία. Επίσης τονίστηκε πως δεν υπάρχει ουσιώδης αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου που είναι στα 140 εκατ., δηλαδή στο 80% των ιδίων κεφαλαίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας