Μενού Ροή
Πως η Motor Oil γίνεται εκ των κυρίαρχων «παικτών» στα απορρίμματα – Η Ηλέκτωρ και οι «πράσινες» εξαγορές

Στο χαρτοφυλάκιο της Motor Oil περνά πλέον οριστικά (και) η εταιρεία Ηλέκτωρ, μετά την έγκριση που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχθές Τετάρτη, καθιστώντας πλέον τον εισηγμένο όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έναν εκ των leader στην Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων και στην ανάληψη έργων κυκλικής οικονομίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως η εν λόγω συγκέντρωση (δεδομένου ότι η Motor Oil έχει αποκτήσει και την εταιρεία Thalis που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα) δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στον κλάδο των αποβλήτων.

Σημειώνει πως κατά την αξιολόγηση της συγκέντρωσης ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους, το επίπεδο συγκέντρωσης, η εγγύτητα του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, ο σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον κλάδο, η αναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς και αύξηση της ζήτησης, και η μεταβλητότητα της προσφοράς.

Η εξαγορά της Ηλέκτωρ έναντι 114,7 εκατ. ευρώ έγινε μέσω της Menetial, μιας κυπριακής εταιρείας συμμετοχών, 100% θυγατρικής της Motor Oil, ενώ υπό τη σκέπη της βρίσκεται και η εταιρεία Thalis E.S. Έτσι, πλέον ο όμιλος Motor Oil, μέσα σε μια διετία, έχει αποκτήσει τους δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους «παίκτες» στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να καθίσταται εκ των leader στον τομέα αυτό, διεκδικώντας δεκάδες από τα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που είναι προς υλοποίηση. 

Μεγάλες προοπτικές

Σημειώνεται πως οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη για έργα διαχείρισης απορριμμάτων προσεγγίζουν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, με τις προοπτικές για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να είναι μεγάλες, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, το 75% των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται έναντι στόχου 55% μέχρι το 2025.

Το πράσινο άνοιγμα της Motor Oil

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε πέντε χρόνια έχει «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE).

Η MORE διαθέτει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια, ενώ διαχειρίζεται έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ισχύος 2.2 GW. Η Motor Oil υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα μετασχηματισμού συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ, με στόχο να διατηρήσει στρατηγική θέση στο νέο και ταχύτατα εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.), Unagi A.E. και Ηλέκτωρ. Κανένας άλλος ενεργειακός όμιλος δεν έχει τέτοια έκθεση σε τόσους πολλούς τομείς της ευρύτερης «πράσινης» ενέργειας…

Ποια είναι η Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας. Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, έχοντας παρουσία σε οκτώ χώρες. Συνολικά μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί συνδυαστικά με την επεξεργασία απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά πάνω από 100.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατ. κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880 χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Η Ηλέκτωρ διαθέτει σε λειτουργία τέσσερις μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας άνω των 700.000 τόνων, δύο μονάδες επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων, καθώς και τέσσερα έργα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 33 MW. Πλέον, το ανεκτέλεστο έργων έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα δύο τελευταία έργα της Ηλέκτωρ

Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων της Άνδρου ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία Ηλέκτωρ Α.Ε., την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως «Φορέα Υλοποίησης» και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. ως «Κύριο του Έργου». Το έργο, που περιλαμβάνει επεξεργασία σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος για όλη την Άνδρο, είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,56 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικό για το νησί.

Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δύο εγκαταστάσεων, εντός έκτασης 90,17 στρεμμάτων, στη θέση «Πλούσκα» της δημοτικής ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου.

Η πρώτη εγκατάσταση θα αφορά σε μονάδα επεξεργασίας των υπολειπόμενων, μετά από διαλογή στην πηγή σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων δυναμικότητας 2.388 tn/έτος, καθώς και βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματός τους.

Η δεύτερη εγκατάσταση θα αποτελεί τον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), χωρητικότητας τουλάχιστον 101.000 m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον για 25 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου. Η μονάδα θα περιλαμβάνει έργα στεγανοποίησης του χώρου ταφής, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα συλλογής και επεξεργασίας στραγγισμάτων, διαχείρισης βιοαερίου και πολλά άλλα.

Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης είναι 7,25 έτη και αφορά στην κατασκευή του έργου και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες.

Σύμβαση με τη ΔΕΗ

Στις 7 Ιανουαρίου 2025, η Ηλέκτωρ, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, προχώρησε σε υπογραφή με τη ΔΕΗ της σύμβασης «Μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία με το κλειδί στο χέρι (EPC/turn-key project) Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) φυσικού αερίου, παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς».

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε περίπου 65,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η συμβατική διάρκεια κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας είναι 22 μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Στο συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού διάρκειας οκτώ ετών.

Η μονάδα αποτελείται από 17 Μηχανές Εσωτερικής Καύσης με συνολική ηλεκτρική Ισχύ 76.262 kWe και συνολική θερμική ισχύ 66.391 kWth με σκοπό την διασύνδεσή της με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας.

To μπαράζ των πράσινων εξαγορών της Motor Oil

Άνεμος: Κυριότερη κίνηση ήταν η εξαγορά της Άνεμος από την Ελλάκτωρ που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022. Το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του ποσοστού 75% στην Αnemos Holdings, θυγατρικής της Motor Oil ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ, ενώ πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2024 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 25%.

Verd – Πράσινο Λάδι: Τον Αύγουστο του 2022 η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας "ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ" (VERD) έναντι 15,4 εκατ. ευρώ. Η VERD ιδρύθηκε το 2005 και έχει σαν αντικείμενο εργασιών της την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων. H εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντήζελ ετησίως.

Επιπλέον, η VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ. Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μέσω αυτής της κίνησης, η Motor Oil άνοιξε πρώτη το δρόμο στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Thalis E.S.: Τον Απρίλιο του 2023, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες (Thalis E.S.), η οποία είναι από τους δυνατούς παίκτες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Unagi: To Μάιο του 2023 εξαγοράστηκε το 75% της Unagi A.E. η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και συμμετέχει σε άλλες όμοιες ή συναφείς εταιρείες. Κατέχει 51% μερίδιο των εταιρειών Μπαλιάγα, Τείχιο και Πίβοτ Σόλαρ οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας