Μενού Ροή
Πάει για τον Νοέμβριο το σκληρό «chicken game» Helleniq και Edison για τον έλεγχο της Elpedison

Σε έναν μήνα από τώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συμφωνημένη «ολλανδικού τύπου» ηλεκτρονική δημοπρασία  μεταξύ της Helleniq Energy και της Ιταλικής Edison με έπαθλο την Elpedison. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της διαδικασίας (head of terms) θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και στην συνέχεια θα ξεκινήσει θα αρχίσουν οι προσφορές και οι αντιπροσφορές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών έχουν λυθεί. Στόχος εντός του Νοεμβρίου να έχει βρει «μνηστήρα» η πολύφερνη «νύφη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερες οι δύο πλευρές επιμένουν ότι θέλουν να αγοράσουν το 50% του άλλου για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, γεγονός που προμηνύει σκληρή μάχη με το τελικό τίμημα για το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου να κορυφώνεται πιθανόν σε λίαν υψηλά επίπεδα.

Η διαδικασία που προσομοιάζει πολύ με ένα κλασσικό chicken game, ατύπως έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών, με τις διαρροές για το τελικό τίμημα να δίνουν και να παίρνουν σε ένα εύρος από 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ, από όπου και αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπρασία αύξουσας τιμής που έχει επιλεγεί. Εκτός της «μπλόφας» για το τίμημα, παρατηρούνται εναλλαγές διαθέσεων και για την ένταση του ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Έλληνες εκπρόσωποι της Ιταλικής εταιρείας, εμφανίζονται πολύ θερμοί για την απόκτηση, η αίσθηση που υπάρχει για την γαλλική EDF στην οποία ανήκει η Edison, είναι ότι με χαρά θα πωλούσε περιουσιακά στοιχεία εκτός Γαλλίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος των ζημιών που φορτώθηκε στην ενεργειακή κρίση. Αντίστοιχα, στην Helleniq Energy εμφανίζονται να ενδιαφέρονται, αλλά μέχρι ένα σημείο, με δεδομένο ότι διαθέτουν εμμέσως συμμετοχή και σε δεύτερο πάροχο ενέργειας την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, μέσω της μετοχικής συμμετοχής στην ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η μάχη των δυο εταιρειών περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο 306.000 πελατών της Elpedison με μερίδιο 6,14% και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Τι είναι η «Ολλανδική δημοπρασία»

Οι δημοπρασίες αυτού του είδους χρησιμοποιήθηκαν στην Ολλανδία του 17ου αιώνα για πωλήσεις ακινήτων και πίνακες ζωγραφικής. 

Η λογική της ολλανδικής δημοπρασίας βασίζεται στο γεγονός ότι ο πλειστηριαστής που έχει οριστεί να χτυπήσει πρώτος (στην περίπτωση μας η Helleniq Energy) ανακοινώνει την πρώτη τιμή για το περιουσιακό στοιχείο που έχει διατεθεί για δημοπρασία. Θεωρητικά, η δημοπρασία μπορεί να λήξει σε αυτό το στάδιο εάν ένας από τους συμμετέχοντες εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει αυτό το προϊόν στην καθορισμένη τιμή. 

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, εάν όπως αναμένεται υποβάλει η Helleniq Energy την πρώτη τιμή (δικαίωμα πώλησης) και την αποδεχτούν οι Ιταλοί (δικαίωμα αγοράς), τότε οι τελευταίοι θα είναι αυτοί που θα αποκτήσουν την Elpedison. Αν δεν το κάνουν τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την επόμενη μεγαλύτερη τιμή αντίστροφα εναλλάξ.

Οι προσφορές- αντιπροσφορές θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου. H μάχη θα κριθεί από το τίμημα που είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να προσφέρει, με βάση τις ξεχωριστές αποτιμήσεις, που έχουν κάνει και οι οποίες εμφανίζονται να αποκλίνουν σημαντικά.

Το παρασκήνιο πίσω από την πρόθεση αποχώρησης της Helleniq Energy είχε εξηγήσει ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιαμισίης, κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και καθώς το μοντέλο αλλάζει και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς τελειώνει η εποχή των κλειδωμένων τιμών αποζημίωσης, απαιτείται μια πιο ολιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Ως στοιχείο του ψυχολογικού πολέμου μεταξύ των μεριών έχει εκληφθεί και η αναφορά Σιάμισιη, ότι στο «ζύγι» θα προσμετρηθεί και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Helleniq Energy έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ στην Elpedison, αλλά δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέρισμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας