Μενού Ροή
EVANGELOS MYTILINEOS
Metlen: Έτσι θα έρθει ο διπλασιασμός μεγεθών την τριετία – Τι δείχνουν τα μεγέθη για ενέργεια, μέταλλα και κατασκευές

Έχοντας πετύχει την τελευταία 5ετία το μεγαλύτερο μετασχηματισμό – σε τέτοια μεγέθη – που έχει καταγραφεί στα χρονικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αποτελώντας ένα case study διεθνώς, ο όμιλος Metlen Energy & Metals στοχεύει σε διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό μεγεθών την επόμενη 5ετία, δουλεύοντας σε όλους τους τομείς (ενέργεια, μεταλλουργία, κατασκευές και παραχωρήσεις) στο φουλ.

«Δεν βάζω μακροπρόθεσμους στόχους 10-20 ετών λόγω της αβεβαιότητας των αγορών, αλλά σε ορίζοντα τριετίας-πενταετίας βλέπουμε τη Metlen να είναι τουλάχιστον διπλάσια ή τριπλάσια σε μέγεθος», είχε τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου Metlen κ. Μυτιληναίος προ ενός μήνα, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Έχοντας πετύχει τον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών του ομίλου από το 2020 έως σήμερα και έχοντας απλώσει πλέον – μέσω εξαγορών και μεγάλων επενδύσεων – το αποτύπωμά του και τις πηγές εσόδων σε σαράντα χώρες, κάλλιστα δύναται να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει το management για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ο όμιλος δρομολογεί επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2026, με αιχμή τις εξαγορές έχοντας ήδη στα «σκαριά» κινήσεις στην Ιταλία και αλλού, ενώ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας κινείται επιθετικά, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum του ομίλου που έχει πολύ μεγάλη ρευστότητα, αλλά και το «κύμα» του μεγάλου οργασμού έργων που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, λόγω της πράσινης μετάβασης και της στρατηγικής απόφασης της επιστροφής της Ευρώπης στην αυτονομία και επάρκεια πρώτων υλών.

Τα μεγέθη

Χθες ο όμιλος ανακοίνωσε το καλύτερο 9μηνο της ιστορίας του, με τον τομέα της ενέργειας να παραμένει μακράν η ναυαρχίδα σε όλα τα επίπεδα (τζίρου και κερδών), όμως καταγράφηκε βελτίωση στα περιθώρια κέρδους στη μεταλλουργία, που ο όμιλος και ειδικά ο μεγαλομέτοχος δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα (και) λόγω της προϊστορίας της οικογένειας, αλλά, κυρίως, λόγω της τεράστιας σημασίας που διαδραματίζει στη νέα ενεργειακή εποχή. Παράλληλα, αυξάνεται η συνεισφορά του κλάδου Κατασκευών και Παραχωρήσεων.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 4,203 δισ. ευρώ έναντι 4,088 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο (+3%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν στα 763 εκατ., έναντι 722 εκατ. πέρυσι (+6%). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 482 εκατ. ευρώ έναντι 462 εκατ. στο εννεάμηνο του 2023 (+4%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,49 ευρώ έναντι 3,34 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 2,064 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-recourse). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα, ο δείκτης του προσαρμοσμένου Net Debt/EBITDA παραμένει στα επίπεδα του 2,05x.

Θυμίζουμε ότι η φετινή στόχευση καθαρής κερδοφορίας του ομίλου ανέρχεται μεταξύ των 600 και 700 εκατ. ευρώ, κάτι που θα καταστήσει τη Metlen μέσα στις τρεις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες ή μη, πίσω από τη Motor Oil και πιθανότατα την Coca Cola HBC. Συνάμα, ο στόχος για τα EBITDA φέτος είναι στο 1,1 δισ. ευρώ, με αρκετούς εγχώριους και διεθνείς οίκους να «υπογράφουν» ότι θα επιτευχθεί αυτή η επίδοση.

Ναυαρχίδα η ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας παραμένει η απόλυτη ναυαρχίδα του ομίλου ο οποίος τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως μία κορυφαία και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με διεθνή παρουσία σε όλο το φάσμα της ενέργειας (Renewables, Energy & Generation Management, Energy Customer Solutions, Integrated Supply & Trading and Power Projects).

Ο τομέας της ενέργειας είχε κύκλο εργασιών 3,442 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 82% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 9μηνο του 2023. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα διαμορφώθηκαν στα 545 εκατ. αυξημένα κατά 2% έναντι 533 εκατ. πέρυσι.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables που εκτείνεται στις πέντε ηπείρους ανέρχεται σε ~4,8GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~6,2GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της METLEN διαμορφώνεται πλέον στα 11 GW.

Η METLEN στο Εννεάμηνο του 2024 μετά την προσθήκη νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, για πρώτη φορά ξεπέρασε το επίπεδο του 1GW δυναμικότητας σε λειτουργία. Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών στο τέλος του εννεαμήνου του 2024, ανήλθε σε 1.002GWhs. Από αυτές, οι 469 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 533 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Το επιτυχημένο Asset Rotation Model επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη της κερδοφορίας της M Renewables, καθώς στο εννεάμηνο του 2024 η METLEN έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών πώλησης φωτοβολταϊκών (Φ/Β) έργων (SPAs) συνολικής ισχύος ~1GW στην Ευρώπη.

Ο όμιλος έχει ήδη καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην ελληνική αγορά, με αιχμή του δόρατος την Protergia, η οποία κατακτά διαρκώς μεγαλύτερα μερίδια στη λιανική, φτάνοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 στο 18,5% (μερίδια ΕΧΕ – συνυπολογίζοντας το ποσοστό της Volterra), από 16,7% στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2024. Ο όμιλος στοχεύει να προσεγγίσει τους επόμενους μήνες το 30% της εγχώριας κατανάλωσης.

Το 40% των εισαγωγών της χώρας στο Φυσικό αέριο

Καλές επιδόσεις σημειώνει η Metlen και στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, όπου πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, πετυχαίνοντας έτσι ανταγωνιστικές τιμές, με το όφελος να διαχέεται, μέσω του συνεργατικού μοντέλου της εταιρείας σε όλες τις δομές της. Στο εννεάμηνο του 2024, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Metlen προσέγγισαν τις 40 TWh, με την εταιρεία πλέον να εκπροσωπεί άνω του 40% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.

Καλή συγκυρία και για τα μέταλλα

Η συγκυρία είναι εξαιρετική και για τον κλάδο των μετάλλων ο οποίος έρχεται διαρκώς και με μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άλλαξε νόρμες και σταθερές δεκαετιών στον τομέα πρώτων υλών, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη πλέον την αυτονομία και την αυτάρκεια για όλη την Ευρώπη.

Η Metlen, ως γνωστόν έχει επιλεγεί από την Κομισιόν για να καλύψει το κενό στην παραγωγή γαλλίου, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο – καθετοποιημένο – παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ο κλάδος μεταλλουργίας του ομίλου παραμένει ο δεύτερος τη τάξει πυλώνας τζίρου και κερδών μετά την ενέργεια, καθώς κατέγραψε κύκλο εργασιών 630 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 15% του συνολικού τζίρου της Metlen. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 207 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 7% εκατ. σε σχέση με το 9μην του 2023.

Σύμφωνα με τον όμιλο, οι σταθερά υψηλές επιδόσεις του κλάδου μεταλλουργίας ειδικά την τελευταία τριετία – σε επίπεδα EBITDA άνω των 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, παρά την ενεργειακή κρίση και την πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας – οφείλονται κατά κύριο λόγω στις ισχυρές συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη (συνεργασίες και οικονομίες κλίμακος) των κλάδων ενέργειας και μεταλλουργίας.

O ανερχόμενος τομέας κατασκευών – παραχωρήσεων

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των κατασκευών και των παραχωρήσεων, εδώ δεσπόζει η ΜΕΤΚΑ (M) Power Projects, η οποία εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης και «καλπάζει» διεθνώς, έχοντας παρουσία και εκτελώντας 35 έργα σε έντεκα χώρες.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών της 100% θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, προσεγγίζει το 1,4 δισ., με τη σημείωση ότι στα έργα που εκτελούνται με συμμετοχή σε κοινοπραξίες, αφορά μόνο στο ποσοστό της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ. Από τα ανωτέρω το 31% αφορά σε δημόσια έργα και το 69% σε ιδιωτικά έργα (περιλαμβανομένων ΣΔΙΤ και έργων της μητρικής).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 19 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με προοπτική σημαντικής αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης 2024.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας