Μενού Ροή
στασσης
ΔΕΗ: Το ράλι +948% από το 2019, τα ιστορικά υψηλά των 37 ευρώ και οι νέοι στόχοι των οίκων

Ως ένα από τα πλέον ελκυστικά επενδυτικά stories του ελληνικού χρηματιστηρίου χαρακτηρίζουν εγχώριοι και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι τη ΔΕΗ, οι οποίοι συνεχίζουν να προχωρούν σε γενναίες αναβαθμίσεις του τίτλου, με τιμές – στόχους αρκετά υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα. Η μετοχή την περασμένη Πέμπτη ενισχύθηκε κατά 3,49%, ενώ την Παρασκευή κέρδισε 0,45%, κλείνοντας στα 13,41 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει 14 χρόνια πίσω, ήτοι από τους πρώτους μήνες του 2011.

Η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε το έτος από τα 12,34 ευρώ, που σημαίνει ότι κερδίζει φέτος 8,67%, ξεπερνώντας την απόδοση του Γενικού Δείκτη που βρίσκεται στο +6%. Πέρυσι η μετοχή της ΔΕΗ συσσώρευσε και αφομοίωσε κεκτημένα έχοντας άνοδο 10,60%, ενώ πρόπερσι, το 2023, είχε καταγράψει άνοδο 70,25%. Βεβαίως, σε επίπεδο 6ετίας, δηλαδή από τα χαμηλά του Μαΐου 2019, πριν την πολιτική αλλαγή στη χώρα, όπου η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, καταγράφει μνημειώδες ράλι σε ποσοστό +948%. Καμιά άλλη μετοχή του Χ.Α. δεν έχει τέτοια απόδοση το συγκεκριμένο διάστημα.

Τα ιστορικά υψηλά των 37 ευρώ και ο ολιστικός μετασχηματισμός

Παρά τη γενναία άνοδο που έχει κάνει η μετοχή τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι υπολείπεται σημαντικά από τα 37 ευρώ που είναι τα ιστορικά της υψηλά και τα είχε δει το Νοέμβριο του 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε αναρριχηθεί πάνω από τις 5.300 μονάδες. Και βεβαίως, η Επιχείρηση βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της μακροχρόνιας ιστορίας της, έχοντας αλλάξει φυσιογνωμία τα τελευταία χρόνια, με ολιστικό μετασχηματισμό, απαλλαγή από τις συνδικαλιστικές «φατρίες» που την κηδεμόνευαν επί δεκαετίες, σημαντικό άνοιγμα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, άπλωμα δραστηριοτήτων και κομβικές εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι λένε τώρα οι αναλυτές

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει κατηγορία. Τα πλάνα τηρούνται με το παραπάνω και η μετοχή μπορεί να δώσει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον, με την μεγάλη εικόνα να δείχνει μεσομακροπρόθεσμα τα 20 ευρώ. Στην παρούσα φάση, προσπαθεί να κατοχυρώσει τα προηγούμενα υψηλά και να ανοίξει δρόμο για το επίπεδο των 14 ή και 15 ευρώ».

Η Axia ανέβασε την τιμή – στόχο στα 22,60 ευρώ, ήτοι κοντά στο 90% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έδωσε στόχο τα 19,1 ευρώ, ήτοι περίπου 50% πάνω από τα τωρινά επίπεδα, η Goldman Sachs ανέβασε το στόχο στα 15,5 από 14,5 ευρώ προηγουμένως, η Citi στα 16 ευρώ από 14,5 ευρώ πρωτύτερα, ενώ λίγο πριν κλείσει το 2025, η JP Morgan είχε ανεβάσει την τιμή – στόχο από τα 15 στα 17,9 ευρώ. Θυμίζουμε, για την… ιστορία, πως το ιστορικό υψηλό της ΔΕΗ είναι στα 37 ευρώ, από το Νοέμβριο του 2007 όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν πάνω από τις 5.000 μονάδες.

Axia: Η χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 22,60 ευρώ, δίνοντας πολύ σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, με τους αναλυτές να αναμένουν συνεχή αύξηση των κερδών της, χάρη στη στρατηγική επέκτασης των ΑΠΕ, την ικανότητά της να αυξήσει την κερδοφορία του κλάδου παραγωγής-προμήθειας ενέργειας και του επεκτεινόμενου κλάδου διανομής ενέργειας. Τονίζουν επίσης ότι μολονότι τα μεγέθη του 2024 ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, εντούτοις η τιμή της μετοχής δεν ανταποκρίθηκε αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, η Επιχείρηση έχει ένα story που μπορεί να προσφέρει στη μετοχή της ισχυρή άνοδο εντός του 2025, παρά το δύσκολο περιβάλλον.

Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Η ΑΧΕ έχει ανεβάσει την τιμή – στόχος στα 19,10 ευρώ (από 18,5 ευρώ πριν), λόγω της ελκυστικής μεσοπρόθεσμης αύξησης των κερδών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη μερισματική απόδοση. Η Πειραιώς αξιολογεί θετικά το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ καθώς, όπως σημειώνει, «πιστεύουμε ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, προσφέροντας έναν ελκυστικό συνδυασμό ισχυρής αύξησης των κερδών και υγιούς μερισματικής απόδοσης»

Στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με 5,6x 2025E EV/EBITDA, δηλαδή με έκπτωση της τάξης 20% συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, για την οποία η Πειραιώς εκτιμά ότι «δεν δικαιολογείται δεδομένης της ισχυρής προβλεπόμενης αύξησης των κερδών».

Όσον αφορά στο EBITDA, η ΔΕΗ στοχεύει σε 2,7 δισ. ευρώ το 2027, δηλαδή αύξηση 50% συγκριτικά με το 2024 όταν το EBITDA εκτιμάται στο 1,8 δις ευρώ. Κατά τη Πειραιώς Χρηματιστηριακή, βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι οι ΑΠΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα τετραπλασιάσουν το EBITDA σε 0,8 δισ. ευρώ το 2027 λόγω της δυναμικής επέκτασής τους.

Goldman Sachs: Ο αμερικανικός οίκος ανέβασε την τιμή – στόχο στα 15,5 ευρώ από 14,5 ευρώ προηγουμένως, ενώ αναβάθμισε και τη σύσταση σε buy από neutral. Ο οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη ΔΕΗ, αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των κερδών κατά 20% ως το 2027. Οι καταλύτες ανάπτυξης και τα ενθαρρυντικά σινιάλα. Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 15,5 από 14,5 ευρώ προηγουμένως, δίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, ενώ αναβαθμίζει και τη σύσταση σε buy από neutral. Με βάση την τιμή-στόχο, το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή εκτιμάται στο 23,9%. Οπως αναφέρει, αναβαθμίζει τη σύσταση για τρεις λόγους:

Citigroup: Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη ΔΕΗ, στα 16 ευρώ από 14,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε και η Citi, συστήνοντας αγορά για τη μετοχή. Οι αναλυτές παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι (bullish) για την πορεία της ΔΕΗ. Οι προβλέψεις για τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) «βλέπουν» αναβαθμίσεις περίπου 10% από το 2027 και μετά, αντανακλώντας την επέκταση του περιθωρίου λιανικής από την εξομάλυνση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερη απόδοση στο φυσικό αέριο, καθώς οι παλαιότερες μονάδες αντικαθίστανται με πιο νέα πρότυπα.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 7%-10% στις προβλέψεις της Citi για τα κέρδη ανά μετοχή, οι οποίες περιορίζονται ελαφρώς από το υψηλότερο επιτοκιακό κόστος. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του EBITDA από 1,8 δισ. ευρώ το 2024 σε 2,5 δισ. ευρώ το 2027.

Eurobank Equities: Τιμή στόχο τα 17,70 ευρώ έθεσε πρόσφατα για τη μετοχή της ΔΕΗ η ΑΧΕ, από 17,50 ευρώ προηγουμένως. Η ΑΧΕ  επισημαίνει πως παρά την ύπαρξη δύο ενημερώσεων της διοίκησης το 2024 με διαδοχικές αναβαθμίσεις στόχων (περίπου 6GW προσθήκες ΑΠΕ μέχρι το 2027), η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη ανατιμηθεί, με την εστίαση των επενδυτών να παραμένει στην έγκαιρη υλοποίηση και την τήρηση του αυτό-επιβαλλόμενου ορίου μόχλευσης.

JP Morgan: Στα 17,9 ευρώ από 15 ευρώ πριν ανέβασε την τιμή – στόχο για τη ΔΕΗ η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου, σε έκθεσή της στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη JP Morgan, παρά τον προγραμματισμένο όγκο επενδύσεων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-27, εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει υπό έλεγχο τη μόχλευση της και θα παραμείνει εντός του στόχου 3,0-3,5x Καθαρό Χρέος/EBITDA έως το 2027 (έναντι 3,0x το 2024). Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί την επικαιροποιημένη πολιτική μερισμάτων (στόχος ετήσιου Μερίσματος ανά Μετοχή από €0,4/μετοχή το 2024 σε €1,0/μετοχή το 2027) βιώσιμη αλλά και ελκυστική σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας