Μενού Ροή
Πουλά φωτοβολταϊκό στην Ισπανία η Μυτιληναίος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στη δεύτερη πώλησή του στο εξωτερικό μέσα σε λίγους μήνες προβαίνει ο όμιλος Μυτιληναίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyMag είναι σε διαδικασία μεταβίβασης φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ισπανία.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο 28 MW το οποίο κατασκευάζει ο όμιλος στο δήμο Talaván στο Cáceres της Ισπανίας. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου 2021 ενώ η συμφωνία EPC προέβλεπε ένα σταθερό και κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 15,32 εκατ. ευρώ για την πλήρη εκτέλεση των έργων, όπως ορίζονται.

Η συμφωνία για το φωτοβολταϊκό περιλάμβανε την πλήρη εκτέλεση τη σχετικής σύμβασης, που αφορούσε στον σχεδιασμό, την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή (EPC) του έργου από τη METKA EGN Spain, βραχίονα της Mytilineos στην Ισπανία, καθώς και των βοηθητικών εγκαταστάσεων για την έγχυση ισχύος στο δίκτυο.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση της Mytilineos με την Ellomay Solar, δεδομένου ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία το φωτοβολταϊκό έργο μεγάλης κλίμακας «Talasol», με εγκατεστημένη δυναμικότητα 300 MWp στο δήμο Talaván, Cáceres, στην Ισπανία. Το Talasol είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος και η ενεργοποίηση της μονάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Η πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Μυτιληναίος προχώρησε στην πώληση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία, που όταν τεθούν σε πλήρη εμπορική λειτουργία, τέλη του 2022 με αρχές του 2023, θα έχουν συνολική ισχύ 90 MW.

Η συμφωνία για την πώληση των δύο πάρκων έγινε με την Enel Green Power Romania SRL, μέλος του ομίλου Enel με τον τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD) της Μυτιληναίος.

Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική.

Η επιχειρησιακή πολιτική της Μυτιληναίος

Ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) του ομίλου Mytilineos έχει πληθώρα τέτοιων projects ανά τον κόσμο, καθώς θυμίζουμε ότι ο όμιλος έχει παρουσίασε σε 30 χώρες συνολικά. «Χτίζει» τέτοια έργα και κατόπιν είτε τα εκμεταλλεύεται, συνδέοντάς τα με το δίκτυο, είτε τα πουλάει.

Η στρατηγική της Μytilineos, αξιοποιεί με διττό τρόπο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που διαθέτει, καθώς υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πωλεί ώριμα έργα, εφόσον δίνεται η ευκαιρία αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών, και η δεύτερη να κρατά αυτά τα έργα στο δικό της χαρτοφυλάκιο για παραγωγή ενέργειας υπό τις βέλτιστες συνθήκες.

Αναλόγως με την πιο συμφέρουσα και αποδοτική επιλογή, το management της εταιρείας επιλέγει. Η Mytilineos, μέσω του τομέα RSD και της πλατφόρμας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχει πληθώρα παρόμοιων έργων ανά τον κόσμο.

Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Χιλή, στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα για το οποίο είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους τομείς δραστηριότητάς της.

Η Enel Green Power Ρουμανίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση των δύο φωτοβολταϊκών θα φτάσει τα 623 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ενισχύοντας τη στρατηγική της θέση στη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας