Μενού Ροή
Χριστοδουλίδης
Το πριβέ δείπνο, οι επενδύσεις στην Κύπρο και η HELLENiQ ENERGY – Η 16ωρη συζήτηση στη Βουλή, ο ανασχηματισμός και η πρόταση για Νόμπελ του ΣΥΡΙΖΑ για τα φωτοβολταικά

Ο Unabomber "σκάει" με μεγάλη ενεργειακή όρεξη και στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου με πλούσιο υλικό, πληροφορίες και σχολιασμό, από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Ένα άρθρο και ένα -νέο- σενάριο για το υπουργείο Ενέργειας
  • Το δίλημμα του πρωθυπουργού και ο ανασχηματισμός  που «κλείδωσε»
  • Η 16ωρη συζήτηση στη Βουλή και ο… πατσάς
  • Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα φωτοβολταϊκά και το βραβείο Νόμπελ
  • Αγροτική γη: η αλήθεια των αριθμών
  • Το πριβέ δείπνο, οι επενδύσεις στην Κύπρο και η HELLENiQ ENERGY
  • H επιστροφή της Nexans και ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕΚ
  • Drill, baby, drill και η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 50% σε 12 μήνες

Ένα άρθρο και ένα -νέο- σενάριο για το υπουργείο Ενέργειας

«Υπουργικό». Έτσι, σχολίασε πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος το άρθρο του ανώτατου συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκου Τσάφου την περασμένη εβδομάδα στην «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο: «μύθοι και αλήθειες για το ρεύμα στην Ελλάδα».

Ένα άρθρο με μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη (είχε 35.000 προβολές μόνο στην πλατφόρμα x, το παλιό twitter) αλλά και εντός της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους που το έκαναν retweet ήταν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και από το επιτελείο του Μαξίμου ο υφυπουργός Γιώργος Μυλωνάκης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου, Αλέξης Πατέλης.

Δεν ήθελε συνεπώς πολύ να (ανα)τροφοδοτηθούν σενάρια περί αναβάθμισης του Νίκου Τσάφου, ο οποίος, κατά κοινή παραδοχή, γνωρίζει την ενέργεια όσο ελάχιστοι, σε μία από τις «ηλεκτρικές» (όνομα και πράγμα) καρέκλες στο υπουργείο Ενέργειας.

Το δίλημμα του πρωθυπουργού και ο ανασχηματισμός  που «κλείδωσε»

Ο ανασχηματισμός έχει «κλειδώσει» για το διάστημα αμέσως μετά την εκλογή του/της νέου/νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή το πρώτο δίμηνο του 2025, και ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι σε δίλημμα για το υπουργείο Ενέργειας.

Καθώς φαβορί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι κοινό μυστικό ότι ενδιαφέρεται για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει» εάν θα τον μετακινήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας ή θα τον διατηρήσει στο υπουργείο της οδού Μεσογείων.

Κάθε επιλογή έχει προφανώς τα υπέρ και τα κατά, η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Θ. Σκυλακάκης έχει επιταχύνει τον βηματισμό του στο υπουργείο τον τελευταίο καιρό -έχει μάλιστα πυκνώσει και τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναλαμβάνοντας να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη τα περίπλοκα ζητήματα τα οποία χειρίζεται το υπουργείο- και ως εκ τούτου, η μετακίνησή του δεν είναι απλή υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τέτοιες οι εξελίξεις -και οι απαιτήσεις- στον τομέα της ενέργειας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, που ο πιθανός αντικαταστάτης θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και να παράξει έργο από την πρώτη ημέρα. Συνεπώς, η επιλογή του πιθανού διαδόχου του Θ. Σκυλακάκη θα πρέπει να γίνει και με όρους τεχνοκρατικής επάρκειας κι όχι απλά με γνώμονα να εξασφαλισθεί υπουργικός θώκος για έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Η 16ωρη συζήτηση στη Βουλή και ο… πατσάς

Το πόσο σημαντικός στην οικονομία και την κοινωνία και πόσο αναβαθμισμένος στην πολιτική σκηνή είναι ο ρόλος του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποτυπώθηκε και στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη επί του νομοσχεδίου για θέματα ενέργειας, πολεοδομίας και αποβλήτων.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι για το νομοσχέδιο μίλησε το σύνολο των πολιτικών αρχηγών (θέτοντας και άλλα ζητήματα τα επικαιρότητας, όπως γίνεται συνήθως) με τη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη να ξεκινά στις 10.05 το πρωί και να τελειώνει στη 1.46 μετά τα μεσάνυχτα. Δεν έγινε γνωστό εάν ακολουθήθηκε το κοινοβουλευτικό έθιμο κατά τις παλιές καλές εποχές, όταν υπουργοί και βουλευτές πήγαιναν για… πατσά στην περίπτωση που οι συνεδριάσεις ολοκληρωνόντουσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Για την ιστορία η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα φωτοβολταϊκά και το βραβείο Νόμπελ

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πως  θα προστατευτεί η αγροτική γης υψηλής παραγωγικότητας από την εγκατάσταση φωτοβολταικών: με μια καινούργια δημόσια υπηρεσία! Καταπληκτική ιδέα, που αν μη τι άλλο καθιστά τους εμπνευστές της υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ!

Τι προβλέπει η πρόταση; Να συσταθεί «Υπηρεσία Προστασίας της Γεωργικής Γης» στις περιφέρειες, που θα έχει σκοπό «την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την προστασία της παραγωγικής γης, μέσω της καταγραφής και απόδοσης χαρακτηρισμού των εκτάσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε απλή γεωργική γη, σε ερημοποιημένη, υπογόνιμη, διαβρωμένη γη».

Η πρόταση δεν αντέχει σε κριτική καθώς τις ίδιες αρμοδιότητες ασκούν σήμερα οι διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειών. Καθώς μάλιστα οι υπηρεσίες των περιφερειών είναι υποστελεχωμένες, τότε είναι προφανές ότι για τη νέα υπηρεσία θα χρειαστούν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων -η λύση του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε πρόβλημα- και μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα αξιολογούνται καν οι αιτήσεις -αφού δεν θα έχει συσταθεί η υπηρεσία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις- για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Αγροτική γη: η αλήθεια των αριθμών

Τα επίσημα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν είναι υπαρκτό. Όπως ανέφερε στη Βουλή ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη Θεσσαλία, την περιοχή με τα περισσότερα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα σε αγροτική γη στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί φ/β σε 40.000 στρέμματα όταν από το 2009 έως το 2021 έχουν εγκαταλειφθεί 400.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

«Σοβαρολογούμε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι μπήκαν 40.000 στρ.  φωτοβολταϊκά ή ότι εγκαταλείφθηκαν 400.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης;», διερωτήθη ο υπουργός Ενέργειας εξηγώντας ότι με τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά χρειάζονται 10 στρέμματα αγροτικής γης για ένα μεγαβάτ.

Το πριβέ δείπνο, οι επενδύσεις στην Κύπρο και η HELLENiQ ENERGY

Την ώρα, πάντως, που διεξαγόταν στη Βουλή η συζήτηση για την ενέργεια, λίγα μέτρα πιο δίπλα, σε κεντρικό ξενοδοχείο, η διοίκηση του ΣΕΒ παρέθετε -πριβέ- δείπνο εργασίας στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, άρτι αφιχθέντα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Εκ μέρους της διοίκησης του Συνδέσμου, μίλησε ο αντιπρόεδρος του και CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιαμίσης.

Οι ασχολούμενοι με τα ενεργειακά θέματα θυμούνται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε παραστεί τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση της HELLENiQ ENERGY  στην Κύπρο όπου είχαν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα του στρατηγικού της πλάνου «VISION 2025» για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τα επιχειρηματικά της σχέδια, με τα οποία φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Κύπρου.

H επιστροφή της Nexans και ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕΚ

Ο Ν. Χριστοδουλίδης επέστρεψε στην Κύπρο και καλείται να αποφασίσει για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ανδρέα Πουλλικά στην προεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Ο Α. Πουλλικάς που έγινε γνωστός στην Ελλάδα λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου έχει υποβάλλει την παραίτησή του από 1 Νοεμβρίου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλείται να επιλέξει τον διάδοχό του από λίστα που του επέδωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Στην Κύπρο, πάντως, επιστρέφουν την προσεχή Πέμπτη και τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση. Σε συνάντησή τους με τον υπουργό Ενέργειας οι Γάλλοι θα ενημερώσουν τόσο για την μέχρι τώρα πορεία του έργου όσο και για τον προγραμματισμό τους προκειμένου το έργο να παραδοθεί, βάσει προγραμματισμού, έως το τέλος του 2029.

Drill, baby, drill και η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 50% σε 12 μήνες

Αναμφίβολα, τον τόνο στις ενεργειακές αγορές την ερχόμενη εβδομάδα -και για πολύ καιρό- θα δώσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών με τον Ντόναλντ Τραμπ να στηρίζει τα ορυκτά καύσιμα και την Κάμαλα Χάρις τις ΑΠΕ.

Και οι δύο υπόσχονται μείωση των ενεργειακών λογαριασμών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ως βασική του εξαγγελία τη μείωση όλων των ενεργειακών λογαριασμών (πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου) κατά 50% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περίοδο 12 μηνών.

Πως λέει ότι θα το επιτύχει; Μέσω της αύξησης της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Θα πλημμυρίσω τον πλανήτη με αμερικανικό πετρέλαιο», δηλώνει και χρησιμοποιεί τη μνημειώδη φράση «drill, baby, drill», που αποτελεί το σλόγκαν των υπέρμαχων των εξορύξεων. Πρόκειται για φράση που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2008 ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Maryland Michael Steele για να εκφράσει την ανάγκη να μην είναι εξαρτημένες οι ΗΠΑ από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας