Μενού Ροή
Paolo Gallo (Italgas): Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα φέτος

Την θετική συνεισφορά των αποτελεσμάτων της ελληνικής θυγατρικής Enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του Ομίλου. Όπως τόνισε, περί τα 100 εκατ. ευρώ από τα ΕΒITDA της Italgas (που άγγιξαν το 1 δις. ευρώ στο εννέαμηνο του 2024) προέρχονται από την Ελλάδα, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, όπως έχουν τονίσει στελέχη του ιταλικού ομίλου. Ο κ. Γκάλο είπε επίσης ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα -που αφορούν κατά κύριο λόγο στην επέκταση του δικτύου διανομής και στη ψηφιοποίησή του- ήταν λίγο κάτω από 90 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 και αναμένεται να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.

«Στα δυο χρόνια της παρουσίας μας στην Ελλάδα, έχουμε καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο», δήλωσε ο κ. Γκάλο κατά το conference call που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. «Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία μας για να αναπτύξουμε υποδομές και υπηρεσίες διανομής αερίου, επιτυγχάνοντας σημαντικά ορόσημα. Τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες μας και σε ορισμένες περιπτώσεις τις υπερβαίνουν.  Από επενδυτικής πλευράς έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειές μας ψηφιοποιώντας και επεκτείνοντας το δίκτυο φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν είχαν κάλυψη και εγκαινιάζοντας τις πρώτες υποδομές LNG (σ.σ. Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG στην Καστοριά), που αναπτύχθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, κατά τα πρότυπα του μοντέλου που δημιουργήσαμε στη Σαρδηνία. Πάνω από όλα επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη των στόχων που έχουεμ θέσει όσον αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, χιλιόμετρα νέων δικτύων και νέων συνδέσεων καταναλωτών».

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Italgas, η συνεισφορά της Enaon στον προσαρμοσμένο κύκλο εργασιών του μητρικού ομίλου ήταν 131,1 εκατ. ευρώ, από 130,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.  Το σύνολο του κύκλου εργασιών της Italgas στο εννεάμηνο ήταν 1,3 δις. ευρώ, κάτι που παραπέμπει σε συνεισφορά της ελληνικής θυγατρικής -σε EBITDA και κύκλο εργασιών- της τάξης του 10%.  Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, η Italgas επέκτεινε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου κατά 521 χλμ. νέων αγωγών, με πάνω από τα μισά χιλιόμετρα (292 χλμ.) να αφορούν στην Ελλάδα. Το δίκτυο διανομής της Enaon έχει συνολική έκταση 8.158 χλμ, καλύπτει 145 δήμους και εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα 610.000 τελικούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030 της Italgas που παρουσιάστηκε πρόσφατα προβλέπει επενδύσεις 1 δις. ευρώ για την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο. Το 34% του ποσού αυτού προορίζεται για την  επέκταση, ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει» η Enaon EDA, το 33% θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου και το υπόλοιπο για την ψηφιοποίηση των υποδομών της Enaon.  Τα «ψηφιακά πλάνα» της Italgas για την Ελλάδα προβλέπουν την μαζική εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών Nimbus που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς μετρητές (20.000 έχουν ήδη εγκατασταθεί), την χρήση προηγμένου λογισμικού που επιτρέπει τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο και διαχείριση των υποδομών του δικτύου σε πραγματικό χρόνο (με μεγάλα οφέλη από πλευράς ασφάλειας και αποδοτικότητας) και την δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου του Δικτύου της Enaon EDA στην Αθήνα, πλήρως ψηφιοποιημένου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του επόμενου έτους.

Οι επενδύσεις  που δρομολογεί η Italgas θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου διανομής από 7.924 χλμ. το 2023 σε πάνω από 11.000 χλμ. στο τέλος της περιόδου αναφοράς του Σχεδίου (περίπου 40%) και την αύξηση των καταναλωτών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο από 600.000 στο τέλος του 2023 σε λίγο κάτω από 1 εκατ. το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας