Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς μεταβάλλοντας καταναλωτικές συνήθειες και νόρμες δεκαετιών, τα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, που είναι τα μόνα σχεδόν 100% ανακυκλώσιμα και με εξαιρετικές επιδόσεις επαναχρησιμοποίησης, θα έρχονται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο.
Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με ασύλληπτους ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.
Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο όμιλος Viohalco
Εντός αυτών των εξελίξεων, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο όμιλος Viohalco συμμετέχει – μέσω των θυγατρικών του – σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο κομβικά έργα υποδομών και ενέργειας παγκόσμια.
Αιχμή του δόρατος και το «διαμάντι» του ομίλου στον τομέα της… καθαρής μεταλλουργίας είναι ασφαλώς η ElvalHalcor, η εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Ελβάλ και Χαλκόρ προ 4ετίας.
Χθες λοιπόν, η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία αξίας 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να κατακτήσει ακόμη περισσότερες διεθνείς αγορές, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τέτοια προϊόντα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
Με τη νέα επένδυση θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα και από τους 350 χιλιάδες τόνους ετησίως, στοχεύει να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους μέσα στο 2023.
Μέσω αυτής της επένδυσης αλλά και αυτής των 150 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2020, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα.
Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πράσινη οικονομία και νέα εποχή
Σημαντικά διεθνή Macro Trends πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια. Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.
Όπως τόνισε χθες στα Οινόφυτα ο Νικόλαος Καραμπατέας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ElvalHalcor, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%.
Σημείωσε ότι ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντικό momentum έχει η χρησιμοποίηση του αλουμινίου στην αυτοκινητοβιομηχανία, που μειώνει εκθετικά το βάρος των οχημάτων, έχοντας και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.
Η Elval αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης, ενώ διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο. Εξάγει προϊόντα σε περίπου 100 χώρες, φέροντας το 86% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Τα προϊόντα διέλασης χαλκού και κραμάτων
Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.
Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.
Χαρακτηριστικά, η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.
Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. Μάλιστα, 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.