Μενού Ροή
Ποιο θα είναι το επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα της Italgas -Εξαγορά της 2i Rete Gas έναντι 5,3 δισ. ευρώ

Πολλά και ενδιαφέροντα νέα αναμένονται  εξ Ιταλίας, καθώς τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η Italgas, μητρικός όμιλος της ελληνικής Enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) θα δημοσιοποιήσει το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030, που θα περιλαμβάνει και τον επικαιροποιημένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την Ελλάδα. Τα «αποκαλυπτήρια» του Στρατηγικού Σχεδίου έρχονται αφότου η Italgas,  ανακοίνωσε- το βράδυ του Σαββάτου- την ολοκλήρωση της εξαγοράς της 2i Rete Gas, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής στην Ιταλία. Πρόκειται για το τρίτο μεγάλο deal που κλείνει η Italgas υπό την ηγεσία του δραστήριου  και χαρισματικού CEO της, Paolo Gallo, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών -που σηματοδότησε την έξοδο της εταιρείας εκτός ιταλικών συνόρων- και την εξαγορά των δραστηριοτήτων διαχείρισης υδάτων της γαλλικής Veolia στην Ιταλία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Gallo, “η εξαγορά της 2i Rete Gas μας επιτρέπει να αναδειχθούμε σε κορυφαίο διαχειριστή στην Ευρώπη στη διανομή αερίου, σε συνέχεια της αναγνώρισής μας ως διεθνές σημείο αναφοράς για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.  Ως κορυφαίος διαχειριστής στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Italgas μέσα από τη συναλλαγή αυτή ενισχύει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους της απανθρακοποίησης, με ανθεκτικές υποδομές και βιώσιμα κόστη ενέργειας».

Κατά την παρουσίαση του  νέου Στρατηγικού Σχεδίου ο κ. Gallo αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα, σε συνέχεια και της πρόσφατης έγκρισης του νέου Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2024-2028 της Enaon EDA από τη ΡΑΑΕΥ. Υπενθυμίζεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 προέβλεπε επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το φετινή χρήση ο πήχης έχει τεθεί στα 180 εκατ. ευρώ.  

Την εβδομάδα που πέρασε, εξάλλου, η Italgas εγκαινίασε το υπερσύγχρονο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου στη Φλωρεντία που συνιστά ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, δίνοντας παράλληλα  πρόγευση και  για τα «ψηφιακά σχέδια» και για την Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Gallo στα περιθώρια της εκδήλωσης, η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Κέντρο Ελέγχου της Φλωρεντίας και στο «δίδυμο αδελφάκι» του στο Τορίνο θα μεταφερθεί και στην Ελλάδα, στο νέο Κέντρο Ελέγχου του Δικτύου Διανομής που θα λειτουργήσει στην Αθήνα -έδρα της  Enaon EDA- το 2025 και σε ορίζοντα διετίας θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά την ίδια στιγμή  και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Enaon EDA, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την υιοθέτηση εργαλείων και εφαρμογών που  επιτρέπουν τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο και διαχείριση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο και την αντικατάσταση των παλαιών μετρητών φυσικού αερίου με τους «έξυπνους» μετρητές που έχει αναπτύξει η Italgas.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας