Μενού Ροή
ΜμΕ: Σήμα για μέτρα ενεργειακού μετασχηματισμού - έρχονται ανακοινώσεις

Την ανάγκη για λήψη μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας επισημαίνουν οι ΜμΕ, που όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους έχουν “σηκώσει” στις πλάτες τους το βάρος των υπερπλεονασμάτων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την απειλή της “συγκέντρωσης”.

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του, χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) αναγνώρισε, μεν, την κοινωνική στόχευση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, αλλά έκανε λόγο για πλήρη απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι που όπως είπε ο ΕΣΠ “εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς.”

Ζήτησε, δε, μεταξύ άλλων, στοχευμένα προγράμματα  αποκλειστικά για δράσεις ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων.

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς αναγνωρίζει την κοινωνική στόχευση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, που αφορούν στην οικονομική στήριξη ευάλωτων ομάδων, με αφορμή την υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων” αναφέρει σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι: 

“Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πολίτες που δοκιμάζονται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης δικαιούνται ανάσες αξιοπρέπειας. Ωστόσο, η πλήρης απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς.

Οι έμποροι του Πειραιά και ολόκληρης της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς υψηλότατων λειτουργικών εξόδων, περιορισμένης ρευστότητας, αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων και διαρκούς αβεβαιότητας. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον προβλεπόμενο στόχο, σημαίνει επί της ουσίας υπερφορολόγηση, την οποία αποδεδειγμένα επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η μεσαία τάξη και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ζητούν επιδόματα. Ζητούν δικαιοσύνη, σταθερότητα και προοπτική” τονίζει ο ΕΣΠ.

Μέτρα

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς “καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τη στάση της απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά διατροφής, για την τόνωση της κατανάλωσης και τη στήριξη του οικογενειακού διαθέσιμου εισοδήματος

  • Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για εκείνες με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ.

  • Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

  • Κατοχύρωση εκπιπτόμενων δαπανών για όλα τα έξοδα λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων, χωρίς ασάφειες και περιορισμούς.

  • Επιδότηση επαγγελματικών ενοικίων, όπως αντιστοίχως προβλέφθηκε για την κατοικία.

  • Πρόγραμμα αποκλιμάκωσης εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μειωθεί το βάρος της απασχόλησης.

  • Ενεργοποίηση μηχανισμών μικροχρηματοδότησης χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, για πραγματική πρόσβαση στη ρευστότητα.

  • Στοχευμένα προγράμματα  αποκλειστικά για δράσεις ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων.

Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αίτημα ενός κλάδου, είναι εθνικό ζήτημα που αφορά την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θα συνεχίσει να διεκδικεί με θεσμική ευθύνη και τεκμηριωμένο λόγο, αυτό που αναλογεί στον εμπορικό κόσμο: μια θέση στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις για στήριξη

Πάντως, μετά τις ανακοινώσεις για το πακέτο μέτρων, που ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση βάζει, μετά από πολύμηνη αναμονή, σε τροχιά τις επιδοτήσεις στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το κόστος του ρεύματος.  Έτσι, ένα ποσό που αρχικώς είχε εκτιμηθεί στα 50 εκατ ευρώ αλλά μάλλον θα αναθεωρηθεί προστασία πάνω αναμένεται να πέσει στην αγορά.  

Να σημειωθεί ότι το μέτρο είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με μια περίμετρο αναφοράς περίπου 600-800 χιλιάδων επιχειρήσεων που ωστόσο φαίνεται να διευρύνεται. Μείνει βέβαια να ξεκαθαρίσει το βασικό κριτήριο κατανάλωσης, το οποίο είναι και αυτό που θα κρίνει τους τελικούς δικαιούχους. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα ήταν στο  1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μένει να φανεί εάν θα είναι για τις επιχειρήσεις παραπάνω.  Αναμένεται, δε, ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να γίνουν από το ΥΠΕΝ  οι σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν  πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες και ΜμΕ.  Στόχος της δράσης, που θα έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, είναι η απορρόφηση, μέρους του ενεργειακού βάρους που σήκωσαν χιλιάδες επιχειρήσεις την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2024 έως και τον Φεβρουάριο 2025. 

 Συγκεκριμένα το ποσό επιδότησης που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης ή του τζίρου της – ανάλογα με το ποιο κριτήριο προκρίθηκε τελικά για την υπαγωγή των ωφελούμενων εταιρειών στο μέτρο.  Επίσης με βάση και την επεξεργασία που είχε γίνει από τον πρώην υπουργό Θεοδωρο Σκυλακάκη, η  παροχή των επιδοτήσεων θα βασιστεί στον κοινοτικό κανόνα De Minimis, που προβλέπει ότι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει στήριξη έως 300.000 ευρώ εντός 3ετίας στις εγχώριες επιχειρήσεις, χωρίς να χρειαστεί για αυτό έγκριση από την Κομισιόν.  

Το στίγμα της όλης προσπάθειας έδωσε  , σε  τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, Όπως ειπε  οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, καλύπτοντας αναδρομικά στους μήνες Δεκέμβριο 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025.  Μάλιστα, τόνισε ότι από τις επιδοτήσεις αυτές θα αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε ρευματοκλοπή, με το μερίδιό τους να μοιράζεται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.  «Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας