Μενού Ροή
Μεγαλομέτοχος στην Ελληνική τράπεζα η Eurobank - Δηλώσεις Καραβία, Ζαννιά

Την απόκτηση ποσοστού 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε η Eurobank μέσω της θυγατρικής της Eurobank Holdings. Το τίμημα δεν έγινε γνωστό, ωστόσο με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 0,77 ευρώ η αξία του ποσοστού που απέκτησε η Eurobank ανέρχεται σε 31,416 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε  τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της υπό το SPA αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%.

Στην εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας. Όπως είπε "τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια".

Η εξαγορά

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον. Έχοντας πολύ καλή γνώση της εγχώριας αγοράς, μέσω της κατά 100% θυγατρικής Eurobank Κύπρου Λτδ και λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, η Eurobank πιστεύει ότι η Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση, την κεφαλαιακή δομή και την πιστή πελατειακή της βάση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθεί από τις προοπτικές που υπάρχουν και να αξιοποιήσει τις μελλοντικές ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας και δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Axia Ventures Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP παρείχε νομική υποστήριξη.

Η γενική συνέλευση

Στην πορεία της Eurobank εντός του 2020 αλλά και στους στόχους που έχει θέσει η τράπεζα για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρός της κ. Γ. Ζαννιάς, όσο και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Φ. Καραβίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας η τρέχουσα περίοδος αποτελεί ένα ξεκίνημα ισχυρής ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια τη Eurobak, υπογραμμίζοντας τους κύριους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως τόνισε «πυρήνας της επιχειρηματικής μας στόχευσης είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, τα νοικοκυριά και, προπάντων, τις επιχειρήσεις καθώς και να επεκτείνουμε με δυναμικό και υγιή τρόπο τις εργασίες της τράπεζας. Στόχος μας, δηλαδή, είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη τη σταθερή αναφορά μας στη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις της Eurobank κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση όσο και στο γεγονός ότι δεν διακόπηκε η παροχή χορηγήσεων. Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι η Eurobank έχει εκπληρώσει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό την εκκαθάριση του ισολογισμού της, κίνηση η οποία δίνει την ευχέρεια για μία «διακριτή συμβολή στην προοπτική επίτευξης του στόχου της ελληνικής οικονομίας για ανάκτηση της επενδυτικής πιστοληπτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένω τους επόμενους 15-18 μήνες».

Εκτίμησε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω πανδημίας θα κινηθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ τόνισε ότι η Eurobank συνεχίζει να επεκτείνεται και εκτός της ελληνικής επικράτειας, καθώς οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου αποτελούν «βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, όχι μόνον επειδή στηρίζουν σταθερά τα αποτελέσματά μας, αλλά και επειδή αποτελούν συστατικό του διαφοροποιημένου μοντέλου μας.  Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank, πέραν της πορείας της τράπεζας, εστίασε την ομιλία του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Ζαννιάς τόνισε ότι «για φέτος και του χρόνου η πλειοψηφία των προβλέψεων συγκλίνουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4-5% και 5-6% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα αναπληρωθούν σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες λόγω COVID σε όρους ΑΕΠ. Η ανεργία επίσης, μετά από μια προσωρινή αύξηση το 2021, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 και 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αλλάξει πρόσημο, από αρνητικό σε θετικό, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το παραπάνω «καλό» σενάριο. Γι’ αυτό και είναι ενθαρρυντικές οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα όπως η νομοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου, το νέο εργασιακό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννιά θα πρέπει να δοθεί και μεγάλη προσοχή στις αυξημένες δαπάνες που εξ ανάγκης πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία, ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη κρατική στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξησε ακόμη ένα ήδη πολύ υψηλό, σε σχέση με το ΑΕΠ, δημόσιο χρέος. Πιστεύω πως αυτή μπορεί να αποδειχτεί η πιο εύκολα διαχειρίσιμη πρόκληση γιατί τα μεν ελλείμματα οφείλονται κυρίως σε προσωρινές (one-off) δαπάνες και τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να επανεμφανιστούν, καθώς το ΑΕΠ επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Το δε δημόσιο χρέος, παρά το μεγάλο μέγεθός του έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι ανάγκες αναχρηματοδότησής του είναι διαχειρίσιμες και οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ, δηλαδή του παρονομαστή στο λόγο δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, είναι πολύ καλές. Σημασία για την βιωσιμότητα και γρήγορη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους έχει επίσης και ο χρονικός ορίζοντας παροχής ρευστότητας και διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ως πολύ θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα στρατηγική για συμμετρικό στόχο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας