Από την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 10/12 θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά για το μεγάλο 7ετές ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο εκδίδεται με ρήτρα αειφορίας, ενώ χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το πληροφοριακό δελτίο.
Την προσεχή Τρίτη 7 Δεκεμβρίου θα οριστεί το εύρος απόδοσης, στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς, ενώ η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χ.Α. θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15 τρέχοντος.
Σημειώνεται πως η έκδοση προβλέπει την προσαύξηση του επιτοκίου του Ομολογιακού Δανείου κατά 0,20% σε περίπτωση μη επίτευξης από την εταιρεία του στόχου αειφορίας (καθώς και σε περίπτωση μη προσήκουσας δημοσίευσης των πληροφοριών που οφείλει να δημοσιοποιεί) σύμφωνα με το πλαίσιο της έκδοσης.
Δηλαδή, το νέο ομόλογο θα έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά (sustainable bond), ενώ θα είναι συνδεδεμένο με τους κανόνες του ESG (Κοινωνία, Περιβάλλον, Εταιρική διακυβέρνηση). Η εταιρεία δηλαδή θα αναλάβει έναντι των επενδυτών συγκεκριμένες υποχρεώσεις πάνω στα θέματα κυρίως των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή η έκδοση όπως και όλες οι κινήσεις του ομίλου την τελευταία διετία αντικατοπτρίζουν την προσήλωση της εταιρείας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, και περιβάλλοντος.
Το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα
Στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αφενός να εκμεταλλευτεί το ισχυρό momentum που υπάρχει για τα ελληνικά assets και παράλληλα να χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Σημειώνεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξαναβγαίνει στις αγορές περίπου 18 μήνες μετά την προηγούμενη μεγάλη έκδοση που έκανε τον Ιούλιο του 2020, όταν με 7ετές ομόλογο άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Τότε το κουπόνι κλείδωσε στο 2,75%, ενώ οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ. Σε εκείνη την έκδοση είχε συμμετάσχει με επένδυση 57,5 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τα μεγάλα projects, οι επενδύσεις και το ανεκτέλεστο
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο έργων που προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, όπως η Εγνατία, οπότε έχει πολύ μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Πλην της Εγνατίας – που είναι ένα τεράστιο έργο – ο όμιλος έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του έργα όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη και το Καζίνο στο Ελληνικό, έργα που αντίστοιχά τους δεν λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.
Ο όμιλος έχει ισχυρή συμμετοχή σε κορυφαία projects με αιχμή την ενέργεια και τα απορρίμματα, ενώ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κυριαρχεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όντας ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.