Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επέκταση στα Βαλκάνια αναδεικνύεται «αιχμή του δόρατος» για τον μετασχηματισμό της ΔEΗ, με ταυτόχρονη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της έως το 2023. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στην ανάδειξή της στον κορυφαίος εθνικό πάροχο χονδρικής πρόσβασης σε οπτικές ίνες στις τηλεπικοινωνίες.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινά σήμερα, μεταξύ των ετών 2022 και 2026 σκοπεύει να διαθέσει 5,1 δισ. ευρώ για νέα έργα ΑΠΕ, με στόχο στο κλείσιμο της 5ετίας να έχει 9,5 GW.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή λιγνίτη από 2,25 GW που είναι σήμερα, στόχος είναι να μειωθεί σε 610 MW έως το 2024 και να μηδενισθεί το 2025, με τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαϊδα V από λιγνιτική σε φυσικού αερίου.
Ανάμεσα στα σχέδια της είναι και η είσοδος στην ηλεκτροπαραγωγή με πρώτη ύλη από τη διαλογή απορριμμάτων.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζει πλάνα για την αξιοποίηση παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε λιγνιτικών που κλείνει είτε άλλων με ηλικία πολλών ετών, στην εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η έξοδος στα Βαλκάνια
Η ΔΕΗ στο ενημερωτικό δελτίο αναλύει και το μέρος του στρατηγικού της σχεδίου ως προς τη δραστηριοποίηση της σε χώρες των Βαλκανίων και συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το 16% του επενδυτικού της πλάνου είναι προσανατολισμένο στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε ΑΠΕ στη γειτονιά της Ελλάδα.
Από τα 9,3 δις. ευρώ των συνολικών επενδύσεων στην περίοδο 2022-2026, τα 6 δις. ευρώ σκοπεύει να τα διαθέσει στην επόμενη τριετία.
Εξ αυτών τα 3,2 δις. ευρώ (55%) θα πάνε για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ώστε έως το 2024 να έχει «πράσινη» ενέργεια συνολικής ισχύος 7,2 GW.
Για την περίοδο 2022-2026 προϋπολογίζει σχεδόν 2 δις. για εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ εκτός συνόρων.
Εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026.
Έμφαση δίνει στις βαλκανικές χώρες και ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Η εταιρία με το σκοπό αυτό επιδιώκει η ίδια να καθοδηγήσει την προσπάθεια της μείωσης των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επενδύσεις
Αναλυτικά οι επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο ανέρχονται σε πρωτοφανές ύψος για τα δεδομένα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής. Όπως σημειώνεται στο δελτίο,
«Έχουμε προϋπολογισμό για να πραγματοποιήσουμε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 9,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2022 - 2026, εκ των οποίων σκοπεύουμε να επενδύσουμε 6,0 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία.
Από αυτά τα 6,0 δισ. ευρώ, σκοπεύουμε να διαθέσουμε τα εξής:
- περίπου 3,2 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024·
- περίπου 1,0 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες στην επιχειρηματική μας μονάδα διανομής μέχρι το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων, την αυτοματοποίηση δικτύων, τη διευκόλυνση της αγοράς και την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών· και
- περίπου 1,7 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την επιχειρηματική μας μονάδα παροχής ενέργειας, την κατασκευή μονάδας μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων».
Για τις ΑΠΕ, σημειώνεται ότι θα γίνει ανακατεύθυνση επενδύσεων που προορίζονταν για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, ώστε να φθάσουν στα 5,1 δισ. οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα ΑΠΕ την περίοδο 2022 - 2026. Έτσι, ως το τέλος του 2026 εκτιμάται ότι το 39,0% των ετήσιων επαναλαμβανόμενων EBITDA θα προέρχονται από τις ΑΠΕ.
Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Για τη νέα δραστηριότητα στη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπογραμμίζεται ότι θα επενδυθούν συνολικά περίπου 110 εκατ. ευρώ έως το 2030 και, μέσω αυτών των επενδύσεων, η ΔΕΗ στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους περίπου €50,0 εκατ.
Στις τηλεπικοινωνίες
Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ. Θα αναπτυχθεί υποδομή οπτικών ινών με τη δέσμευση επενδύσεων ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ για τα έτη 2022 - 2026.
«Στοχεύουμε στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών μας για την χαμηλού κόστους, ταχεία ανάπτυξη μιας πανελλαδικής πλατφόρμας υποδομών οπτικών ινών, ώστε να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 2030, στοχεύουμε σε πελατειακή βάση περίπου 1,0 εκατομμυρίων πελατών, με ετήσια έσοδα περίπου 120,0 εκατ. ευρώ», τονίζει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα δοκιμάσει με τον πιο ακραίο τρόπο τις διοικητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΕΗ, ενώ υπόκειται σε πλήθος εξωτερικών παραγόντων που μπορούν να επιδράσουν δυσμενώς και να προκαλέσουν αποκλίσεις από τους στόχους για τα οικονομικά μεγέθη.
«Εάν μία ή περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις (σ.σ.: στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις για οικονομικά μεγέθη) αποδειχθούν ακατάλληλες ή εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να διαφέρουν ουσιωδώς από τους παραπάνω στόχους. (...) Επιπλέον, η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγικής μετασχηματισμού και του πενταετούς επιχειρηματικού μας σχεδίου. Ως εκ τούτου, δεν αναλαμβάνουμε καμία δέσμευση και δεν παρέχουμε καμία διαβεβαίωση για την επίτευξη των στόχων μας», τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο.
Σε ποιες υποθέσεις βασίζεται το σχέδιο
Οι υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις για θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ είναι πολλές και αρκετές χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Ειδικότερα, οι βασικές παραδοχές στις οποίες εδράζονται οι προβλέψεις για τα κέρδη περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:
- Επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου για επενδύσεις ύψους 9,3 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2026.
- Επίτευξη δυναμικότητας ΑΠΕ 9,5 GW μέχρι το 2026, η οποία θα παράγει το 39,0% των επαναλαμβανόμενων EBITDA.
- Ολοκλήρωση της πώλησης μεριδίου 49,0% στον ΔΕΔΔΗΕ.
- Ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 1.880 εκατ. στο δίκτυο διανομής.
- Επέκταση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
- Επιτυχή ανάπτυξη των κεφαλαιουχικών δαπανών στις υποδομές οπτικών ινών.
Προϋποθέσεις επιτυχίας του σχεδίου
- Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων σε ποσοστό άνω του 30,0% των συνολικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων έως το 2030 και επιτυχή ανάπτυξη του δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
- Ακρίβεια των μοντέλων και παραδοχών όσον αφορά την πρόβλεψη της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης ρεύματος.
- Αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ χαμηλού και μεσαίου μονοψήφιου ποσοστού ετησίως.
- Διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.
- Καιρικές συνθήκες σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
- Να μην υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενα ή έκτακτα στοιχεία που θα επιβαρύνουν τα οικονομικά μεγέθη μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.
- Να μην υπάρξει αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς (συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ζήτησης πελατών ή του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος).
- Να μην υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό ή/και οικονομικό περιβάλλον, οι οποίες είναι ουσιώδεις στο πλαίσιο των στόχων.
- Να μην υπάρξει αλλαγή φόρων ή τιμολογίων στον ενεργειακό τομέα στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ.
- Να εκπληρωθεί η κανονιστική υποχρέωση μείωσης του μεριδίου αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στις προμήθειες του Διασυνδεδεμένου Συστήματος κάτω από το 50,0%.
Τέλος, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που δεν είναι αμελητέος για τους επενδυτές αφορά τις νομικές/δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η ΔΕΗ. Η διοίκηση υπολογίζει το συνολικό ύψος των αξιώσεων που έχουν εγερθεί εις βάρος της επιχείρησης και παραμένουν εκκρεμείς στα δικαστήρια στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 914 εκατ. ευρώ.