Την ώρα που η… παλιά ενέργεια, αυτή που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να συντροφεύει την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι (και πλέον) χρόνια στήριξε τα αποτελέσματα 9μήνου και 3ου τριμήνου του ομίλου Helleniq Energy, η εταιρεία το επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε πυκνές εξελίξεις και κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με την Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών το τρίτο τρίμηνο, καθώς ξεπέρασαν τους 12 εκατ. τόνους από την αρχή του έτους, ενώ η παραγωγή στο τρίτο τρίμηνο πέτυχε νέα αύξηση, φτάνοντας σε ρεκόρ εξαετίας. Συνάμα, παρατηρήθηκε αύξηση ζήτησης σε όλες τις αγορές καυσίμων, καθώς τα καύσιμα κίνησης ενισχύθηκαν κατά +3%, τα αεροπορικά καύσιμα κατά +10% και τα ναυτιλιακά κατά +6% το τρίτο τρίμηνο.
Την ίδια ώρα, όπως τόνισε στο conference call με τους αναλυτές χθες το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, το επόμενο τρίμηνο να είναι πολύ πυκνό σε εξελίξεις, καθώς θα παρθούν αποφάσεις για τις Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και τις γεωτρήσεις.
Για την Elpedison επισήμανε πως «εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ή το αργότερο ως τα τέλη του 2024 και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», ενώ επανέλαβε πως οι δύο μέτοχοι (Helleniq Energy και η ιταλική Edison), έχουν διαφορετικές στρατηγικές.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Helleniq Energy δήλωσε πως «το επόμενο διάστημα, μέσα στα δύο επόμενα τρίμηνα, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, μετά και από την ενημέρωση που θα έχουμε από την ExxonMobil», αναφερόμενος στην περιοχή της Κρήτης. Έτσι, εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις και ακολουθήσουν οι αδειοδοτήσεις, η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται στη διετία 2025 – 2026.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της Helleniq Energy δεν έδωσε περισσότερες - από τις ήδη γνωστές - λεπτομέρειες, με τον CEO να αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανή έξοδος από την εταιρία, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Είναι αρκετός ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το θέμα, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας ότι μια αρκετά πιθανή εξέλιξη είναι η πώληση στο Δημόσιο του ποσοστού 35% που έχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ. Εκτίμησε ότι το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί το επόμενο τρίμηνο, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει μια καλή και δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη.
Με προσεκτικά βήματα ο πράσινος μετασχηματισμός
Μιλώντας για τον μετασχηματισμό και τις ΑΠΕ η διοίκηση της εταιρείας ήταν ξανά πολύ προσεκτική και φειδωλή στις «πράσινες» εξαγγελίες, αρνούμενη να ακολουθήσει το γενικότερο… κύμα που συμπαρασύρει και ισοπεδώνει τα πάντα τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την επίσπευση των καθαρών μορφών και τη φυγή από τα ορυκτά.
Αν και η διοίκηση της Helleniq Energy δεν αλλάζει κανένα πλάνο στην προοπτική απανθρακοποίησης και τους πράσινους στόχους, εντούτοις, το χρονοδιάγραμμα των ΑΠΕ επιμηκύνεται και οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2025 μεταφέρονται για το πρώτο 6μηνο του 2026. Το management του ομίλου διευκρίνισε ότι παρακολουθεί την αγορά, καταγράφει το curtailement αλλά δεν έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις. Όμως, επανέλαβε πως όλες οι κινήσεις στις ΑΠΕ είναι προσεκτικές, όχι επιθετικές και στοχεύουν κυρίως σε ώριμες επενδύσεις.
Τι είχε τονίσει στο forum των Δελφών ο Ανδ. Σιάμισιης για το «φρένο» στην πράσινη στροφή
Αναφορικά με τα ανωτέρω, θυμίζουμε ότι αίσθηση είχαν κάνει οι δηλώσεις του κ. Σιάμισιη τον περασμένο Απρίλιο όταν μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είχε βάλει μερικό φρένο στην ταχύτητα της πράσινης μεταστροφής, σημειώνοντας τότε:
«Θα ολοκληρώσουμε τα (σ.σ. πράσινα) έργα που κατασκευάζουμε και στη συνέχεια θα περιμένουμε λίγο να δούμε πού πάνε τα πράγματα γιατί είμαστε εταιρεία και έχουμε υποχρεώσεις προς τους μετόχους μας. Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο και θα υλοποιηθεί σε 10, 20 ή 30 χρόνια. Όμως, αυτό που έχει τεθεί σε αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο. Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές».
Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy έβαλε μερικό φρένο στην ταχύτητα της πράσινης στροφής, καθώς πλέον κάθε αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με έλεγχο, λελογισμένα, να μη διαταράσσει τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου που είναι εισηγμένος και πρέπει να λογοδοτεί στους μετόχους του. Ο κ. Σιάμισης έκανε λόγο για ανάγκη ρεαλισμού στην ενεργειακή μετάβαση και στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα έτοιμο για να λειτουργήσει στηριζόμενο αποκλειστικά στις «πράσινες» μονάδες.
Ο κ. Σιάμισιης άφησε τότε να εννοηθεί ότι μέχρι να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, ο όμιλος HelleniQ Energy θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα.
Η «παλιά» ενέργεια έβαλε… άμυνες στα μεγέθη του ομίλου σε 9μηνο και 3μηνο
Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, όπως προαναφέρθηκε, σε υψηλό 8ετίας κινήθηκαν οι πωλήσεις πετρελαιοειδών το τρίτο φετινό τρίμηνο ξεπερνώντας τους 12 εκατ. τόνους από την αρχή του έτους, ενώ καταγράφηκε υψηλή διαθεσιμότητα μονάδων και βελτιστοποίηση λειτουργίας, κάτι που οδήγησε την παραγωγή στο 3ο τρίμηνο σε νέα αύξηση 6% και σε ρεκόρ εξαετίας. Την ίδια ώρα, αύξηση της ζήτησης καταγράφηκε σε όλες τις αγορές καυσίμων, κάτι βεβαίως εύλογο καθ’ ότι το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) είναι – σε Ελλάδα και διεθνώς – το πιο… δραστήριο από πλευράς τουρισμού, ακτοπλοΐας, αεροπορικής κίνησης αλλά και οδικών μετακινήσεων.
Ο κύκλος εργασιών στο τρίτο τρίμηνο του 2024 έφτασε στα 3,192 δισ. ευρώ έναντι 3,408 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (-6%), ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA κατήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. πέρυσι, μια μείωση κατά 54%. Παράλληλα, στο τρίτο τρίμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη κατήλθαν στα 49 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. το περυσινό 9μηνο, μια μείωση κατά 77%. Όπως είναι αναμενόμενο, τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου επηρεάστηκαν από τα ιδιαίτερα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης.
Σε επίπεδο 9μήνου 2024 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 9,744 δισ. ευρώ από 9,499 δισ. πέρυσι, μια αύξηση κατά 3%, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA μειώθηκαν στα 753 εκατ. ευρώ από 968 εκατ. πέρυσι (-22%). Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο 9μηνο μειώθηκαν κατά 43% καθώς κατήλθαν τα 284 εκατ. ευρώ από 496 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2023.
Τα απασχολούμενα κεφάλαια της Helleniq Energy ανέρχονται στα 4,529 δισ. ευρώ στο τέλος 9μήνου φέτος, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,769 δισ. ευρώ από 1,478 δισ. ευρώ πέρυσι (+20%), ενώ ο συντελεστής δανειακής μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 39% στο τέλος του φετινού 9μήνου, από 33% στο περυσινό.
Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% του κύκλου εργασιών και μαζί και με τις πωλήσεις στη διεθνή αγορά (ναυτιλία και αεροπορία) αντιπροσωπεύουν το 72% των συνολικών πωλήσεων στο εννεάμηνο. Έτσι, το κομμάτι της διεθνούς εμπορίας κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων σε επίπεδο εννεαμήνου. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε επίσης πως η έκτακτη εισφορά, ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2025. Το καθαρό ποσό που επιβάρυνε τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του 3ου τριμήνου ανέρχεται σε 173 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των ΑΠΕ
Τα κέρδη EBITDA του κλάδου ΑΠΕ διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. στο 3ο φετινό τρίμηνο υποστηριζόμενα από την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ (384 MW έναντι 356 MW στο 3ο τρίμηνο του 2023), με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει στις 190 GWh (+2%). Στον κλάδο των ΑΠΕ, η Helleniq Renewables λειτουργεί και αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,7 GW στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά.
Συγκεκριμένα, έργα ισχύος περίπου 0,4 GW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ έργα συνολικής δυναμικότητας 0,7 GW υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με 120 MW να προστίθενται μέχρι το τέλος του 2024. Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φθάσει περίπου στη 1 TWh, που ξεπερνάει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.