Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με το ράλι της τιμής του αλουμινίου να συνεχίζεται πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά τόνο και με την παγκόσμια οικονομία σε «επιστροφή» μετά την πανδημία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ξεμπλοκάρισμα πάσης φύσεως έργων υποδομών, κτηρίων και κατασκευών, είναι σαφές ότι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής αυτού του μετάλλου, όπως η Μυτιληναίος, βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι.
Διεθνώς, η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως κατασκευές και από σκάφη έως αεροσκάφη.
Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης έχει εντείνει την ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης στο μέταλλο που απαιτεί μεγάλη χρήση ενέργειας για την παραγωγή του και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία, από τα κουτάκια των αναψυκτικών ως τα smart phone. Έτσι, ο όμιλος Μυτιληναίου βγαίνει διπλά ωφελημένος, καθώς συνεχίζει στην Ελλάδα την απρόσκοπτη παραγωγή, έχοντας παράλληλα «κλειδώσει» μέσω συμφωνίας και το κόστος ενέργειας με τη ΔΕΗ. Συνάμα, με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί, η Μυτιληναίος θα καταστεί ο μεγαλύτερος πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.
Το 2022 και η φρενίτιδα για το μέταλλο
Ο κλάδος της μεταλλουργίας είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, με υψηλές τιμές και φθηνά – απολύτως ελεγχόμενου κόστους - μεταφορικά. Η ζήτηση για μέταλλο είναι άνευ προηγουμένου, καθώς διεθνώς υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού προτίθενται να δώσουν υψηλότερες τιμές για να «κλειδώσουν» ποσότητες.
Παγκοσμίως υπάρχει μια φρενίτιδα κατασκευών και υποδομών, οπότε οι ανάγκες για μέταλλο έχουν εκτοξευτεί. Η ζήτηση παραμένει υψηλότατη ενώ με αυτό το momentum θα μπει και το 2022. Πολύ υψηλές τιμές διεθνώς, ελεγχόμενα και οριοθετημένα κόστη, τεράστια ζήτηση. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τους ανθρώπους του ομίλου Μυτιληναίος στο συμπέρασμα ότι το 2022 θα καταγραφεί ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με αιχμή τη μεταλλουργία.
Παράλληλα, η Μυτιληναίος θα είναι και η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα «πρασινίσει» την παραγωγή του μετάλλου του, αρχής γενομένης από το 2022 (στο 30%) και με ορίζοντα το 2030. Επίσης, θα είναι ο πρώτος όμιλος στην Ευρώπη που θα κάνει ανταλλαγή ρευστού μετάλλου.
Συνάμα συνεχίζει απρόσκοπτα τις επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο… καλπάζων τομέας της μεταλλουργίας
Για τη Μυτιληναίος, ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας αυξήθηκε κατά 17,8% το 1ο εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καθώς ανήλθε στα 304,8 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά του τομέα μεταλλουργίας στη λειτουργική κερδοφορία ήταν το πρώτο εξάμηνο η μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, με τα EBITDA να αυξάνονται από 69,9 σε 76,7 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ (49,29%) της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.
Οι δύο κομβικές συμφωνίες
Η διοίκηση σημείωνε στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου ότι πέτυχε δύο σημαντικές συμφωνίες που βελτιώνουν τις προοπτικές του τομέα της μεταλλουργίας και θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα έτη: τη συμφωνία με τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και με την GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου. Εύλογα, οι άνθρωποι του ομίλου αναμένουν εκτόξευση μεγεθών το 2022 με αιχμή τον κλάδο της μεταλλουργίας.