Όσο και αν φαίνεται απίστευτο για χώρα εν μέσω πολέμου, το 2024, η Ουκρανία πρόσθεσε περίπου 800–850 MW δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας μέσω εγκαταστάσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Vladyslav Sokolovsky, Πρόεδρο της Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας της Ουκρανίας.
«Η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε το 2024. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ένωσης μας, περίπου 800-850 MW ηλιακών σταθμών (SPP) εγκαταστάθηκαν πέρυσι», δήλωσε ο Sokolovsky σε συνέντευξη Τύπου στο Interfax-Ukraine την Πέμπτη, με τίτλο «Διανεμημένη παραγωγή. Πώς η Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα του 2024/2025».
«Κυρίως, οι επιχειρήσεις εγκατέστησαν φωτοβολταικά για ιδιοκατανάλωση και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενεργειακής ασφάλειας. Τα νοικοκυριά τα εγκαθιστούν επίσης ενεργά. Αν και η ανάπτυξη δεν είναι συγκρίσιμη, ας πούμε, με το 2019, όταν κατασκευάζονταν SPP βιομηχανικής κλίμακας, εξακολουθούμε να βλέπουμε θετική δυναμική», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.
Ο ίδιος απέδωσε αυτή την ανάπτυξη εν μέρει στην κατάργηση του ΦΠΑ και των εισαγωγικών δασμών το καλοκαίρι του 2024 σε φωτοβολταϊκά πάνελ και άλλο ενεργειακό εξοπλισμό.
«Αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις φωτοβολταικών από τις επιχειρήσεις το 2025, μαζί με την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Νέοι μηχανισμοί, όπως οι ενεργοί καταναλωτές και οι εταιρικές Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (ΣΠΣ, μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αναμένουμε αύξηση των βιομηχανικών έργων SPP, με αρκετά να έχουν ήδη ανακοινωθεί το 2024», προέβλεψε ο Sokolovsky.
Τόνισε επίσης τις προσδοκίες για αυξημένες εγκαταστάσεις SPP σε κρίσιμες και κοινωνικές υποδομές, τη διευρυμένη κατανεμημένη ηλιακή παραγωγή και την ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας στον αγροτικό τομέα. «Μπορεί επιτέλους να δούμε την ανάπτυξη των αγροβολταϊκών, η οποία είναι ακόμη στα σπάργανα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Sokolovsky, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα ωθηθεί από τις χαμηλές τιμές των ηλιακών πάνελ, τους μειωμένους κινδύνους για τους επενδυτές μέσω ασφάλισης, διάφορους μηχανισμούς προνομιακού δανεισμού, προγράμματα επιχορήγησης, την επιθυμία των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν τον δικό τους ενεργειακό εφοδιασμό και τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Επεσήμανε επίσης παράγοντες όπως η άρση των ανώτατων ορίων τιμών στην αγορά spot, η οποία πιστεύει ότι θα ωφελήσει ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Στα τέλη του 2021, η συνολική ισχύς ηλιακής ενέργειας της Ουκρανίας ξεπέρασε τα 6 GW, με τα νοικοκυριά να συνεισφέρουν σχεδόν 1 GW.